Kringel on midagi sellist, mis kõikide teadvuses seostub
sünnipäevaga või muu piduliku kogunemisega. Tähtpäevadel juhtub vahel ikka,
et saab endale liiga tehtud ja üks tükk kringlit liiga palju söödud. Värske
rikkaliku täidisega ja pehme kohev sai oli kui magnet, mis oma
kardemoniste-kaneeliste aroomidega enda poole tõmbab. Kohvikute hindamiskriteeriumi määrab sageli see, kust sai mahlasema ja rikkalikuma kringli tellida.
pohla-martsipani, kaneeli-rosina või hoopis hästi rikkaliku šokolaadikreemiga
kringel. Värske ja mahlasena ning lahke käega täidetuna on iga kringel omaette
pidulaua ehe ja kohvilaua kroon.
Martsipani-pohla pärg |
Rosina-kaneelikringel šokolaadise kattega |
Šokolaadikringel |
Kringli valmistamisel on aluseks klassikaline magusa saia
tainas, mis sobib ka väikeste magusate saiakeste tegemiseks.
peavad olema käesoojad, seega tõsta kõik vajaminevad komponendid juba varakult
toasooja valmis.
1,5-2-kordseks muuta.
kringel, millest jagub 8-12-le inimesele.
eelkergituseta
veidi soojema piimaga kui presspärmiga tehtaval tainal (ca 42 kraadi võib
kuivpärmi puhul olla vedeliku temperatuur)
Kloppimine aitab ka tainasse sideainet moodustada. Pidevalt sõtkudes lisa
ülejäänud jahu, kuid jäta ca 1 dl jahu veel alles. Lisa toasoe pehme või ning sõtku see taina sisse. Viimasena lisa
vähehaaval allesjäänud 1 dl jahu, kuid timmi täpne jahukogus paika vastavalt
taina paksusele, kuna jahude niiskusesisaldus on erinev ning vahel kulub jahu
vähem. Tulemuseks peaks olema parajalt paks, kuid siiski õhuline ja vormitav
saiatainas. Sõtku tainast, kuni see lööb käte ja kausi küljest lahti ning
muutub läikivaks ja elastseks.
kerkima, kuni tainas on vähemalt kahekordseks kerkinud.
eelkergitusega
ühtlaseks.
munakollased, sool, sidrunikoor, kardemon ning ülejäänud kogus jahu. Pidevalt
sõtkudes lisa ka järk-järgult pehme või sulatatud või. Kui kasutad sukaadi,
lisa nüüd ka see.
küljest lahti.
kuni selle maht on vähemalt kahekordseks kerkinud.
ning rulli tainarulliga õrnalt vajutades kringlitainas ühtlaseks ristkülikuks.
moel. Kui tahad, et täidis jääks väljapoole ja kringli rikkalik pind oleks
nähtav, siis kasuta järgmist moodust:
tainas rulli (nagu kaneelirullide tegemisel). Terava noa või pizzalõikuriga
jaota rull pikkupidi kas kaheks või kolmeks võrdseks ribaks nii, et üks ots
jääb lahti lõikamata. Punu või põimi tainaribad kokku ning keera palmik kas
ringiks või kringliks. Kinnita otsad võimalikult vähe nähtavasse kohta ning
väljapudenenud täidis lükka lihtsalt kihtide vahele tagasi.
Lahtilõigatud täidisega rull, mida tuleb põimima hakata |
Põimitud martsipani-pohla pärg |
Põimitud kaneeli-rosina kringel |
Sellisel moel põimitud kringel jääb hästi ilus kihiline ja
rikkalik, kuid samas tuleb arvestada, et mingi kogus täidist võib küpsemise
ajal välja sulada/pudeneda.
hästi sulava täidisega, mis sulaks küpsemise käigus tainakihtide vahelt välja,
siis kasuta järgmist moodust:
ribaks. Igale ribale määri täidist ja keera täidis pikkupidi rulli (jällegi
nagu kaneelirullide tegemisel). Ühenda kolm riba otstest kergelt kokku
vajutades ning punu ribadest palmik. Saadud palmik keera kas pärjaks või
kringliks.
veel kerkida vähemalt pool tundi, soovitavalt rohkem. Määri sai pealt lahtiklopitud
muna või munakollasega ning küpseta ca 200 kraadi juures pöördõhuga ahjus
kringlit umbes 20-25 minutit.
ristkülikukujuliseks.
tainale. Raputa peale eelnevalt vees või rummis leotatud ja kurnatud rosinad.
Keera tainas rulli, vajuta rull veidi lapikuks ning lõika pikkupidi kolmeks
ribaks nii, et ülemine ots jääb lahti lõikamata. Punu palmik keerates
lõikepinda võimalikult väljapoole. Vormi palmikust kringel, tõsta see
ahjuplaadile ning jäta vähemalt pooleks tunniks sooja kohta kerkima. Kerkinud
kringel määri veega segatud lahtiklopitud muna või munakollasega ning küpseta
eelkuumutatud ahjus 180-200 kraadi juures ca 25 minutit.
määri või kalla see kringlile. Puista peale hakitud metspähkleid.
riskülikukujulseks.
Riivi külmkapikülm martsipan. Sega pehme või ning pohladega.
Määri lahtirullitud kringlitaina pinnale spaatliga laiali. Keera tainas rulli
ja lõika pikkupidi keskelt pooleks nii et ülemine ots jääb lahti lõikamata.
Keera ribasid vaheldumisi üksteise peale nii,et täidisega pool jääb väljapoole.
Vormi palmikust ring, tõsta see ahjuplaadile ning jäta sooja kohta vähemalt
pooleks tunniks kerkima. Määri kerkinud pärg lahtiklopitud vee ja muna või
munakollase seguga ning tõsta eelkuumutatud ahju 180-200 kraadi juurde ca 25
minutiks küpsema.
riskülikukujulseks
Lõika lahtirullitud tainas pikkupidi kolmeks ribaks. Määri
iga riba pinnale spaatliga laiali kas sulatatud šokolaad või šokolaadikreem.
Keera tainaribad rulli ja ühenda kolm riba otstest. Punu kolmest rullikeeratud
tainaribast palmik ning vormi siis palmikust kringel, tõsta see ahjuplaadile
ning jäta sooja kohta vähemalt pooleks tunniks kerkima. Määri kerkinud pärg
lahtiklopitud vee ja muna või munakollase seguga ning tõsta eelkuumutatud ahju
1-80200 kraadi juurde ca 25 minutiks küpsema.
Retseptid ilmusid 2011. aasta novembrikuises ajakirjas Oma Maitse.
Vasta