Vana hea klassik, mis ei kuulu küll kõige taljesõbralikemate toitude hulka, kuid mille järele ikka vahel isutab. Krõbedad friikad, paneeritud krõbeda kattega mahlane kalafilee ja tartar kaste – see on kooslus, mida võib nautida koos pere või sõpradega. Loomulikult võib kala ise teha, aga kui argiõhtul selle roa järele isutab, siis tekib kohe küsimus värske kala hankimises ning kala tainas valmistamine on ka pisut põhjalikum ettevõtmine.

Esva kalafileest tehtud paneeritud kala aitab argiõhtul hädast välja. Friikad võid ise teha või küpsetada sügavkülmast võetud friikad ahjus krõbedaks.

Esva kalafileepalad on õrna puhta maitsega ja sobivad hästi siia kooslusesse. Kui tahad kergema vaevaga läbi saada, võid kasutada ka sügavkülmutatud friikartuleid, aga väga maitsvad jäävad isetehtud ja kaks korda frititud friikartulid, mille retsept on ka siin toodud.

Fish and chips ehk paneeritud kalafilee friikartulite ja tartar kastmega

Aeg kokku 25 minutes
Portsjonit 4

Koostisosad

  • 4 Esva paneeritud kalafileed
  • Õli praadimiseks
  • Krõbedad friikartulid:
  • 1 kg kartuleid
  • 2 l päevalille või maapähkliõli
  • Soolahelbeid

Tartar kaste:

  • 2 dl majoneesi
  • Suur peotäis tilli hakituna
  • 1 sl kappareid peeneks hakituna
  • 2 marineeritud kurki hakituna
  • 1 väiksem sibul hakituna
  • Sidrunimahla
  • 1 sl punase veini äädikat
  • Soola ja pipart

Valmistamine

  • Koori ja tükelda kartulid. Võid kartulid lõigata kangiteks või sektoriteks. Loputa kartulid külma vee all ja jäta paariks tunniks siis vette, et tärklis eralduks. Kurna siis kartulid ja patsuta köögipaberiga kuivemaks.
  • Kuumuta paksupõhjalises pannis või potis õli 130 kraadini. Õli kuumust võid kontrollida ka saiakatsega ehk õli sisse visatud saiatükk peaks hakkama kohe mullitades küpsema. Tõsta umbes pool kartulikogusest õli sisse ja küpseta aeg-ajalt segades kümmekond minutit, kuni kartulid on küpsenud, aga mitte pruunistunud. Tõsta siis vahukulbi abil välja ja jäta köögipaberile nõrguma. Küpseta ülejäänud kartulid sarnaselt. Seda võid teha juba eelnevalt. Enne serveerimist kuumuta õli 190 kraadini ja tõsta eelküpsetatud kartulid kuuma õli sisse ning küpseta mõni minut, kuni kartulid on kuldsed ja krõbeada. Tõsta vahukulbiga välja, nõruta majapidamispaberil ja puista peale meresoola.
  • Prae kalafileepalad kuumal pannil õli sees mõlemalt poolt kuldseks ja krõbedaks.
  • Sega kokku kõik kastme ained.
  • Serveeri friikaid praetud kalafileepalade ja tartar kastmega.

Postitus sündis koostöös Esva kalatoodetega.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.