Ma armastan sibulat ja kui on väga vähe soolaseid toite, kuhu ma sibulat ei lisa. Ehk siis suurem osa retsepte algab ikka sellega, et võta sibul, koori ja haki ning prae siis keskmisel kuumusel õli sees klaasjaks. Heade sibulate eest on hoolt kandnud minu armas sõber, kes ise pärit Peipsiveerelt ja kellel seetõttu hea ülevaade sibulamaal pakutavast. Ei ole see hea sibula ostmine niisama lihtne. Vaja on üle vaadata, et sibul oleks korralikult kuivatatud ja suudaks kevadeni vastu pidada. Sibulaid ei tohi vedada siis, kui vihmasadu. Ka auto pagasiruumis olles mõjutab väljas sadav vihm sibulaid ja ilusti kõlisevaks kuivatatud sibulad võivad niiskeks muutuda. Kui aga kõiki neid reegleid silmas pidada, siis võid kindel olla, et suve lõpus Peipsi äärest toodud sibulavõrgust võid rahulikult sibulaid tuua kuni järgmise hooajani välja. Säilivad suurepäraselt ja sellest õigest maitsest ma parem ei räägigi!

Selle kartuli-sibulasupi idee pärineb just sellesamalt sõbralt, kes ise rõhutas, et supile annavad õige maitse just Peipsi sibulad. Teistega võib ka teha, aga siis pole enam maitse päris õige. Siia supi sisse kulub sibulat päris ohtralt. Õlis karamelliseks praetud sibul muutub mõnusalt magusaks, supile lisatud kartul annab toidule kreemise olemise ning spinat lisab nii tervislikkust kui ka mahedat maitset. Kokku on väga maitsev kombo ja boonuseks on see, et supp maitses hästi kõigile ehk siis keegi ei  jorisenud üsna tagasihoidliku välimusega ja pisut rohelisetäpilise supi üle. Kõik sõid taldriku ilusti tühjaks.

Kreemine sibula püreesupp kartuli ja spinatiga

Toitev ja väga maitsev püreesupp, kus sibulaga ei koonerdata. Kõige maitsvam jääb supp Peipsi sibulatega
Aeg kokku 30 minutes
Portsjonit 4

Koostisosad

  • 4 tk sibulat koorituna ja tükeldatuna
  • 3 tk küüslauguküünt hakituna
  • 1 tk tšillipipart hakituna
  • 3 tk kartulit tükeldatuna
  • 5-7 dl puljongit
  • 4 dl koort
  • 2×100 g pakk spinatit
  • soola ja pipart
  • röstitud kõrvitsaseemneid ja kooritud kanepiseemneid
  • õli praadimiseks

Valmistamine

  • Kuumuta poti põhjas õli ja prae keskmisel kuumusel sibulat mõned minutid. Lisa siis küüslauk ja tšillipipar, kuumuta läbi, alanda kuumust ja lase hästi vaiksel kuumusel haududa ca 10-15 minutit. Soovi korral lisa sibulale ka punet või tüümiani. Lisa tükeldatud kartul, kuumuta läbi ning kalla siis peale kuum puljong. Lase keema tõusta, alanda kuumust, kata pott kaanega ja keeda, kuni kartul on pehme. Lisa spinat, lase sel kuumuse toel pehmeneda ja kalla siis peale koor. Püreesta supp ühtlaseks. Maitsesta soola ja pipraga. Serveerides lisa röstitud kõrvitsaseemneid ja/või kooritud kanepiseemneid. Paku juurde pehmet saia.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.