Novembrikuine aeg annab võimaluse puhkepäevadel pikemaid hommikusööke nautida, sest valgeks läheb alles päeva peale. Kui üldse läheb.
Sellisteks mõnusateks pikemateks hommikuteks, kui saab võtta aega nii enda kui pere jaoks, võiks teha üht väga mõnusat Türgist pärit toitu, kus küüslauguses jogurtikastmes on serveeritud pošeeritud muna, mis on üle kallatud tšilliõliga. Sellist toitu on mõnus röstitud saiaga siis kokku tõmmata, et nii vedel munakollane ja maitserikas kaste saaksid kõik kokku taldrikult riisutud.
Siin retseptis on arvestatud inimese kohta üks muna, aga suurema isuga sööjate puhul võid igaühele ka kaks pošeeritud muna arvestada.
Cilbir ehk Türgi pošeeritud munad jogurtikastmes
Portsjonit 2
Koostisosad
- 2 dl paksemat Kreeka jogurtit
- 2 küüslauguküünt
- 2 muna
- 1 sl veiniäädikat
- 3 sl oliiviõli
- 2 tl tšillihelbeid
- Soola ja pipart
Valmistamine
- Sega kokku riivitud või purustatud küüslauk ja Kreeka jogurt. Maitsesta soola ja pipraga ning jaota siis kahe taldriku vahel.
- Kuumuta kastrulis vesi keemiseni. Võid vee sisse lisada ka sortsu veiniäädikat. Löö lahti muna ja nõruta seda tiheda sõela peal. Nii on muna lihtsam pošeerida ja munavalge ei muutu helbeliseks. Liiguta veidi muna sõelal, et munavalge vedelam osa eralduks ja kalla siis muna väikesesse tassi või kausikesse.
- Kui vesi keeb, siis keeruta vesi kastrulis niimoodi keema, et keskele moodustub süvend. Libista kiirelt muna tsentrifugeeriva vee keskele süvendisse ja lase vaiksel kuumusel keeda paar minutit. Võid vahepeal muna lusikale võtta ja muna vetruvuse järgi hinnata, kas munakollane on veel parajalt vedel. Tõsta muna vahukulbi abil taldrikule. Korda sama protseduuri teise munaga.
- Teise muna pošeerimise ajal valmista oliivõli-tšillikaste. Selleks kuumuta väikesel pannil või kastrulis oliivõli ja tšillihelbed.
- Tõsta pošeeritud muna jogurtikastmele ja kalla üle tšilliõliga. Viimistle värskete üritega ja serveeri kohe. Juurde paku röstitud saia või lavašši.




Vasta