Kohevad pretzelid. Enne keeda, siis küpseta

Esileht / Määramata / Kohevad pretzelid. Enne keeda, siis küpseta

Pretzel on Saksa päritolu kringliks keeratud
küpsetis, mis on väga sageli kohalikel laatadel ja rahvapidustustel müüdav kaup. Pretzel
võib olla nii krõbedast küpsisetainast ja soolahelvestega väike või suur küpsis,
kuid samamoodi keeratakse kringliks ka pärmitainas ja tulemuseks on kohev sai.

Hästi põnev on pretzelite valmistamise moodus – pärmitainast
vormitud kringlid keedetakse esmalt soodaga vees ja alles siis antakse ahjus küpsetistele
kuldkollased põsed ja krõbe koorik. Tulemuseks on mõnus kohev sai, millele saab
viimase lihvi anda kreemise brie-juustu,
singi ja rohelise salatilehega.
Vaja läheb:
350 ml sooja vett
1 spl suhkrut
1,5 tl soola
1 pk kuivpärmi või vastav kogus presspärmi
600-650 gr jahu
60 gr võid
õli
1 munakollane vähese veega lahtiklopituna pretzelite
määrimiseks
Vett pretzelite keetmiseks
1 dl söögisoodat
Soolahelbeid
Sega soe vesi, suhkur, sool, jahuga segatud kuivpärm. Sega
kuni hakkab formeeruma ühtlane tainas ning lisa siis osade kaupa pehme või.
Sõtku kuni tainas muutub läikivaks ning lööb käte ja kausi küljest lahti.
Tõsta tainas kausist välja ning määri õliga kas sama kauss
või tõsta tainas teise, õliga määritud kaussi. Kata tainakauss kas kile või
köögirätiga ning jäta kerkima umbes 1 tunniks, kuni tainamass on
kahekordistunud.
Lõika tainas 8-ks võrdseks osaks ning rulli veidi õlisel
laual igast tükist ca 30 cm pikkune „vorstike“. Keera see kringliks ning
kinnita korralikult taina otsad (need võid üksteise ümber põimida), et need
küpsedes lahti ei lööks.
Aja laiapõhjalises potis või kõrgete äärtega pannil keema ca 2-2,5 l vett.
Puista sinna sisse sooda ning keeda pretzeleid ükshaaval ca 20-30 sekundit.
Aseta veest läbi käinud pretzelid küpsetuspaberiga kaetud ja õliga määritud ahjuplaadile,
määri pealt munakollasega ning puista peale soolahelbeid. 
Küpseta ahjus 200-220 kraadi juures kuni pretzelid on
kuldselt pruunid ca 12-14 minutit. 
Jahtunud pretzelid lõika keskelt horisontaalselt pooleks,
määri saia pind kas võiga või majoneesiga, aseta saiale roheline salatileht,
sinna peale singiviilud, laota singile ohtralt brie-juustu viile ning kõige peale aseta kas tomat, kurk või muu
meelepärane köögivili. 
Retsept ilmus ajakirja Oma Maitse 2011. aasta novembrinumbris

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.