Pähklijahust põhjaga peedi-kitsejuustu pirukas. Lisaks veel paar magusat marjakooki ka. Kõik pählijahust põhjal

Esileht / Määramata / Pähklijahust põhjaga peedi-kitsejuustu pirukas. Lisaks veel paar magusat marjakooki ka. Kõik pählijahust põhjal

Ei ole vist kellelegi üllatus, et järjest suurem hulk inimesi proovib vaikselt valget jahu oma toidulaualt eemale trügida. Vähemalt minult küsitakse küll sageli nõu selle kohta, kuidas saaks jahukogust küpsetistes vähendada ilma, et maitse selle all kannataks. Lihtne variant on asendada valge rafineeritud jahu oluliselt toitaineterikkamate erinevate täisterajahudega ja eriti  lihtne on neid vangerdusi teha muretaina-laadsete küpsetiste juures. Kui aga soovida täiesti jahuvaba küpsetisi, siis tulevad appi pähklijahud, mille ma ka alles aasta-paar tagasi avastasin, kuid mis nüüd minu köögikapis aukohal. Esmalt mõnus pähkline maitse ja teisalt täielik patuvabadus. Erinevate katsetste käigus olen jõudnud ka pähklijahust pirukapõhjani, mis oma lihtsuses ja mugavas valmistusviisis on lihtsalt vastupandamatu. Maitse üle ei saa ka kohe üldse nuriseda. Sellele põhjale olen nüüd ehitanud erinevaid soolaseid ja magusaid pirukaid ning seetõttu korduvalt vanas klassikalises stiilis muretainale truudust murdnud.

Siin pildil soolaste pirukate alla liigitatav kitsejuustu-peedipirukas maapähklijahust põhjal
See on mandlijahust põhjal ricotta-mustikapirukas mandlikattega

See aga kihiline marjakook beseekattega ja, üllatus-üllatus, pähklijahust põhjal 🙂

Minu erinevad pähklijahud on olnud pärit Germundi SIIT tootevalikust. Nimelt on neil müügile ilmunud röstitud pähklijahud erinevatest pähklitest ja erineva jahvatusastmega. Väga mugav kasutada ja väga mõnusa maitsega (röst on just paras) jahud. Taina jaoks sobivad pigem peenema jahvatusega jahud.  Erinevate katsetuste käigus olen jõudnud pähklijahust muretainani, mis on imelihtne valmistada ja seni pole see kooslus mind alt vedanud.

Rullida pole seda pähklijahust tainast vaja. Piisab, kui lihtsalt näppude abil laiali lükata

Pähklijahust muretainas
5 dl röstitud mandli- või muu pähklijahu (kasutasin Germundi NEID tooteid)
2 sl kookosrasva või toasooja võid
1/2 tl soola
1 muna
magusa taina korral paar supilusikatäit datlipastat (selle valmistamist vaata SIIT) või ka pruuni rafineerimata suhkrut.
Valmistamiskäik imelihtne – sega kõik koostisained kokku (mina teen seda köögikombani abil) veereta palliks, aseta kilesse ja tõsta paarikümneks minutiks külmkappi. Vajuta jahutatud tainas koogivormi põhjale ja külgedele. Selline tainas reeglina eelküpsetamist ei vaja, kuna ta küpseb kiiremini kui tavaline muretainas. Samas võid selle taina ahjus krõbedaks küpsetada ja siis sinna tainakorvi sisse sättida küpsetamist mittevajavaid lisandeid (nii saad näiteks suupistekorvikesi teha)

Peedi-kitsejuustu pirukas kookospiima ja lehtkapsaga
See pirukas võitis koheselt minu südame. Omapoolse lisandina asendasin tavalise koore kookoskoorega, sest mulle väga meeldib peedi ja kookose maitse kooskõla. Kes aga soovib, võib teha seda pirukat ka tavalise (soovitavalt ikka rammusa 🙂 ) koorega. Hästi maitseküllane ja värvikirev jääb see pirukas igal juhul.
500 g ahju- või keedetud peeti, koorituna ja jämedalt riivituna
2 punast sibulat, õhukeste viiludena
3 sl palsamiveniäädikat
oliiviõli
veidi värsket tüümiani
1 tl pruuni suhkrut
200 g pehmet kitsejuustu (sobib ka fetajuusti, brõnza või muu soolakas juust)
2 muna
2 dl kookokoort (võid kasutada ka tavalist koort)
paar peotäit lehtkapsast, tükkideks rebituna
serveerimiseks röstitud piiniaseemneid
soola ja pipart

