Jõulud ja külluslikud pidulauad kuuluvad vääramatult kokku. Käes on advendiaeg ja seega on põhjust juba praegu vahel endale midagi eriti head lubada. Nii on ka nukrat ja pimedat kaamoseaega lihtsam üle elada.
Ei ole vist kellelegi saladuseks, et ka üle lahe kulgevatel laevadel muutuvad detsembrikuus pakutavad toidud piduhõnguliseks ja lauad külluslikuks külluslikumaks. Käies proovimas Viking Line´i laevadel pakutavat menüüd tuli taas tõdeda, et lauad on rikkalikud ja vaagnad põnevate uute ja samas klassikaliste uute roogadega kaetud. Iga aastaselt on kasvanud ka erinevate taime- ja ka vegantoitude valik ning hätta ei jää ka need, kes olude sunnil või siis lihtsalt omast soovist ei saa või ei taha süüa kas gluteeni- või laktoosi sisaldavaid toite. Kõigile on mõeldud ja igaüks leiab midagi.
Traditsiooniliselt on väga mitmekesine erinevate kalade valik alates lõhest või krevettidest ja lõpetades loomulikult lugematu hulga heeringaroogadega. Hästi põnevaid valikuid leiab Viking Line jõulumenüü kokku pannud Rootsi tippkoka Frederik Anderssoni loomingust just jõululaua kala osakonnas. Minul kui suurel kalasõbral jäi peale kalaroogade maitsemist üsna vähe ruumi lihatoitude maitsmiseks, sest kalavalik oli lihtsalt võrratu!
Viking Line´i laevadel on hästi sümpaatse muudatuse viimastel aastatel teinud ka lastelaud. Nii mõnigi kord on olnud märgata, et sinna ümber koonduvad mitte ainult lapsed, vaid ka täiskasvanud käivad maiustamas lastele pakutavate mõnusate roogadega. Kes meist ei armastaks siis krõbedaks küpsetatud bataadifriikaid koos lihapallidega 😉
Sellelt laevalkäigult ja jõuluroogade nautimisest sai kingituseks kaasa ka Frederik Anderssoni ühe lapsepõlve lemmikretsepti, mida tema ema valmistas ehk heeringa-peedi-kartulivormi. Tegemist on hästi lihtsa koduse roaga, mis valmib ka meile igati käepärastest ja tuttavlikest roogadest ehk siis heeringast, peedist, kartulist ja sibulast. Peaaegu nagu rosolje, eks! Samas on meil heeringas pigem külmade toitude lisand, kuid tuleb tunnistada, et siin soojas vormiroas on heeringas samuti väga-väga mõnus. Kooreses kastmes küpsenuna jääb heeringa maitse tunduvalt mahedam ehk on olems tõenäosus, et see vormiroog võib maitsta ka neile, kes muidu kõige suuremad heeringafännid ei ole.
Heeringa-peedivorm kartuliga
Koostisosad
- 4 tk heeringafileed tükeldatuna
- 2 tk sibulat õhukeste poolratastena
- 6 tk keedetud kartulit tükeldatuna
- 3 tk keskmise suurusega keedetud peeti tükeldatuna
- 4-5 dl 35%-list koort
- 2 tk muna lahtiklopituna
- 2 dl värsket hakitud tilli
- soola ja pipart
- võid vormi määrimiseks
Valmistamine
-
Vääri ahjuvorm võiga. Lao vormi heeringas, sibul, kartul ja peet.
Sega muna koorega ja suurema osa tilliga, maitsesta soola ja pipraga ning kalla vormi heeringale ja kartulile-peedile peale.
Küpseta 200 kraadi juures umbkaudu 30 minutit. Serveerides puista peale täiendavalt hakitud tilli.
Sedasama heeringa-peedivormi pakutakse ka Viking Line´i laevadel jõulueelsel ajal. Miks mitte võtta plaani kogu perega üks mõnus päev Helsingis koos rikkaliku õhtusöögiga. Punased laevad on jõulurüüs ja lauad on pikad ja heast paremast lookas.
Veidi olulist infot ka:
Rootsi tippkokkade koostatud jõulumenüü on Viking Line’i laevadel saadaval 15.11.-26.12.2019.
Helsingi–Stockholmi vahel sõitvatel laevadel Gabriella ja Mariella saab jõulumenüüd nautida õhtusöögil;
Tallinna–Helsingi liinil sõitval Viking XPRSil saab Jõulubrantši nautida ennelõunastel väljumistel Helsingist ja reedel ennelõunasel väljumisel Tallinnast
Jõululauda saab nautida pealelõunastel väljumistel Tallinnast ning R-L õhtustel väljumistel Helsingist
Jõulubrantši ja jõululaua hinnad leiab SIIT.
Vasta