Karamelliste küüslaukudega kitsejuustupirukas

Esileht / Määramata / Karamelliste küüslaukudega kitsejuustupirukas

Magusad karamellised küüslaugud rikkalikus kitsejuustuses-kooreses pesas võivad pakkuda ootamatult täiuslikku maitsenaudingut. Omamoodi uskumatu on see, kuivõrd magusalt maitseb palsamiäädika-karamellikastmes haudunud küüslauk, kes muidu nii hammustavalt terava iseloomuga kipub olema.

350 gr lehttainast
3 küüslaugupead, küüslauguküüned kooritud
2 spl palsamiäädikat
200 ml vett
1-2 spl pruuni suhkrut
1 spl hakitud värsket rosmariini
1 spl hakitud värsket tüümiani
150 gr kitsepiima toorjuustu (võid asendada ka tavalise toorjuustuga)
150 gr kõvemat kitsejuustu riivituna (sobib ka Parmesan või Pecorino)
2-3 muna
1 spl Dijoni sinepit
200 ml 35%-list koort
Oliiviõli
Soola ja pipart
Valmista ette piruka põhi. Selleks vooderda ca 26-28 cm läbimõõduga ümmerguse lahtikäiva koogivormi põhi küpsetuspaberiga. Määri vormi küljed õliga. Või kasutada ka kandilist eemaldatava põhjaga vormi. Rulli tainas jahusel pinnal nii suureks, et sellega saaks katta nii vormi põhja kui seinad (tainas peaks ulatuma mõned sentimeetrid üle vormi äärte). Aseta tainapõhjale raskus (nt fooliumile puistatud herned või oad) ning küpseta 180-200 kraaises ahjus ca 15-20 minutit. Eemalda raskus ning küpeta ilma fooliumita tainast veel ca 5-10 minutit, kuni tainas on kergelt pruunistunud. Kui soovid hästi õhukest tainapõhja, võid toorele tainale joonistada terava noaga vormi põhja kontuurid nii, et tainast lõpuni läbi ei lõika. Küpsenud tainal saab siis eraldada pealmised kihid põhjaosast.

Kalla kooritud küüslaukudele keev vesi peale nii et nad oleksid kaetud ning lase seista ca 5 minutit. Kalla küüslauguküüned sõelale. Kalla pannile oliiviõli, kuumuta ning prae küüslauguküüsi mõned minutid. Lisa palsamiäädikas ning vesi ning alanda kuumust. Hauta küüslauku ca 10 minutit ilma kaaneta. Lisa suhkur, rosmariin, tüümian ja ca 0,5 tl soola. Hauta vaiksel tulel veel 10-15 minutit, kui osa vedelikust on aurustunud ning vedelik hakkab karamelliseeruma.
Sega kausis muna, toorjuust, koor, sinep, veidi soola ja pipart. Kalla segu eelküpsetatud põhjale, torka sinna sisse küüslauguküüned ja nõrista peale karamelline siirup. Puista peale riivitud juust ning küpseta 160-180 kraadi juures pirukat ca 40-45 minutit, kuni see on kaunilt kuldpruun.
Lase pirukal veidi aega peale ahjust võtmist jahtuda, eemalda siis vormist ning puista serveerimisel peale veidi värkset tüümiani.

Retsept ilmus 2012. aasta ajakirja Oma Maitse veebruarinumbris ning inspiratsiooniallikaks selle piruka puhul pärines Ottolenghilt.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.