Focaccia on mõnusalt õhuline ja pitsiline Itaalia lame leib. Vahel kutsutakse samalaadset saia ka valgeks pitsaks, aga rohkem on see küpsetis tuntud ikkagi focaccia nime all. Ega siin tegemises midagi ülemäära keerulist ei olegi. Paari asja võiks silmas pidada. Esmalt, nagu pärmitainas ikka armastab ta kerkida soojas. Focaccia tainas on võrdlemisi vedel ja seepärast ei pea teda sõtkuma, vaid tainast tuleks neljast nurgast venitada ja siis veidikene tõsta ning vastu kausi põhja kukutada.
Oliiviõli lisades ei tasuks koonerdada. Seda võib nii vormi alla, taina peale ja sisse mõnuga lisada. Ainult paremaks see maitse muudab. Focaccia armastab oliiviõli!
Focacciat küpsetada tasub kuumas ahjus. Mina panin ahju temperatuuriks 230 kraadi. Siis on tulemuseks mõnusalt krõbeda koorikuga ja švammitaolise pehme sisuga sai.
Lisandeid focaccia peale sättimiseks võib igaüks oma maitse järgi lisada. Klassika on soolahelbed ja rosmariin, aga samas võib ka oliive, päikesekuivatatud tomateid, erinevaid ürte vm lisada. Nii et loomingulisus tuleb ainult kasuks.
Focaccia
Koostisosad
- 250 g jahu
- 20 g presspärmi
- 1 tl soola
- 1 sl suhkrut
- 2 dl käesooja vett
- Oliiviõli
- Soolahelbeid rosmariini, kirsstomateid
Valmistamine
- Sega presspärm toasooja veega. Sega sinna sisse ka sool ja suhkur. Mõõda kaussi jahu ja kalla sinna sisse pärmisegu. Sega ühtlaseks ja lisa siis 1-2 sl oliiviõli. Sega. Kata kauss kilega ja jäta 30 minutiks sooja kohta kerkima. Venita siis ettevaatlikult vette tõstetud käega tainast neljast küljest. Tõsta paar korda tainas kausist üles ja lase kaussi tagasi kukkuda. Kata taas kauss kilega ja jätta 30 minutiks kerkima. Korda siis venitamist ja kukutamist.
- Kalla tainas õliga korralikult määritud vormi või pannile. Laota näppudega kergelt surudes laiali. Nirista peale veel oliiviõli ning jäta veel veidikeseks kerkima. Töötle siis kerkinud tainast veel kergelt näppudega surudes. Lisa soolahelbed, rosmariin ja kirsstomatid.
- Tõsta pann või vorm 230 kraadini kuumutatud ahju ja küpseta 15-20 minutit või seni, kuni focaccia on kaunilt kuldpruun.
- Naudi!
Vasta