Püreesupid on meie peres üsna aukohal. Esiteks, kõik pereliikmed lihtsalt armastavad seda ja teiseks teen neid üsna sageli ja põhjuseks on see, et muidu mitte kõige köögiviljasõbralikumad pereliikmed söövad reeglina püreesuppe üsna heal meelel. Peale püreesupi söömist saab pereema jälle köögiviljade söömise lahtrisse ilusa rammusa linnukese joonistada. No ja tegelikult ei ole kõige vähem tähtsam ka see, et reeglina valmivad püreesupid kiirelt, kättesaadavatest ning rahakotisõbralikest toorainetest ja hästi lihtsa vaevaga. Mis sa ühelt toidult veel tahta oskad.

Lillkapsas on minu üheks lemmikuks niikuinii. Eelkõige meeldib mulle ahjus röstitud lillkapsas, mis annab sellele viljale mõnusa kergelt röstise pähklise lisamaitse. Pisut oliiviõli, soola ja meelepäraseid maitseaineid ahjuplaadile laotatud lillkapsaõisikutele juurde, kapsas ahju, kuni põsed pruunikad ja midagi mõnusamat on keeruline välja mõelda. Sama loogikat sai kasutatud ka siin supis. Kui muidu võib püreesupi ka ainult potis keetes valmis teha, siis siin võiks enne lillkapsa ahjus ära röstida ja alles siis supi kokku keeta. Maitse saab sel moel hoopis mõnusam ja sügavam. Seda suppi võib valmistada täistaimsena ehk siis kasutada köögiviljapuljongit ning kreemisema keha andmiseks kookospiima. Samas jääb väga maitsev see supp ka tavalise rammusa koorega, mis aitab supi maitset mõnusalt mahedalt kreemiseks ja rammusaks muuta.



Kreemine püreesupp röstitud lillkapsast
Kogus: 4-le
1 suurem lillkapsapea, õisikuteks lõigatuna (ca 800 g-1 kg)
oliiviõli
soola ja pipart
1 sibul, hakituna
paar küüslauguküünt, hakituna
750 ml FS Goodsi köögivilja- või kanapuljongit
30 g võid (taimse variandi puhul kasuta kas kookosõli või taimset võid)
2 dl 35%-list koord või kookospiima
veidi muskaati
sidrunimahla
hakitud värsket peterselli
Tükelda lillkapsas õisikuteks ja laota küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Piserda ohtra oliiviõliga, maitsesta soola ja pipraga ning küpseta eelkuumutatud ahjus 200 kraadi juures ca 30 minutit kuni kapsas hakkab kergelt pruunistuma. Sega paar korda küpsemise ajal lillkapsast, et ta ühtlaselt küpseks. Tõsta ahjust välja ja tõsta mõned lillkapsaõisikud kõrvale.
Kuumuta potipõhjas oliiviõli ning hauta kesmisel kuumusel sibulat mõned minutid. Ära pruunista. Lisa küüslauk ja kuumuta veel veidi. Lisa siis puljong ja lase keema tõusta. Kalla juurde röstitud lillkapsas ja keeda umbes 15-20 minutit vaiksel kuumusel.
Tõsta pott tulelt, maitsesta supp soola, pipra, muskaatpähkli ja sidrunimahlaga. Lisa või ning töötle kas blenderis või saumikseriga supp ühtlaseks püreeks. Lisa koor või kookospiim, kuumuta veel korra keemiseni ja maitsesta lõplikult.
Serveerides lisa supile eelnevalt kõrvale tõstetud lillkapsaõisik ja puista peale hakitud värsket peterselli.

Supi maitsestamiseks võid kasutada ka kurkumit, karripulbrit, vürtsköömneid või muid vürtse. Lillkapsa maitse sobitub kõigi nimetatud maitseainetega imehästi ja nii saad erinevaid maitseid siin supis katsetada.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.