Tassi-kulitš ehk ülestõusmispühade saia minivorm

Esileht / Määramata / Tassi-kulitš ehk ülestõusmispühade saia minivorm

Lihavõtted on kohe ukse ees vaatamata jätkuvalt maad katvale lumevaibale. Tõenäoliselt on vähe küll neid, kes
eelnevatel nädaletel on pidanud paastu tõttu oma püksirihma pingutama,  kuid sellegipoolest on põhjust mõelda külluslikele küpsetistele ja rammusatele kohupiimaroogadele,
milleta neid pühi ei kujuta lihtsalt ette. Kulitš ehk rikkalik pärmitainast kõrge sai
on üheks traditsiooniliseks lihavõtete toiduks, mida peale nädalaid kestnud paastu nauditi.Veidi sarnaneb see küpsetis
oma olemuselt itaallaste panettonele. Tegemist on kõrge ja ümara pärmitainast saiaga. Kulitš, nagu
nimigi reedab, on pärit Vene ja ka laiemalt slaavi ortodoksse kirikuga seotud
köögi varamust ja tegemist on paastule järgnevale ajale iseloomuliku väga
küllusliku küpsetisega, mille puhul ei hoita millegagi kokku.

Kui klassikaline kulitš on suur ümar ja kõrge sai, siis hästi vahvad jäävad kruusis küpsetatud mini-kulitšid, mille
jaoks sobib ideaalselt näiteks Emile Henry ahjukindel keraamiliste nõude sari. Samast
sarjast leiab ka ümaraid savikausse, milles saab soovi korral suurema kulitši valmis
küpsetada. Samas on hästi vahvad ka personaalse portsjonina serveeritavad väikesed kulitši-titad, mida
saab siis kruusi sees valmis küpsetada.

Kulitš ehk ülestõusmispühade
sai
2 dl piima
30 gr presspärmi või vastav kogus kuivpärmi
1 tl kardemoni
1 apelsini riivitud koor
1 tl soola
2 munakollast
100 g suhkrut
100 g võid + vormide määrimiseks
500 g jahu
Hakitud pähkleid, kuivatatud jõhvikaid, rosinaid jm (hea valiku leiad nt Germundi valikust)
Glasuur:
1 munavalge, lahtiklopituna 
Ca 3-4 dl tuhksuhkrut
Kuivatatud vaarikaid, hakitud pistaatsiapähkleid vm kaunistamiseks
Tegevuskäik:
Lahusta pärm käesoojas piimas.
Sega juurde umbes kolmandik jahukogusest ja sega tainas
ühtlaseks.
Kuivpärm sega jahuga koos piima sisse.
Lase kerkida soojas kohas 20-30 minutit.
Lisa eelkergitusele suhkruga kergelt vahustatud
munakollased, sool, apelsinikoor, kardemon ning ülejäänud kogus jahu. Pidevalt
sõtkudes lisa ka järk-järgult pehme või sulatatud või. 
Sõtku kuni tainas on ühtlane, läikiv ning lööb käte ja kausi
küljest lahti.
Kata rätiku või toidukilega ning jäta sooja kohta kerkima
kuni selle maht on vähemalt kahekordseks kerkinud.
Kerkinud tainas kalla ettevaatlikult jahusele töölaulale
ning rulli kergelt vajutades ühtlaseks paksuks vorstiks. Lõika
vorstikesest paraja suurusega tükid, mis ulatuksid ca poole kuni 2/3 tassi
kõrguseni. Määri tasside sisepind võiga 
ja tõsta tainas tassi sisse. Lase soojas kohas veel 20-30 minutit tassi
sees kerkida ja tõsta siis 200-220 kraadisesse ahju. Küpseta ca 20-25 minutit.
Kui saiad kipuvad pealt liialt pruunistuma, kata need märjaks tehtud küpsetuspaberiga.
Tõsta ahjust ja lase jahtuda. Samal ajal valmista glasuur. Selleks
sega munavalge tuhksuhkruga kuni saad soovitud paksusega glasuuri. Kata kulitši
pind glasuuriga ja puista peale meelepäraseid kaunistusi.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.