Marineeritud mozzarella salat

Esileht / Määramata / Marineeritud mozzarella salat

Täna avastasin jälle ühe supermõnusa maitsekoosluse. Süües fenkoli-basiiliku marinaadis pühvlipiima mozzarella ja küpse-magusa tomati salatit, oli võimalik vaid õndsalt ohata. Kõik maitsed sobitusid omavahel täiuslikult. Väga maitsev kooslus vahelduseks tavapärasele tomati-mozzarella-basiilik salatile. Pühvlipiima ehk buffalo mozzarella on minu ammune kiindumus, nüüd sai lemmik veel väärika lisandi, et suurepärane siidine-koorene juustu maitse veel täiuslikumaks tuunida.


Selle salati eelduseks on suvi ehk siis tomatid peaksid olema magusad ja basiilik aromaatne.
Retsept on pärit Yotam Ottolenghi “Plenty” raamatust.
Natuke ettevaatlikuks tegi mind algul fenkoliseemnete kasutamine marinaadis – fenkoli ehk aedtilli seemnetega on mul selline love-and-hate-relationship ehk siis vahel meeldib väga ja vahel ei meeldi kohe üldse mitte. Otsustasin riski võtta ja ühe mozzarellapalli uudishimule ohvriks tuua. Nüüd tuleb tõdeda, et jänesed šampust ei joo ehk siis kui ei katseta, ei leiagi nii mõnusaid maitsekooslusi.
Retsept ise järgmine (väikeste mugandustega):
– üks suur pall mozzarellat (kui vähegi võimalik ja rahakott lubab, võiks eelistada buffalo mozzarellat)
– 2-3 küpset tomatit
– peotäis basiilikuleht
– 0,5 tl fenkoliseemneid
– 1 -2 küüslauguküünt
– 3-4 spl oliiviõli
– oreganot ehk pune (minul jäi see panemata)
– poole sidruni riivitud koor
– sidrunimahla
– kvaliteetset soola (maldon vms)
– värskelt jahvatatud musta pipart


Tegevuskäik on järgmine: marinaadi jaoks rösti fenkoliseemneid kuival pannil mõni minut, kuni seemned hakkavad plõksuma. Peenesta seemned uhmris peeneks (või suru mingi muu esemega nt klaasi või pudeli põhjaga peeneks, kui uhmrit ei ole). Peenesta ka küüslauk. Mina panin samasse uhmrisse. Haki basiilik. Sega peenestatud fenkoliseemned, küüslauk ja basiilik. Lisa riivitud sidrunikoor ja õli. Maitsesta soola ja pipraga ning pigista veidi sidrunimahla ka marinaadi sisse.
Võta mozzarella pall, suru pöidlad palli keskosasse ja lammuta see paariks-kolmeks tükiks (eelistan alati lõikamise asemel mozzarellat rebida, nii säilib mõnus kiuline struktuur lõhkumata). Kalla marinaad mozzarellale ja lase umbes pool tundi maitsestuda.
Lõika tomat kas viiludeks või sektoriteks ning laota peale marineerunud mozzarella. Tõmba juust veel väiksemateks tükkideks.
Viimistle värskelt jahvatatud soola ja pipraga ning piserda veel veidi oliiviõli tomatitele.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.