Kuumuta pannil keskmisel kuumusel õli. Tõsta sibul pannile ja hauta vaiksel tulel 7-10 minutit. Maitsesta soolaga. Lisa riivitud peet, palsamiveiniäädikas, tüümian, suhkur ja veidi vett. Hauta kümmekond minutit vaiksel tulel, kuni vedelik on aurustunud. Jahuta.
Tõsta peedisegu pirukapõhjale. Pudista peale kitsejuust. Sega muna kookoskoorega ühtlaseks ja kalla peedi-juustusegule peale. Maitsesta pirukat veel pipraga ja küpseta 180 kraadi juures umbes 30-40 minutit. Piruka küpsemise ajal rösti pannil väheses õlis või kookosrasvas lehtkapsas. Võid seda ka 150 kraadises ahjus. Puista peale soolahelbeid.
Serveerides aseta pirukale lehtkapsast ning puista peale piiniaseemneid. Juurde sobib hästi värske salat.

Pähklipõhjal marjapirukas beseekatte all.
See pirukas on meil saanud ka marjahooaja mugavuspirukaks. Toimib alati ja sobib erinevate (soovitavalt hapude) marjadega. Külluslik ja krõbeda pealisega beseekate muudab muidu üsna tagasihoidliku marjakoogi tõeliseks hõrgutiseks.

Marjadeks sobivad erinevad hooajalised marjad. Pilt on tehtud punasesõstra vahekihiga, aga olen teinud seda ka mustade sõstarde, pohlade, mustikate, põldmarjade jt marjadega.
Koogi jaoks tuleks esmalt valmistada 1 kogus magusat pähklijahust tainast ja see vormi suruda.
Vahekiht:
ca 400 g marju
3-4 sl pruuni suhkrut
1-2 sl tärklist
Sega omavahel suhkur, marjad ja tärklis. Tärklise kogus sõltub sellest, kui mahlased marjad on ja tärklis aitab väljavoolavat mahla siduda.
Aseta marjasegu vormi surutud tainapõhjale ka küpseta ca 10-15 minutit 180 kraadises ahjus.
Alanda ahju temperatuur 150 kraadini.
Beseekiht:
4 munavalget (paar munakollast võid poetada ka pähklijahust alustaina sisse)
1,5 dl suhkrut
näpuotsaga soola
Vahusta mikseriga toasoojad munavalged näpuotsatäie soolaga pehmeks vahuks. Hakka vaikselt suhkrut osade kaupa lisama.Vahusta nüüd munavalged koos suhkruga ühtlaseks tugevaks ja tihedaks vahuks. Vahu konsistents peaks muutuma hästi tihedaks ja läikivaks.
Laota vaht eelküpsetatud marjadele ja küpseta 150 kraadises ahjus umbes 50-60 minutit. Kui pealiskiht hakkab liialt tumedaks minema, alanda ahju temperatuuri 120-ni. Lase koogil avatud ahjuuksega jahtuda.

Mandlipõhjal mustikapirukas ricottaga
Mustikahooajal täielik lemmik – mahlane ricotta ja metsane mustikas koos mandlise raamistusega on tõeliselt maitsev kooslus. Ja nagu eelnevate pirukate puhul on ka valmistuskäik pigem lihtne.

1 portsjon mandlijahuga magusat tainast
300 g mustikaid
400 g ricotta kohupiima
3 muna
3-5 sl suhkrut + 1-2 sl mustikatele
1 sl tärklist
1 tl vanillisuhkrut
100 g mandlihelbeid
Klopi munad suhkruga lahti ja sega juurde ricotta kohupiim. Sega kõik ühtlaseks ja laota vormi vajutatud tainale ühtlase kihina. Sega mustikad tärklise ja suhkruga. Laota mustikad ricottale. Küpseta 180-200 kraadi juures umbes 20 minutit. Tõsta siis kook ahjust, laota peale mandlihelbed ja küpseta veel 10-15 minutit (vajadusel ka kauem), kuni kook on kaunilt kuldpruun ja mandlihelbed õrnalt pruunistunud.
Serveerides paku juurde vanillijäätist.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.