Ma ei ole kardetavasti ainuke, kellel peale pikki pühi ja mitmeid pidusööminguid saabub aasta alguses see aeg, kus isud käivad kergete, taimsete ja vitamiinidest pungil toitude järele. Nii nagu jaanuari esimestel päevadel võib juba vaikselt jälgida, kuidas minut-minuti haaval valget aega juurde tuleb, hakkab ka keha vaikselt kergemaks kevadeks valmistama ja novembrikuised tummised pajaroad järk-järgult kergemate taldrikutäite vastu vahetuma.

Eks värske kraami nappus ja vitamiinipuudus mängib siin oma isude tekkimisel rolli, aga tsitruseliste salat on meil sageli just talve teisel poolel laual. Erinevad hapukasmagusad tsitruselised ühel taldrikul pakuvad nii silmailu kui hoolitsevad selle eest, et vähemalt selle päeva C-vitamiinikoguse saaks kätte ja kohe kuhjaga. Mina kombineerisin taldrikule neid tsitruselisi, mis hetkel poes olid – punane apelsin, tavaline apelsin, punane greip, sviiti ja laim. Hirmsasti oleks tahtnud ka aasta alguses poodidesse jõudvat dramaatilise värvikombinatsiooniga veriapelsini lisada, aga vähemalt praegu neid poodidest ei leidnud. Tsitruselistele seltsi tuleb hästi õhukeseks viilutatud šalottsibul ja fenkol. Viimane annab kooslusele mõnusa kergelt aniinise maitse. Salatikastme sisse segasin aga mett, mis samamoodi hoolitseb selle eest, et viirused meid kimbutama ei kipuks. Krõmpsuvat tekstuuri aitavad lisada pistaatsiapähklid.

Vitamiinisalat tsitruste, fenkoli ja pistaatsiapähklitega

Aeg kokku 10 minutes
Portsjonit 4

Koostisosad

  • 1 punane greip
  • 1 sviiti
  • 1 punane apelsin
  • 1 apelsin
  • 1 laim
  • pool fenkolit hästi õhukeste viiludena
  • 1 šalottsibul hästi õhukeste viiludena
  • 1 avokaado soovi korral, viiludena
  • peotäis pistaatsiapähkleid hakituna

Salatikaste

  • 2 tl mett
  • 2 sl laimimahla
  • 4 sl oliiviõli
  • soola

Valmistamine

  • Lõika terava noaga tsitruselistelt koor koos koore all oleva valge osaga ära. Viiluta tsitruselised ja laota vaheldumisi salatitaldrikule.
  • Kui sul on kodus mandoliin, viiluta fenkol ja šalottsibul mandoliiniga või terava noaga hästi õhukesteks viiludeks. Laota ka need tsitruselistele. Soovi korral lisa viilutatud avokaado. Puista peale pistaatsiapähklid.
  • Sega kokku mesi, laimimahl, oliiviõli ja sool ning nirista kaste salatile. Näpi peale fenkolilt rohelisi lehekesi ja serveeri.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.