Sel aastal on meie maakodu vana sammaldunud ja kes-teab-mis-ajast-lõikamata puudega õunaaeda tabanud tõeline õunauputus. Ma poleks ealeski uskunud, et need vanad ja täiesti vormist väljas puud suudavad endas leida nii palju elujõudu, et meid sellise õunteküllusega üllatada. Võib-olla on aga asi selles, et eelmisel aastal käisin, käed puusas, mööda meie õunaaeda ja arutasin, et võtaks need vanad puud kõik maha ja istutaks noore õunaaia asemele. Nüüd näidati mulle vist selgelt koht kätte. 

Igal juhul on nüüdseks mõnda aega kõikide kookide teema meie kodus teada ja õunamahla jagub ka terveks eelseisvaks hooajaks. 

Seda õunakooki teen tegelikult juba mitmendat korda. Minu pere on selle koogi väga soojalt vastu võtnud ja ise naudin selle tegemist just seepärast, et liiga palju vaeva ei pea selle kokkusegamisega nägema. Koostisosad ka kõik pigem lihtsad ja kättesaadavad. Koogile annavad mahlase olemise sinna sisse riivitud õunad, magusa maitse eest hoolitseb üks valge šokolaadi tahvel, mis sinna tainasse lisada ja tervislikuma poole võtavad enda kanda kohupiim ja toortatrajahu. Tuleb küll nentida, et tatrajahu teeb koogi pisut kuivemaks, seega võib igaüks kombineerida jahusid vastavalt soovile. Minu retseptis sai tatrajahu ja speltajahu pooleks pandud.

Kook ise on aga tekitanud sööjates üsna sarnase esmase reaktsiooni, mille sisu kokkuvõetult räägib sellest, et oi kui hea see kook on.

Retsepti leidsin sellelt Soome leheküljelt ja pisut olen seda enda jaoks sobivamaks kohendanud. Suhkrukoguse võtsin koheselt poole peale ja jahukogust olen ka vähendanud. Tavalise nisujahu asemel kasutanud olen aga kasutanud kas speltajahu või siis spelta- ja tatrajahu segu. Kes soovib eriti tervislikku ja gluteenivaba kooki, võib kasutada ainult toortatrajahu. Mõnus ja maitsev jääb kook igal juhul. 

Lihtne õunakook valge šokolaadi ja kohupiimaga

Sümpaatselt lihtsa valmistuskäiguga õunakoogi retsept, kus lisaks valge šokolaad ja kohupiim õunale lisamaitset ja mahlasust andmas
Aeg kokku 1 hour 10 minutes

Koostisosad

  • 4-5 tk õuna riivituna
  • 150 g võid sulatatuna
  • 1 dl suhkrut
  • 1-2 tl vanillisuhkrut
  • 250 g kohupiima
  • 3 tk muna
  • 100 g valget šokolaadi sulatatuna
  • 2 dl speltajahu
  • 2 dl toortatrajahu
  • 1 tl kaneeli
  • 1,5 tl küpsetuspulbrit
  • 1 tl soodat
  • näpuotsaga soola

Valmistamine

  • Pese õunad, soovi korral koori ja riivi siis jämeda riiviga. Tõsta kõrvale. 
    Vahusta toasoe või suhkru ja vanillisuhkruga heledaks ja kohevaks. Lisa kohupiim ja munad ning sega läbi. Sega juurde riivitud õunad. Sulata vesivannil valge šokolaad ja nirista see taina sisse. Sega ühtlaseks. Sega omavahel kuivaineid ja lisa siis tainale. 
    Kalla tainas küpsetuspaberiga vooderdatud 26-cm läbimõõduga koogivormi ja tõsta eelkuumutatud ahju 170-180 kraadi juurde ca 1 tunniks, kuni kook on pealt kuldseks küpsenud ja tikuga keskkohta torgates jääb tikk puhtaks. 
    Tõsta ahjust, jahuta veidi ja lõika siis tükkideks. Juurde sobib pakkuda kas vanillikastet või -jäätist. 

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.