Viimaste päevad pea suvesoe ilm (eriti kui tuulevarjuline koht leida) on andnud hea põhjuse grillid talvetolmust puhtaks pühkida ja selle kevade esimesed grillroad lauale kanda. Nii mõnusad on need esimesed kevadised õues toiduvalmistamised ja söömised ja praegu on hea mõelda ka selle peale, et neid on tulemas veel palju-palju. Minul on olnud see õnn, et tööga seotult saan ära proovida paljud selle hooaja grillilihade ja -vorstide uudised ja nii on lihtne endale lemmikud kohe hooaja valguses välja valida. Kui aga grilltoodete testimiseks läheb, siis tekib alati küsimus, mida sinna juurde pakkuda.

Üheks kiireks ja käepärasest lahenduseks grillitud toitude juurde on valmistada vardas grillitud kartuleid karulaugupestoga ja täidetud šampinjone. Lihtne valmistada ja maitsevad need kooslused tavaliselt kõigile. Meie pere lemmikuks on just need grillitud kartulivardad, sest suitsune grillimaitse annab muidu nii tuttavlikule kartulile väga mõnusa lisanüansi, mida kevadiselt särtsakas karulaugupesto aitab sümpaatselt täiendada.

Mmm…see sütel grillitud toitude lõhn….!!!

Sel korral olid meil liharoogadest Oskar Lihatööstuse šašlõkk mustsõstra marinaadis ja suveõhtu grillvorstid. Mõnusad mahlased ja maitseküllased mõlemad ja mis lausa küsisid maitsvate lisandite järele.

Grillitud kartulite puhul tasub need eelnevalt peaaegu pehmeks keeta. Nii jääb kartuli tekstuur kõige mõnusam. Eriti maitsvad jäävad suve esimesed noored kartulid, mida praegusel ajal võib asendada mini- või gurmeekartulitega. Tegelikult sobivad ka eelmisest päevast järele jäänud keedetud kartulid, millele saab siis grillil täiesti uue elu ja kvaliteedi anda. Kui praegu on pea kohustuslikuks lisandiks karulaugupesto, siis muul ajal sobib hästi kas klassikaline basiilikupesto või ka peterselli- või tillipesto. Maitsvad on kõik pestovariandid ja sobivad hästi ka kartulitele maitselisa andma. Ja kui ei ole mahti ise pestot valmistada, siis kasuta poes valmiskujul müüdavaid pestosid.

Grillitud noore kartuli vardad pestoga

Aeg kokku 15 minutes
Portsjonit 4

Koostisosad

  • 800 g noori või väikeseid gurmeekartuleid
  • Oliiviõli
  • Soola

Pesto:

  • Suurem peotäis karulauku basiilikut, peterselli, tilli vm ürte
  • 1 dl oliiviõli
  • 50 g parmesani juustu riivituna
  • 50 g päevalilleseemneid
  • Soola
  • 1 küüslauguküüs kui kasutad karulauku, siis jäta küüslauk lisamata
  • Soovi korral sidrunimahla

Valmistamine

  • Puhasta kartulite koor, kuid ära koori. Keeda kartuleid soolaga maitsestatud vees10-15 minutit ehk mitte päris pehmeks. Kurna ja piserda oliiviõli ning soolaga. Lükka vardasse ning grilli kuumal grillil, kuni kartul on küps ja kuldne.
  • Valmista pesto. Selleks tõsta köögikombaini või purustajasse kõik pesto koostisained. Töötle kõik ühtlaseks tükiliseks massiks. Ära üle töötle, pesto võib jääda mõnusalt tükiline. Maitsesta.
  • Serveeri kartulivardaid koos pestoga mida võid serveerida kartulite kõrvale või niristada kartulite peale.

Grillitud kartulitele võid lisaks serveerida täidetud grillitud šampinjone, mis omakorda õhukese peekoniriba keeratud. Nende kolme lihtsa komponendi toimel ja grillsüte kaasabil tekib väga mõnus maitsekooslus, kusjuures täidiseks võib kasutada nii tugeva maitsega sinihallitusjuustu, kreemjat kitsejuustu, enda lemmikmaitsega toorjuustu või siis soolakat fetajuustu, nagu siin retseptis. Kuna nii fetajuust kui ka sink on juba soolakad, siis tavaliselt soola lisama ei peagi. Ja kui sul on pestopurk käepärast, siis võid ka seenevarre eemaldamisel tekkinud pesa sisse veidi pestot poetada.

Fetajuustuga täidetud ja peekonisse keeratud grillitud šampinjonid

Aeg kokku 10 minutes
Portsjonit 4

Koostisosad

  • 12 tk keskmise suurusega šampinjoni
  • 100 g fetajuustu
  • 12 tk õhukeste peekoniviilu
  • Vajadusel soola ja pipart

Valmistamine

  • Urgitse šampinjoni vars välja ja täida tekkinud avaus fetajuustuga. Keera peekoniviilud ümber šampinjoni nii, et otsad jäävad vaheliti ja šampinjoni ülemisele poolele. Maitsesta soovi korral soola ja pipraga. Grilli šampinjone kuumal grillil mõned minutid, kuni need on läbi küpsenud. Serveeri soojalt. Soovi korral paku juurde pestot või adžikat.
Vahepeal tekkis pildile lillede ette mingi tume laik, mis fookustamisel osutus meie labrador Tessaks, kes tuli grillilõhnade peale valvama 🙂

Pean tunnistama, et esimesed grilltoidud kadusid kiirelt ja nüüd ei ole muud, kui oodata seda, et avatud grillihooajal saaks ka koos sõpradega kõike head ja paremat nautida.

Kaunist, päikeseküllast ja maitserohket grillihooaega kõigile!

Postitus sündis koostöös Oskar Lihatööstusega.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.