See pilkupüüdev ja värvikirev salat on inspireeritud minu viimasest reisist Puerto Ricosse, kust mõned päevad tagasi koju saabusin. Puerto Rico köögi ja toitude kohta pean tunnistama, et väga suuri lemmikuid sealt ei leidnud. Sealse köögi alustaladeks on erinevad tärkliserikkad juurikad, jahubanaan ja põhiliseks töövõtteks on fritüür, milles nad kipuvad kõiki toite valmistama. Seetõttu langes minu sealviibimise ajal väljas süües tihti valik justnimelt salatile. No ei taha sealses kuumuses friteeritud erineva täidisega pirukalisi süüa. Mitte et nad halvad oleksid, aga hing ihkab midagi kergemat. Näites Southwest Salad nime all pakutavat Mehhiko mõjutustega värvikirevat salatit, mis sai seal olles üheks lemmikuks. Tõlkida on kuidagi kummaline seda salati nimetust ehk siis Edela salat kõlab pisut veidralt 🙂 Aga üldiselt on Puerto Rico köögis tuntavalt Mehhiko mõjutusi ja nii on ka selle salatiga komponendid üsna tuttavad ka Mehhiko köögist.

Selle salati puhul meeldib mulle see, et lisaks köögiviljadele lisatakse siia ka väiksemaks pudistatud nachosid ja riivitud juustu. Kõige sagedamini on juustuks tumekollane pehme Cheddari tüüpi juust. Lisaks siis ka maisi, ube, tomatit ja avokaadot. Kana asemel sai seda salatit sageli ka mereandide või grillitud kalaga ja paljudes kohtades on grillitud või praetud kana asemel paneeritud ja – üllatus-üllatus – friteeritud kanafilee. Kõik need erinevad komponendid seob ühtseks laimi-koriandri koorene kaste.

Salati võid paigutada taldrikule eraldi ja kastme süües lihtsalt peale kallata, nagu siin pildil näha, aga võid komponendid ka enne taldrikule tõstmist kastmega läbi segada.

Kaste sega kokku Kreeka jogurtist, majoneesist, värskest koriandrist ja laimimahlast. Maitseks pisut suhkrut ja soola. Väga mõnus ja salatile väga hästi sobiv kaste!

Mehhikopärane kanasalat avokaado ja laimi-koriandri kastmega

Aeg kokku 15 minutes
Portsjonit 2

Koostisosad

  • 1 kanafilee horisontaalselt poolitatuna ehk õhemaks lõigatuna
  • 2 sl Taco maitseainet
  • Õli praadimiseks
  • 1 Rooma salati pea väiksemaks rebituna
  • 100 g kirsstomateid
  • ½ punast sibulat poolratastena
  • 4 sl konserveeritud maisi
  • 4 sl konserveeritud musti ubasid
  • 1 avokaado poolitatuna ja viilutatuna
  • Peotäis nachosid pisut väiksemaks pudistatuna
  • 100 g riivitud juustu
  • Laimiviile
  • Õli praadimiseks
  • Soola ja pipart

Koriandri-laimi kaste:

  • 1 dl Kreeka jogurtit
  • 0,5 dl majoneesi
  • Peotäis värsket koriandrit
  • 1 laimi mahl
  • Veidi suhkrut ja soola

Valmistamine

  • Lõika kanafilee horisontaalselt pooleks. Maitsesta taco maitseainega ja jäta veidikeseks maitsestuma. Kuumuta pannil veidi õli ja prae siis kanafilee mõlemalt poolt kuldseks kuni see on läbi küpsenud. Tõsta kõrvale.
  • Tõsta kõik kastme komponendid blenderisse või purustajasse ja töötle ühtlaseks.
  • Jaota kahele taldrikule väiksemaks rebitud Rooma salat, kanafilee, poolitatud kirsstomatid, sibula poolrattad, viilutatud avokaado, mais ja mustad oad. Pudista peale nachosid ja laota riivitud juustu. Sega kas kastmega läbi või kalla lihtsalt kaste salatile peale. Säti juurde veel mõned laimisektorid. Serveeri kohe.

Olen üsna kindel, et see mõnus kooslus kinnitab nüüdsest kanda ka minu köögis, sest see on lihtsalt maitsev ja kui hakata mõtlema, siis ka igatepidi mõistlikku, vaheldusrikast ja hulganiselt toitaineid sisaldav ning lisaks ka silmailu pakkuv salat. Koriandri-laimikaste on ka väga mõnus avastus!

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.