Nii oma erkpunase vahekihi värviga kui ka lumist katet meenutava beseekihiga sobib selline kook täiesti veatult alanud jõuluootusaega. Ja kui advendiajal seda kooki teha ei jõua või tekib tahtmine seda kooki veel valmistada, siis sobib see kook suurepäraselt ka jõuluõhust kohvilauda kaunistama.

Peale esimest katsetust klassikalises muretaina retseptis nisujahu toortatrajahuga asendada jäi üle ainult küsida, et miks ma seda varem ei taibanud teha. Toortatar annab muretaignale väga mõnusa pisut pähklit meenutava meki ja see maitse annab oma panuse ka selle kihilise koogi jaoks täiusliku kolmkõla tekitamisele. Vahekihiks on sel koogil aga hapukasmagus jõhvikakiht, mis kergelt pähklimaitselise toortatrapõhja ja õhulise magusa katte all igati arvestatava etteaste sooritab.

 

Jõhvikahapu vahekihiga kook beseekatte all toortatrajahust põhjal

Aeg kokku 50 minutes

Koostisosad

Põhi

 • 3 dl toortatrajahu
 • 100 g võid
 • 1 dl DanSukkeri rafineerimata roosuhkrut
 • Näpuotsaga soola
 • Vajadusel veidi vett

Vahekiht

 • 300-400 g jõhvikaid
 • 1-1,5 dl DanSukkeri rafineerimata roosuhkrut
 • 1-2 sl tärklist
 • Veidi vett

Beseekate

 • 3 munavalget
 • Näpuotsaga soola
 • 1 dl DanSukkeri ekstrapeent suhkrut
 • mandlihelbeid

Valmistamine

 • Valmista esmalt koogipõhi. Selleks töötle köögikombainis toortatrajahu, suhkur, või ja sool ühtlaseks. Kui segu jääb liiga kuiv, lisa veidi külma vett ja töötle, kuni moodustub ühtlane tainapallike.
 • Suru tainas ca 24-26cm läbimõõduga küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäiva koogivormi põhjale ja
 • küpseta 180-200 kraadi juures kümmekond minutit, kuni taina pind on kuiv, kuid mitte pruunistunud.
 • Valmista täidis. Selleks tõsta potti jõhvikad ja suhkur. Võid lisada ka veidike vett. Lase keema tõusta ja keeda vaiksel tulel mõned minutid. Võid lusikaseljaga marju veidi katki suruda. Sega tärklis
 • väikese kogusega veega ja kalla siis jõhvikatele juurde. Sega kuumutades seni, kuni mass pakseneb paksu kisselli paksuseks, mis ei voola laiali. Tõsta pliidilt, jahuta täidist veidi ja laota siis eelküpsetatud koogipõhjale.
 • Beseekihi jaoks vahusta munavalged koos soolaga ja kui need hakkavad vahustuma, lisa pidevalt edasi mikserdades suhkur. Töötle vaht läikivaks ja tugevaks. Tõsta munavalgevaht jõhvikakihi peale, laota ühtlaselt laiali, puista peale mandllihelbeid ja küpseta 150 kraadi juures mõnikümmend (20-30) minutit, kuni besee pind on kergelt pruunistunud. Keera ahjust kuumus ära ja jäta kook lahtise ahjuuksega veel mõneks ajaks ahju.
 • Kooki lahti lõigates kasuta vette kastetud nuga, mis ei lõhu beseed ära.

 

Postitus sündis koostöös DanSukkeriga.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.