Kapsas, peekon ja nuudlid või lindiline pasta ei kuulu just esimesena pähe kargavate koosluste hulka. Seepärast jäin retsepti pikemalt silmitsema, kui mingit hoopis teist otsingut kusagil retseptikogudes parasjagu sooritasin. Lähemalt uurides selgus, et tegu on Ida-Euroopas, eelkõige just Poolas, aga ka Saksamaal ja sealsete idapoolsete naabrite hulgas hästi levinud kooslusega.

Selle roa võtmeks on või ja peekonist sulanud rasva sees karamellistatud sibul ja kapsas, millele siis segatakse hiljem juurde keedetud lintnuudlid või muu lindiline pastatoode. Ja krõbedaks praetud peekon. Poolas tehakse seda rooga ka vorstiga (kielbasa). Chorizo, pancetta või ka prosciutto on ka igati õigustatud ja toimivad asendused peekonile. Igal juhul on täiesti toimiva ja väga maitseva kooslusega, mida tehes tasuks kindlasti kasutada noort erkrohelist kapsas, mis jääb oma maitses palju hõrgum ja õrnem võrreldes tuima valge sügisest saati säilitatud peakapsaga. Võiga ei tasu koonerdada, sest või sees haudunud kapsa maitse on lihtsalt supermõnus.

Klassikalisele haluskile ei lisata sidrunimahla, aga kuna tegu on üsna rammusa roaga, siis tegelikult kulub enne serveerimist ja soolale-piprale lisaks väga hästi ka tibake sidrunimahla lisada. Aitab ilusti maitsetasakaalu balanssi viia. Ja kindlasti ära jäta vahele ega kiirusta sibula ja kapsa karamellistamisega. See on selle roa puhul võtmekomponendiks, mis muidu nii argised koostisosad ilusti koos toimima paneb.

Haluski (halušky) ehk kapsaga nuudliroog

Aeg kokku 30 minutes
Portsjonit 6

Koostisosad

  • 150 g õhukest peekonit tükeldatuna
  • 100 g võid osadena
  • 1 suurem või 2 keskmise suurusega sibulat poolratastena
  • 1 väike noor kapsas ribadena
  • 300 g munanuudleid
  • Soola ja pipart
  • Sidrunimahla

Valmistamine

  • Kuumuta pliidil keskmisel kuumusel pann ja alusta esmalt peekonist. Tõsta peekon pannile ja lase esmalt rasv välja sulada ja küpseta siis peekon krõbedaks. Selleks kulub ca 10-12 minutit. Tõsta peekon pannilt taldrikule. Võid taldrikule panna ka majapidamispaberi, et üleliigne rasv eemaldada. Jäta välja sulanud rasv pannile ja lisa ca 50 g võid. Lase võil sulada, alanda veidi kuumust ja lisa siis pannile sibul. Lisa ka soola. Küpseta sibulat aeg-ajalt segades kümmekond minutit kuni see hakkab pruunistuma. Lisa nüüd pannile ka kapsas. Sega läbi ja küpseta umbkaudu 10-12 minutit. Noorele kapsale kulub aega vähem, valgele vanemale peakapsale rohkem.
  • Seni kuni kapsas pannil küpseb, keeda soolaga maitsestatud vees ka nuudlid vastavalt pakendi juhistele. Jäta veidi pastakeeduvett alles ja kurna siis nuudlid sõelal. Lisa nuudlid pannile kapsasegule, lisa ka peekon, ülejäänud või ja veidi pastakeeduvett. Sega läbi, maitsesta soola ja pipra ning sidrunimahlaga. Serveeri kohe.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.