Läheneb kolmas advent (kas tõesti juba!) ja jõulumeeleolu kogub järjest tuure. Kui ringi jalutada, siis on näha, et paljudel on jõulukuusedki juba toas. Nii ka meil!

Heeringas ja rikkalik jõululaud on ikka kokku käinud. Jõuludeks sobib heeringat põnevatesse marinaadidesse panna, aga alati on heaks valikuks ka klassikud ehk täiesti asendamatu kasuka salat ja täidetud munad. Sel korral on kasukas tehtud jõulupärjana, mis tõelise värvikireva pilgupüüdjana igat pidulauda kaunistab. Koostisosad on samad, lihtsalt väljapanek on pärjana, mille keskele saab sättida siis veel täiendavalt koorekastet.

Täidetud munad on samuti pigem klassikaline roog, samas võib muna ja heeringa koosluse peale alati kindel olla. Munakollane on veidi maitselisa sinepist saanud ning paksem majonees aitab munakollase mõnusalt kreemjaks muuta. Tükike heeringat ning luksuslikumal puhul ka veidi kalamarja peale ning maitsev ja värviküllane suupiste ongi valmis.

Jõulupärg heeringa, peedi ja munaga ehk kasukapärg

Aeg kokku 15 minutes
Portsjonit 6

Koostisosad

  • 150 g Viči traditsioonilist heeringat tükeldatuna
  • 2 keedetud kartulit hakituna
  • 2 keedetud peeti riivituna
  • 2 keedetud porgandit riivituna
  • 1 sibul hakituna
  • 2 keedetud muna hakituna
  • Hakitud rohelist sibulat
  • Võrseid
  • Salatirohelist

Salatikaste:

  • 200 g hapukoort
  • 100 g majoneesi
  • Veidi mädarõigast
  • Soola ja pipart

Valmistamine

  • Sega kokku salatikastme ained.
  • Laota suuremale taldrikule ringikujuliselt salatiroheline. Sinna peale laota peet ja kartul. Tõsta lusikaga sellele kihile veidi salatikastet ja maitsesta soola ja pipraga. Laota siis sinna peale riivitud porgand, kurk ja sibul. Säti lisaks hakitud muna (jäta veidi muna kaunistamiseks) ning kõige peale laota tükeldatud heeringas. Tõsta veel lusikaga heeringatükkide kõrvale salatikastet. Jahvata peale musta pipart ja puista peale võrseid või hakitud rohelist sibulat. Tõsta ülejäänud salatikaste kausikesega keskele.
Nii kasukapärjas kui ka täidetud munades kasutasin Viči õlita traditsioonilist Atlandi heeringat

Täidetud munad heeringaga

Aeg kokku 20 minutes
Portsjonit 4

Koostisosad

  • 5 keedetud muna
  • 100 g Viči Atlandi heeringat
  • ½-1 tl sinepit
  • 1-2 sl paksemat majoneesi
  • Soola ja pipart
  • Kalamarja soovi korral
  • Värsket tilli

Valmistamine

  • Aja kastrulis vesi keema ja tõsta siis keevasse vette munad. Keeda 8-9 minutit. Jahuta siis munad külma vee all ja koori. Poolita ning lükka lusikaga munakollane välja kaussi. Lisa kaussi sinepit ja majoneesi. Töötle munakollasemass ühtlaseks kreemiks. Võid selleks ka mikserit kasutada. Maitsesta soola ja pipraga. Tõsta kas lusikaga või pritsi pritskotiga saadud kreem munavalge süvendisse. Tõsta sinna peale heeringatükk ja kaunista kalamarja ning värske tilliga. Võid viimistleda veel paari keeru musta pipraga.

Postitus sündis koostöös Vičiga.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.