Kui hummust tunnevad vist küll juba kõik, siis hummusele vahelduseks võib valmistada hoopis Süüriast pärit muhammarat ehk röstitud paprika määret, kus võtmerollis lisaks paprikale veel Kreeka pähklid. Muhammara on väga maitsev ja igati tervisesõbralik dipikaste, võileivakate või -määre, mis on pärit Süüriast Aleppo linnast. Muhammara retsepte on erinevaid, aga kindlasti peaks sinna koostisesse kuuluma punased paprikad ja Kreeka pähklid. Tugevama maitse saamiseks võiks viimatimainituid eelnevalt pannilt kergelt läbi röstida. Maitseainetest peaks kindlasti lisama tšillihelbeid, mis annavad sellele määrdele parajalt terava maitsenüansi. Algselt kasutati siin Aleppo pipra helbeid, aga meil on seda paraku päris keeruline kätte saada. Magusa maitse eest hoolitseb aga granaatõunakontsentraat, mille võib ka ise valmistada või siis kasutada selle asemel palsamikreemi. 

Paprikad on vähekalorilised, kuid samas vitamiinidest ja mineraalainetest pungil viljad, milles on eriti rikkalikult C-vitamiini. Juba 30 grammi paprikat katab päevase C-vitamiini vajaduse. Lisaks sellele on paprikates palju antioksüdante, mis aitavad meie rakke vananemise eest kaitsta. Paprikas on ka palju kiudaineid, tänu millele püsib meie seedimine vilkana. Ka kuumtöötlemisele suudab paprika päris hästi vastu pidada säilitades peale seda umbkaudu poole oma C-vitamiini sisaldusest. Muhammara jaoks  tuleks paprikad kas ahjus või grillil päris julgelt tumedaks röstida. Hiljem saab lihtsalt tumedaks tõmmanud koore ära koorida ja määrde jaoks vaid mahlast ja kergelt suitsumaitselist sisu tarvitada.Muhammara teine staar Kreeka pähkel on pähklitest kõige suurema omega-3 rasvhappe sisaldusega. Tänapäevases toituratsioonis kipub omega-3 rasvhappeid nappima ja kui regulaarselt Kreeka pähkleid süüa, saab seda probleemi leevendada. Ka Kreeka pähklid sisaldavad palju antioksüdante, mis aitavad meie südame- ja ajutegevuse heas toonuses hoida. Päevane soovituslik kogus võiks olla ca 10 pähklit. Süües muhammarat saab selle koguse suurema vaevata kätte. 

Muhammara ehk röstitud paprika ja kreeka pähkli määre

Parajalt terav ja igati tervislik määre või dipikaste röstitud paprikatest ja kreeka pähklitest Süüria köögist.
Aeg kokku 45 minutes

Koostisosad

  • 3 tk paprikat poolitatuna ja seemned eraldatuna
  • 2-3 sl granaatõuna kontsentraati võib asendada ka kokku keedetud granaatõunamahla või sidruniga palsamikreemiga

  • 2-3 sl panko paneeritungut või riivsaia
  • ½-1 tl jahvatatud vürtsköömneid
  • ½ tl soola
  • 1-2 tl tšillihelbeid või jahvatatud tšillipulbrit
  • 1-2 tk küüslauguküünt
  • 1-1,5 dl kreeka pähkleid soovi korral röstituna
  • oliiviõli
  • sidrunimahla

Valmistamine

  • Esmalt rösti paprikad. Selleks puhasta ja poolita paprikad, piserda neid oliiviõliga ning rösti siis eelkuumutatud ahjus 220-230 kraadi juures lõikepind allpool 20-30 minutit, kuni paprikate nahk tumedaks tõmbab. Tõsta ahjust, pane kaussi, kata kauss toidukilega ja jäta umbes 10-ks minutiks seisma. Nii lööb lahti paprikate tumedaks tõmbunud koor ja neid on lihtne koorida. Koori paprikad ja aseta purustajasse või köögikombaini.Kui kasutad granaatõunamahla, kuumuta see kastrulis keemiseni, alanda siis kuumust ja keeda vaiksel kuumusel, kuni mahla kogus on vähemalt poole võrra kokku keenud. Jahuta ja lisa siis vajalik kogus röstitud paprikatele. Võid selle asemel kasutada ka valmiskujul granaatõuna kontsentraati Naršarabi (leiab turgudelt) või hoopis naturaalselt või sidruniga palsamikreemi.Lisa paprikatele ka ülejäänud ained ja töötle mass ühtlaseks. Muhammara peaks jääma pisut tükiline ehk siis ära liialt hoogsalt püreesta, vaid kasuta pigem „pulse“ režiimi. Maitsesta määre soolaga ja vajadusel lisa sidrunimahla või granaatõunamahla kontsentraati, kui magusat maitset napib.
    Serveeri erinevate krõbeleibade, soolaste küpsiste või ka tükeldatud köögiviljadega. Säilita jahedas. 

Sellised näevad välja paprikad peale röstimist

Retsept sündis koostöös Barboraga. 
OSTA KOOSTISOSAD SIIT.

 

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.