Punaseid köögivilju võib oma toidulaule võimalikult sageli sättida, kuna purpursed viljad on kõik tõelised tervisetoetajad. Peet on tõenäoliselt kõige tuntum ja kõige enam eestlaste
toidulauale jõudev punase perekonna liige. Peet on sarnaselt teistele
punastele viljadele võimas antioksüdant, mis aitab meie kehal noore ja
nooruslikuna säilida. Peedile punast värvi andev taimne pigment beetatsüaniin
aitab meie keharakke kaitsta vähki tekitavate ainete eest. Peet aitab vähendada
südamehaiguste riski, laiendades veresooni ja alandades vererõhku. Peedil on
põletikuvastane toime, ta aitab organismi puhastada ja immuunsust tõsta. Peet
aitab tõsta ka vastupidavust, mistõttu soovitatakse maratonijooksjatel ja
teistel kestvussporti harrastavatel inimestel peedimahla tarvitada. Mahlas
leiduvad nitraadid aitavad alandada hapniku hulka, mida on lihasel pikemal
pingutusel vaja. Peedist rääkides ei tasu unustada ka noori peedipealseid, mida
ei tasuks suvel ära visata, vaid pannil või sees kergelt läbi praadida või
lihtsalt toorsalatisse lõigata. 
Selles retseptis saavad kokku peet ja punane uba. Tulemuseks on mõnusad tummised kotletid, mis on maitsvaks taimseks asenduseks lihaga
kotlettidele. Siin versioonis on kotletid tehtud täiesti taimsena ehk siis
sobivad hästi ka vegantoitujatele. Kui see ei ole aga eesmärgiks, võib
kotletimassile lisada ka ühe muna ja siis vajadusel veidi jahu kogust
suurendada. Ahjus röstitud peet ja sibul aitavad kotlettidele mõnusalt magusa
ja küllusliku maitsenüansi lisaks anda. 


Peedi ja punase oa kotletid
Kogus: 4-le
2 peeti, tükeldatuna
2 punast sibulat, sektoritena
4 küüslauguküünt, koorimata
400 g purk punaseid ube, nõrutatuna
1-2 sl palsamiveiniäädikat
1-2 tl suitsutatud paprika pulbrit
1 tl jahvatatud vürtsköömneid
3 sl kikerhernejahu
2 sl kaerajahu
Soola ja pipart
Oliiviõli
Koori ja tükelda peet ja sibul. Tõsta ahjuplaadile. Lisa
sinna ka koorimata küüslauguküüned. Piserda oliiviõliga ning puista peale veidi
soola. Rösti ahjus 200 kraadi juures ca 30-40 minutit, kuni peet on pehmenenud.
Jahuta veidi. Suru küpsenud küüslaukude sisu koorest välja. Tõsta kõik
koostisained va õli köögikombaini, purustajasse või blenderisse ja töötle
ühtlaseks. Maitsesta. Vormi käte või lusika abil parajad pätsid, suru lamedaks
ja prae siis keskmisel kuumusel õli sees mõlemalt poolt krõbedaks. Serveeri kas
köögiviljadega, liha- või kalatoitude lisandiks või leiva peal/vahel. Kastmeks
sobib hästi koorene küüslaugukaste. 



Retsept ilmus 2018. aasta novembrikuises ajakirjas Oma Maitse.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.