Sorteerides hiljuti oma töö jaoks tehtud fotosid, jäi mulle silma suvel tehtud pilt hakklihakastmest. See retsept ja foto ilmusid Oma Maitse lihale pühendatud eriväljaandes ja pilti arhiveerima hakates taipasin, et minu blogisse ei ole selle kümneaastase ajaloo jooksul seni veel selle Eesti köögi tüvitoiduks oleva roa retsepti jõudnudki. Ju tundus see nii iseenesestmõistetav toit olevat.
Meie peres on tegelikult hakklihakaste erilisel kohal – mis iganes kulinaarseid katsetusi ja koduköögis ette võtan, siis üksmeelse heakskiidu sööjatelt saan alati garanteeritult just siis, kui lauale hakklihakaste kartulitega tõsta.
Hakklihakaste tundubki olevat meie geneetilisse koodi programmeeritud kodutoit, mille puhul on pea alati kindel, et keegi ei kavatse taldrikus sonkima hakata. See lihtne, käepärastest komponentidest valmiv kaste on kui rahvuslik aare, mis ei küsi ei aastaarvu, poliitilise kuuluvuse ega hooaja järgi.
Olgu siis see vana hea hakklihakaste ka minu blogis auväärsel kohale kohale põlistatud, sest, mis seal salata, ka meie kodus on hakklihakastmel oluline roll ja väärikas koht olemas.
Klassikaline hakklihakaste
Koostisosad
- 500 g seguhakkliha 50:50 siga ja veis
- 1 sibul hakituna
- 1 sl jahu võib kasutada ka speltajahu või hoopis toortatrajahu
- 5 dl vett või puljongit
- 200 g hapukoort
- Värsket hakitud tilli
- Soola ja pipart
- Õli praadimiseks
Valmistamine
- Kuumuta pannil keskmisel kuumusel õli ja prae sibul klaasjaks. Ära pruunista. Lisa pannile hakkliha ja prae seda senikaua, kuni see on värvi muutnud. Maitsesta soola ja pipraga. Puista pannile liha peale jahu ja prae jahu kergelt läbi. Lisa siis vedelik, lase kastmel keema tõusta ja keeda umbes 10 minutit. Sega juurde hapukoor ja maitsesta lõplikult. Puista peale värsket hakitud tilli.
- Serveeri kas keedetud kartulite või kartulipüreega. Juurde paku värsket salatit.
Väikest vinti saad hakklihakastmele lisada allpool toodud moel:
- Koos lihaga võid pruunistada ka riivitud porgandit, pastinaaki või muud köögivilja. Nii saad kergema ja pisut teistmoodi maitsega klassiku. Ka rohelised herned võivad kastme kelmikalt rohelisetäpiliseks muuta
- Hapukoore või koore asemel kasuta kookospiima või -koort ja paku juurde riisi. Tulemuseks on Aasia maitsetega hakklihakaste
- Vee ja hapukoore asemel võid kastme valmistada ka piimaga. Kalla kohe vee asemel hakklihale peale piima ja hiljem jäta hapukoor lisamata
- Kui sulle meeldib rassolnik, lisa ka hakklihakastmele tükeldatud hapukurki ning kastmele lisa veidi hapukurgivedelikku. Tulemuseks on kergelt hapuka nüansiga hakklihakaste
- Kui armastad teravamaid maitseid, võid hakklihakastmele lisada ka hakitud tšillipipart või tšillihelbeid
- Hakklihakastet võid maitsestada kas tomatipasta, purustatud tomatite või ka ketšupiga või valmistada hakkliha ainult tomatikastmega.
- Hõrgu variandi saad siis, kui lisad kastmele enne vedeliku lisamist valget veini
- Tummisema ja kerge suitsumaitsega kastme saamiseks võid koos sibulaga praadida pannil ka suitsupeekonit
- Hakklihakastmele sobib hästi lisada ka seeni kas värskena või kuivatatuna
- Maitsestamiseks võid kastme sisse segada sinepit või mädarõigast
- Soola asemel võid hakklihakastet maitsestada sojakastmega või lisada hoopis magusat tšillikastet. Või mõlemat.
- Mõnusa maitse annavad kastmele päikesekuivatatud tomatid ja/või kapparid
Vasta