Jõulutuledes suurlinnad on hästi vahva kogemus, millega saab üsna kiirelt tekitada tõelise jõulutunde. See aeg on just käes, kus pealetükkiva pimeda ajaga võitlemiseks on linnasüdamed jõulutuledesse mähkunud. Kui aga Tallinnas Raekoja platsil käidud ja teisedki Eesti väikelinnad üle vaadatud, võib plaani võtta ühe laevakruiisi Helsingisse või ka Stockholmi, mis on mõlemad kindlasti jõulude ajal avastamist väärt.

Viking Line´i laevadega saad lihtsa vaevaga erinevaid kruiise planeerida. Kas siis kiire ühepäevane tiir üle lahe Helsingisse või siis pisut pikem kulgemine ja Helsingist edasi Stockholmi poole.

Viking Line´i punased laevad on teada-tuntud oma ülimalt rikkalike buffet-laudade poolest. Mäletan neid esimesi kordi, kui sattusin selle külluse sisse. Kerge on pead kaotada, sest valik on nii suur ja neid asju, mida tahaks proovida, on lihtsalt niiii palju. Kogu see küllus tuleb aga jõuludele eelneval ajal veel päris mitmega läbi korrutada, sest sel ajal kraamitakse välja kõik ning võetakse menüüsse kõik need traditsioonilised road, mida põhjala jõuludega seostada võib. Lisaks traditsioonilistele roogadele leiab laudadelt ja liudadelt alati ka põnevaid ja uuenduslikke moodsa aja roogi, nii et avastamisrõõmu ja maitsenaudinguid peaks jaguma kõigile.

Punastel laevadel on jõulumelu täies hoos!
Päkapikke piilub igast nurgalt ja igalt riiulilt
Punased laevad jõulumeeleolus.
Kõikide fotode autor on Tuukka Ervasti

Et veidi aimu saada, kuivõrd rikkalik on jõulude ajal laud Viking Line´i laevadel, tasub piiluda SIIA, kus kõik lauale sätitud road kirja pandid. Võtab sõnatuks, eksole!

Viking Line´i buffet-laudu iseloomustab mõtlemine kõikidele erigruppidele. Oma moonakotti ei pea laevale kaasa võtma ei erinevate talumatuste ega allergiate all kannatav inimene ning järjest laiemaks muutub ka veganitele suunatud menüü.
Erilise tähelepanu all on aga lapsed, kelle jaoks on eraldi suured lauad ja liuad, millele laotatud oluliselt mõistlikum valik kui vinkud ja friikad. Karlssoni lemmikud lihapallid, imemaitsev kartulipüree, kleepuvad kanakoivad, bataadifriikad ja suur valik värskeid salateid ning veel mitmeid-mitmeid maitsvaid ja mõistlikke lastele sobivaid valikuid. Tõele au andes hiilis nii mõnigi täiskasvanu vaikselt laste laua juurde, et sealt parimaid palasid näpata.

Selline näeb välja lastele mõeldud soojade toitude valik.

Viking Line märgib ise, et maitsev toit punastel laevadel on ka kõige pisemate jaoks inimõigus ning seetõttu on sinna panustatud oluliselt rohkem, kui see tavapärane on. Rootsi juuniorkokkade meeskond on koostanud lastele mitmekülgse, maitsva, rõõmsavärvilise ning lisaks ka veel tervisliku jõulumenüü. Kuuest kokast ja kahes kokaõpilastest koosnev Rootsi juuniorkokkade meeskond tegutseb treener Peter Jelksäteri käe all. Meeskond võitis kuldmedali Culinary Olympics’il, järgmine sihtmärk on juba 2018. aasta novembris Luxemburgis toimuv kokkade MM. Meeskonna 18−23-aastased liikmed soovivad olla inspiratsiooniks teistele noortele kokkadele esindades ainulaadset põhjamaade toidukultuuri.
Lastele mõeldud jõulumenüüga võid tutvuda lähemalt SIIN.

Mind on alati imestama pannud see üllatav variatiivsus, mis punaste laevade buffet-laudu iseloomustab. Kuidas muudmoodi iseloomustada näiteks seda, et eraldi osakond on heeringale ja seal on tõepoolest reas järjest ja järjest erinevaid põnevaid heeringaid. Kes ütles, et heeringas on igav kala? Piisab, kui korra punastel laevadel ära käia ja aimu saada, kuivõrd palju võimalusi katsetamiseks pakub meie vana hea tuttav kala.

Siin on vaid üks fragment heeringaosakonna valikust
Vanad head rootsi laua kohustuslikud elemendid krevetid ja kalamari. Rikkalikus valikus, nagu jõuludele kohane!
Omaette väärib tähelepanu väljapanek. Külluslik ja ahvatlev!

Järjest suuremat tähelepanu pööratakse laevadel ka veganitele ja nendele mitmekesise ning maitsva toidu pakkumisele. Veganitele sobivad road on ilusti tähistatud, et ei tekiks segadust ja need on eraldi laudadel väljas. Põnevaid kooslusi ja huvitavaid roogasid – näiteks taimse heeringa näol – leiab siin nii vegantoituja kui ka lihtsalt uudishimulik toiduhuviline.

Vegantoidud on eraldi laual ja ilusti selgelt märgistatud
Kõht ei pea jääma tühjaks ka neil, kes liha- ja piimatoodetest loobunud. Viking Line´i laeval on mõeldud kõigi peale

Loomulikult ei puudu kõik traditsioonilised jõuluroad – prisked jõulupraed, pikalt kokkukeenud pajaroad, lõheroad nii külmana ja soojana, lugematu hulk põnevaid salateid ning loomulikult külluslik magusaosakond, sest mis jõulud need ilma magusroata on.

Lõhe erineval moel nii külmalt kui soojalt
Luksuslik jõulupasteet on jõululaual kohustuslik
Erinevaid põnevaid magustoite jägub igale maitsele
 
Jõululaud ning laste oma jõululaud on kõikidel punastel laevadel kaetud 16.11.−26.12, Cinderellal 20.11.−16.12.  
NB! Kui tahad aga eriti häid pakkumisi kruiisideks, liitu Viking Line Club´iga ja nii võid kindel olla, et kõige ahvatlevamad ja soodsamad pakkumised jõuavad otse sinuni.
Postitus sündis koostöös Viking Line´iga.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.