Kringel. Põimi, punu, täida, naudi.

Esileht / Määramata / Kringel. Põimi, punu, täida, naudi.

Kringel on midagi sellist, mis kõikide teadvuses seostub
sünnipäevaga või muu piduliku kogunemisega. Tähtpäevadel juhtub vahel ikka,
et saab endale liiga tehtud ja üks tükk kringlit liiga palju söödud. Värske
rikkaliku täidisega ja pehme kohev sai oli kui magnet, mis oma
kardemoniste-kaneeliste aroomidega enda poole tõmbab. Kohvikute hindamiskriteeriumi määrab sageli see, kust sai mahlasema ja rikkalikuma kringli tellida.

Tegelikult ei olegi võimalik hinnata, kas parem on
pohla-martsipani, kaneeli-rosina või hoopis hästi rikkaliku šokolaadikreemiga
kringel. Värske ja mahlasena ning lahke käega täidetuna on iga kringel omaette
pidulaua ehe ja kohvilaua kroon.

Martsipani-pohla pärg

Rosina-kaneelikringel šokolaadise kattega

Šokolaadikringel

Kringli valmistamisel on aluseks klassikaline magusa saia
tainas, mis sobib ka väikeste magusate saiakeste tegemiseks.

Pärmitaina puhul pea meeles, et kõik kasutatavad ained
peavad olema käesoojad, seega tõsta kõik vajaminevad komponendid juba varakult
toasooja valmis.
Kui tahad väga rikkaliku täidisega kringlit, võid  kringliretseptide täidise hulka
1,5-2-kordseks muuta.
Toodud kringliretsepti järgi valmib umbes 1,5 kilone
kringel, millest jagub 8-12-le inimesele.
Lihtne kringitainas
eelkergituseta
250 ml piima
25 gr presspärmi või vastav kogus kuivpärmi
1 dl suhkrut
0,5 tl soola
100 gr võid
1 suurem  muna
450-500 gr jahu
Määrimiseks muna
Lahusta pärm käesoojas piimas.
Kuivpärmi kasutamisel sega kuivpärm vähese jahuga ning sega
veidi soojema piimaga kui presspärmiga tehtaval tainal (ca 42 kraadi võib
kuivpärmi puhul olla vedeliku temperatuur)
Sega juurde muna, sool ja suhkur.
Lisa umbes pool jahukogusest ning klopi tainas ühtlaseks.
Kloppimine aitab ka tainasse sideainet moodustada. Pidevalt sõtkudes lisa
ülejäänud jahu, kuid jäta ca 1 dl jahu veel alles. Lisa toasoe pehme või  ning sõtku see taina sisse. Viimasena lisa
vähehaaval allesjäänud 1 dl jahu, kuid timmi täpne jahukogus paika vastavalt
taina paksusele, kuna jahude niiskusesisaldus on erinev ning vahel kulub jahu
vähem. Tulemuseks peaks olema parajalt paks, kuid siiski õhuline ja vormitav
saiatainas. Sõtku tainast, kuni see lööb käte ja kausi küljest lahti ning
muutub läikivaks ja elastseks.
Kata tainakauss toidukile või rätiga ning jäta sooja kohta
kerkima, kuni tainas on vähemalt kahekordseks kerkinud.
Rikkalik kringlitainas
eelkergitusega
200 ml piima
30 gr presspärmi või vastav kogus kuivpärmi
1 tl kardemoni
Riivitud sidrunikoort
Soovi korral sukaadi
1 tl soola
2 munakollast
100 gr suhkrut
100 gr võid
500 gr jahu
Määrimiseks muna
Lahusta pärm käesoojas piimas.
Sega juurde umbes pool jahukogusest ja sega tainas
ühtlaseks.
Kuivpärm sega jahuga koos piima sisse.
Lase kerkida soojas kohas 20-30  minutit.
Lisa eelkergitusele suhkruga kergelt vahustatud
munakollased, sool, sidrunikoor, kardemon ning ülejäänud kogus jahu. Pidevalt
sõtkudes lisa ka järk-järgult pehme või sulatatud või. Kui kasutad sukaadi,
lisa nüüd ka see.
Sõtku kuni tainas on ühtlane, läikiv ning lööb käte ja kausi
küljest lahti.
Kata rätiku või toidukilega ning jäta sooja kohta kerkima
kuni selle maht on vähemalt kahekordseks kerkinud.
Kerkinud tainas kalla ettevaatlikult jahusele töölaulale
ning rulli tainarulliga õrnalt vajutades kringlitainas ühtlaseks ristkülikuks.
Põimimine ja punumine
Lahtirullitud tainast saab pärgi ja kringleid punuda mitmel
moel. Kui tahad, et täidis jääks väljapoole ja kringli rikkalik pind oleks
nähtav, siis kasuta järgmist moodust:
– laota lahtirullitud tainale meelepärane täidis. Keera
tainas rulli (nagu kaneelirullide tegemisel). Terava noa või pizzalõikuriga
jaota rull pikkupidi kas kaheks või kolmeks võrdseks ribaks nii, et üks ots
jääb lahti lõikamata. Punu või põimi tainaribad kokku ning keera palmik kas
ringiks või kringliks. Kinnita otsad võimalikult vähe nähtavasse kohta ning
väljapudenenud täidis lükka lihtsalt kihtide vahele tagasi.

