Lihavõtted on kohe ukse ees vaatamata jätkuvalt maad katvale lumevaibale. Tõenäoliselt on vähe küll neid, kes
eelnevatel nädaletel on pidanud paastu tõttu oma püksirihma pingutama, kuid sellegipoolest on põhjust mõelda külluslikele küpsetistele ja rammusatele kohupiimaroogadele,
milleta neid pühi ei kujuta lihtsalt ette. Kulitš ehk rikkalik pärmitainast kõrge sai
on üheks traditsiooniliseks lihavõtete toiduks, mida peale nädalaid kestnud paastu nauditi.Veidi sarnaneb see küpsetis
oma olemuselt itaallaste panettonele. Tegemist on kõrge ja ümara pärmitainast saiaga. Kulitš, nagu
nimigi reedab, on pärit Vene ja ka laiemalt slaavi ortodoksse kirikuga seotud
köögi varamust ja tegemist on paastule järgnevale ajale iseloomuliku väga
küllusliku küpsetisega, mille puhul ei hoita millegagi kokku.
Kui klassikaline kulitš on suur ümar ja kõrge sai, siis hästi vahvad jäävad kruusis küpsetatud mini-kulitšid, mille
jaoks sobib ideaalselt näiteks Emile Henry ahjukindel keraamiliste nõude sari. Samast
sarjast leiab ka ümaraid savikausse, milles saab soovi korral suurema kulitši valmis
küpsetada. Samas on hästi vahvad ka personaalse portsjonina serveeritavad väikesed kulitši-titad, mida
saab siis kruusi sees valmis küpsetada.
sai
Tegevuskäik:
ühtlaseks.
munakollased, sool, apelsinikoor, kardemon ning ülejäänud kogus jahu. Pidevalt
sõtkudes lisa ka järk-järgult pehme või sulatatud või.
küljest lahti.
kuni selle maht on vähemalt kahekordseks kerkinud.
ning rulli kergelt vajutades ühtlaseks paksuks vorstiks. Lõika
vorstikesest paraja suurusega tükid, mis ulatuksid ca poole kuni 2/3 tassi
kõrguseni. Määri tasside sisepind võiga
ja tõsta tainas tassi sisse. Lase soojas kohas veel 20-30 minutit tassi
sees kerkida ja tõsta siis 200-220 kraadisesse ahju. Küpseta ca 20-25 minutit.
Kui saiad kipuvad pealt liialt pruunistuma, kata need märjaks tehtud küpsetuspaberiga.
sega munavalge tuhksuhkruga kuni saad soovitud paksusega glasuuri. Kata kulitši
pind glasuuriga ja puista peale meelepäraseid kaunistusi.
Vasta