Pasha valge šokolaadiga

Esileht / Määramata / Pasha valge šokolaadiga

Veel mõned päevad ja ongi käes järjekordsed lihavõttepühad. Pasha kui traditsiooniline ülestõusmispühade toit tähistas omal ajal paastuaja lõppu. Vanasti tehti pasha hästi rammus. Samamoodi tegi lapsepõlves üsna rammusat pashat ka minu ema ja mäletan hästi, et umbes poole tüki peal kiskus süda juba veidi läikima 🙂 Nüüd, mil eelnev paastumine väga levinud ei ole, võib pasha veidi vähem rasvase teha, kuid kindlasti ei ole see praegugi mingi dieettoit. Pühadevääriliselt maitsev on kohupiimane magusroog ikkagi. Suhkrut võib ka julgelt veidi vähem panna, siintoodud retsept on pigem selline klassikalise magususega. Kes vähem magusat armastab, võib piirduda ainult valgest šokolaadist ja puuviljadest tuleneva magususega.
Klassikaliselt tehakse pashat kahel moel – kuumutamata ja kuumutatud. Mina olen eelistanud alati kuumutamata varianti, mida on lihtsam teha ja mille konsistents mulle lihtsalt rohkem istub.

500 g teralist kohupiima
3 muna
1 dl suhkrut
50 g võid
100 g valget šokolaadi
vanillisuhkrut
hakitud röstitud mandleid, sarapuupähkleid, rosinaid, kuivatatud puuvilju jms. Head valikut pakub näiteks Germund.

Vahusta munad vanillisuhkru ja suhkruga. Sulata või. Haki šokolaad, lisa võile ning lase sulada. Sega kohupiim või- ja šokolaadimassiga. Lisa hakitud pähklid ja puuviljad. Ühenda saadud mass ettevaatlikult munavahuga, sega kõik läbi ning pane marliga vooderdatud pashavormi või marliga kaetud sõelale kerge vajutise alla. Sõela alla pane kauss, et eralduv vedelik sinna koguneks. Lase pashal jahedas 24 tundi taheneda. Kalluta pasha taldrikuleja eralda marli. Serveerimisel kaunista kuivatatud või värskete puuviljadega.


Retsept ilmus ka 2013.aasta ajakirja Mari aprillinumbris.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.