Lahtilõigatud täidisega rull, mida tuleb põimima hakata

Põimitud martsipani-pohla pärg

Põimitud kaneeli-rosina kringel

 Sellisel moel põimitud kringel jääb hästi ilus kihiline ja
rikkalik, kuid samas tuleb arvestada, et mingi kogus täidist võib küpsemise
ajal välja sulada/pudeneda.

Kui soovid aga täidist kringli sisse peita või on tegemist
hästi sulava täidisega, mis sulaks küpsemise käigus tainakihtide vahelt välja,
siis kasuta järgmist moodust:
– lõika lahtirullitud tainas pikkupidi kolmeks ühesuuruseks
ribaks. Igale ribale määri täidist ja keera täidis pikkupidi rulli (jällegi
nagu kaneelirullide tegemisel). Ühenda kolm riba otstest kergelt kokku
vajutades ning punu ribadest palmik. Saadud palmik keera kas pärjaks või
kringliks.
Pealtnäha tagasihoidlik, kuis kringli sisse on peidetud korralik kogus šokolaadikreemi

Aseta valmis pärg või kringel ahjuplaadile ning lase soojas
veel kerkida vähemalt pool tundi, soovitavalt rohkem. Määri sai pealt lahtiklopitud
muna või munakollasega ning küpseta ca 200 kraadi juures pöördõhuga ahjus
kringlit umbes 20-25 minutit.
Kaneeli-rosinakringel
Valmista kringlitainas ja rulli see jahusele lauale
ristkülikukujuliseks.
Täidise jaoks läheb vaja:
100 gr pehmet võid
200 gr vees või rummis leotatud rosinaid
2 tl kaneeli
1-1,5 dl (pruuni suhkrut)
Sega toasoe või suhkru ja kaneeliga. Määri spaatliga võisegu
tainale. Raputa peale eelnevalt vees või rummis leotatud ja kurnatud rosinad.
Keera tainas rulli, vajuta rull veidi lapikuks ning lõika pikkupidi kolmeks
ribaks nii, et ülemine ots jääb lahti lõikamata. Punu palmik keerates
lõikepinda võimalikult väljapoole. Vormi palmikust kringel, tõsta see
ahjuplaadile ning jäta vähemalt pooleks tunniks sooja kohta kerkima. Kerkinud
kringel määri veega segatud lahtiklopitud muna või munakollasega ning küpseta
eelkuumutatud ahjus 180-200 kraadi juures ca 25 minutit.

Glasuuri jaoks läheb vaja:
200 gr šokolaadi
1 dl 35%-list koort
Hakitud metspähkleid
Sulata kuumas koores hakitud šokolaad. Sega ühtlaseks ning
määri või kalla see kringlile. Puista peale hakitud metspähkleid.
Pohla-martsipanipärg
Valmista kringlitainas ning rulli see jahusel laua
riskülikukujulseks.
Täidise jaoks läheb vaja:
200-300 gr martsipani
100 gr võid
300-400 gr pohli
Tuhksuhkrut

Riivi külmkapikülm martsipan. Sega pehme või ning pohladega.
Määri lahtirullitud kringlitaina pinnale spaatliga laiali. Keera tainas rulli
ja lõika pikkupidi keskelt pooleks nii et ülemine ots jääb lahti lõikamata.
Keera ribasid vaheldumisi üksteise peale nii,et täidisega pool jääb väljapoole.
Vormi palmikust ring, tõsta see ahjuplaadile ning jäta sooja kohta vähemalt
pooleks tunniks kerkima. Määri kerkinud pärg lahtiklopitud vee ja muna või
munakollase seguga ning tõsta eelkuumutatud ahju 180-200 kraadi juurde ca 25
minutiks küpsema.

Valmis pärjale puista tuhksuhkrut
Šokolaadikringel
Valmista kringlitainas ning rulli see jahusel pinnal
riskülikukujulseks
Täidise jaoks läheb vaja:
400 gr šokolaadikreemi (nt Nutella) või 400 gr sulatatud piimašokolaadi
Tuhksuhkrut

Lõika lahtirullitud tainas pikkupidi kolmeks ribaks. Määri
iga riba pinnale spaatliga laiali kas sulatatud šokolaad või šokolaadikreem.
Keera tainaribad rulli ja ühenda kolm riba otstest. Punu kolmest rullikeeratud
tainaribast palmik ning vormi siis palmikust kringel, tõsta see ahjuplaadile
ning jäta sooja kohta vähemalt pooleks tunniks kerkima. Määri kerkinud pärg
lahtiklopitud vee ja muna või munakollase seguga ning tõsta eelkuumutatud ahju
1-80200 kraadi juurde ca 25 minutiks küpsema.

Valmis pärjale puista tuhksuhkrut.


Retseptid ilmusid 2011. aasta novembrikuises ajakirjas Oma Maitse.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.