Olen nüüd kuidagi pirnilainele hulpima jäänud ehk siis järjestikku tuleb juba teine pirnipostitus. Selle põhjus on lihtne. Pühadeajal kipub niikuinii rammusate toitude osakaal pisut suuremaks muutuma ja no tõesti ei soovi peale jõulupraadi magustoiduks enam midagi rasket ja rammusat. Eelmises postituses pearollis olnud jõuluvürtsides ja punases veinis kümmelnud pirnid on just paras suutäis, kui midagi magusat pidusöömaaja lõpuks ihaldada. Täpselt sama mõnus ja lihtsa valmistuskäiguga on pirnimagustoidu kahvatum versioon ehk siis valges veinis vanilli ja vürtsidega hautatud pirnid.

Mustatäpiline on pirn tänu vanillikaunast kraabitud seemnetele 😉

Minu jaoks on pirnimagustoit ka puhas mugavustoit, sest need võib päev-paar varem valmis teha ja siis kuni serveerimiseni jahedas hoida. Hetkel piisab sellest, kui pott pirnidega ja leemega lihtsalt terrassile tõsta ja siis magustoidu serveerimise ajal lihtsalt kaussidesse jaotada. Valmistaminegi on nii lihtne, et teed selle möödaminnes valmis. Kõige aeganõudvam on pirnide koorimine, kuigi hea koorijaga (minul on jätkuvalt lemmik selline Victorinoxi kartulikoorija) on ka see loetud minutite küsimus.

Vanillitäpilised valges veinis hautatud pirnid

Aeg kokku 30 minutes
Portsjonit 4

Koostisosad

  • 4 keskmise suurusega kõvemat pirni
  • 1 pudel valget veini siia sobib magusam vein, võid kasutada ka mahla
  • 0,5-1 dl suhkrut sõltuvalt kui magusat tulemust soovid
  • 1 vanillikaun
  • 4-5 tera kardemoni
  • mõned terad tähtaniisi
  • paar viilu ingverit
  • Mõned sidruniviilud soovi korral
  • Serveerimiseks vahukoort jäätist, mascarponekreemi, vahustatud kaerakoort

Valmistamine

  • Koori pirnid. Võid pirnid keeta nii tervelt kui ka poolitatuna. Poolita vanillikaun pikkupidi ja kraabi välja seemned. Kalla potti vein või mahl ja lisa vanilliseemned ning vanillikaun, suhkur, kardemon, tähtaniis ja ingver. Võid lisada ka mõned viilud sidrunit. Tõsta pirnid potti nii, et need oleksid üleni vedelikus. Kuumuta keemiseni, alanda siis kuumust ning keeda vaiksel tulel 20-30 minutit vastavalt sellele, kui suured on pirnid või kas pirnid on poolitatud või terved. Aeg-ajalt keera pirne, et nad ühtlaselt pehmeneksid. Valmis pirnid muutuvad läbipaistvaks ja pirnide pehmust võid ka noaga kontrollida.
  • Jahuta ja serveeri meelepärase lisandiga.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.