Tean vähe inimesi, kes suudaks vastu panna pehmele sulanud juustule ja nende pirukate kirjeldamisel ongi võtmesõnaks just voolav sulanud juust. Võtmekomponendiks nende pirukate puhul on Piemontest pärit tomino juust. Tomino juust on lehmapiimast valmistatud koorikuga, maheda ja kergelt mõrkja maitsega pehme sisuga juust, mille sisu kuumas vedelaks sulab. Oma olemuselt on ta sarnane brie juustuga. Sageli pakutaksegi tomino juustu kuumutatult koos köögiviljasalatiga ja krõbeda leivaga, nii et süües moodustub sulanud juustu sisust mõnus rikkalik kaste. Sagedaseks lisandiks on ka õhuke singi- või salaamiviil, mis on tomino juustule ümber mässitud.
Mina kasutasingi pirukate täidiseks väikest tomino juustu, millel singiriba ümber. Soovi korral võib juustule enne tainasse keeramist veel lisandiks sättida kas tüümiani, punet või rosmariini või siis hoopis hapukamat moosi. Ja miks ka mitte mõlemat. Igal juhul on tulemuseks külluslik ja väga maitsev pirukas, mis tomino juustust aitab parima välja võluda.
Lähemat infot tomino juustu ja selle saadavuse kohta võid lugeda SIIT.
Juustupirukad tomino juustuga
Koostisosad
- 4 väikest tomino juustu ketast
- 4 viilu prosciutto sinki
- Veidi värkset tüümiani
- 200 g võiga pärmi-lehttainast
- Seesamiseemneid
- Muna määrimiseks
Valmistamine
- Rulli tainas jahusel pinnal veidi õhemaks ja lõika paraja suurusega ribad, mille sisse saaks keerata tomino juustu, et piisavalt jääb ka tainast üle juustu servade. Keera juust esmalt prosciutto riba sisse ja puista peale veidi tüümiani. Keera siis singiga juust taina sisse ja suru kahvliga tainaservad igalt poolt kinni. Tõmba terava noaga pirukale diagonaased triibud, määri pirukas lahtiklopitud munaga ja puista peale seesamiseemneid. Küpseta eelkuumutatud ahjus 180-200 kraadi juures 20-25 minutit või kuni tainas on kuldne. Serveeri soojalt, paku juurde värsket salatit ja naudi pirukast välja voolavat sooja külluslikku juustu.
Sellised juustupirukad sobivad hästi nii suupisteks kui ka näiteks püree- või muude suppide kõrvale või siis ka koos salatiga kombineerituna mõnusaks kergemaks eineks.
Postitus sündis koostöös Delinega.
Vasta