Pimedate pikkade õhtute aeg on paratamatult käes. Ja nagu igal aastal saab ikka ja jälle imestatud, et kui hall ja pime see aeg ikka on. Täpselt samamoodi imestame poole aasta pärast, et kui kui valged ikka ööd on ja kuidas õhtul pimedaks ei lähe. Mis seal ikka, eks peale väikest imestamist tekib jälle harjumus minna tööle/kooli pimedas ja tulla töölt/koolist pimedas. Põletame aga küünlaid, teeme kaminasse tuld, varsti riputame õue jõulutuled, toas aga hellitame end sooja teega ja miks mitte sinna juurde küpsetada üks külluslik kohvimaitseline banaanikook šokolaadi-pähklikattega.

Seda kook tasub küpsetada siis, kui puuviljavaagnalt hakkavad sulle taas etteheitvalt otsa vaatama pruunikaks tõmbunud banaanid. Niisama süüa neid ei taheta ja samas on seal pruuni koore all pisut üleküpsenud vilja siiski liiga palju selleks, et neid prügikasti visata. Nii tulebki vaheldumisi neid sügavkülma pista (banaanijäätise algmaterjaliks), smuuti sisse suristada või siis küpsetistesse lisada, et banaani abil koogile mahlasust ja mõnusalt troopiliselt magusat nüanssi lisada. Siin koogis saavad kokku esmapilgul kaks üsna vastandlikku, kuid üllatavalt hästi kokku sobivat maitset – magus banaan ja mõrkjas kohv. Vürtsikust lisab kaneel ja külluslikkust koogi sisse segatud hakitud šokolaadi. Viimistluseks kasutasin aga tumeda šokolaadiga kreemi, kuhu peale sai puistatud röstitud mandlipuru. Kokku sai väga mõnus kook, mis kadus laualt üsna kiirelt.

Kohvimaitseline banaanikook šokolaadi-pähklikattega
Jagub 10-12-le
3 hästi küpset banaani, kahvliga puruks vajutatuna
3 muna
1-1,5 dl rafineerimata roosuhkrut
1 kuhjaga teelusikatäis vanillisuhkrut
1 kuhjaga teelusikatäis kaneeli
2×25 ml hästi kanget espressot (mina eelistan Lavazza kohvi)
3 dl täistera speltajahu
1 dl mandlijahu
1 tl küpsetuspulbrit
1 dl õli
150 g tumedat šokolaadi, tükeldatuna
Katteks:
ca 150 g Nuscobio mahedat šokolaadikreemi (võid kasutada ka muud pähkli- või šokolaadikreemi)
100 g röstitud mandleid, hakituna
Klopi munad suhkruga. Lisa puruks vajutatud banaan, vanillisuhkur ja kaneel. Kalla juurde espresso shotid ja sega ühtlaseks. Järgmisena sega juurde speltajahu ja mandlijahu, küpsetuspulber ning õli. Lisa ka tükeldatud šokolaad. Sega kõik ühtlaseks ja kalla küpsetuspaberiga vooderdatud ca 25×30 mõõduga vormi. Küpseta eelsoojendatud ahjus 180-200 kraadi juures ca 40-50 minutit. Kontrolli küpsust tikuga. Tõsta kook ahjust välja ja jahuta võimalusel jahutusrestil.
Jahtunud koogile määri šokolaadikreemi ja puista sinna peale hakitud mandleid.

Postitus sündis koostöös KAFO-ga. 

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.