Kolmas advent on peagi käes ja meeleolu kisub üha pidulikumaks. Väärikas Prosecco on kindasti midagi sellist, mida sobib pidulikumal puhul pakkuda ja millega piduroogasid väärindada. Canevel Brut Setàge Valdobbiadene DOCG on just üks sellistest jookidest, mida tasub pühadeks varuda ja pidulikul hetkel pakkuda. Näiteks suupistete juurde.
Valdobbiadene on Veneetsiast 50 km kaugusel asuv iidne viinamarjakasvatuspiirkond. Just sellest piirkonnast on pärit ka Canevel Prosecco jaoks kasutatavad ja käsitsi korjatud viinamarjad, millest 90% on Glera viinamarjad ja täidluse lisamiseks on lisatud ka 10% Chardonnay marja. Tulemuseks on ilusti jooksva tiheda mulliga ja elegantse maitse ning erksa happesusega väga noobel Prosecco, millel on meeldiv pikk puuviljane järelmaitse. Canevel Prosecco on suurepäraseks aperatiiviks, mis sobib hästi tähtsündmuse puhul seltskonnajoogiks, aga ka sobitamiseks kala- ja mereannitoitude juurde või tänu oma erksale happele ka Aasia toitude juurde.
Prosecco ja toidu sobitamine
Kui rääkida üldisemalt Prosecco ja toidu sobitamisest, siis tuleb silmas pidada, et tegemist on delikaatse veiniga, millest võib leida nii tsitruselisi kui ka lillelisi noote, mistõttu ei tohiks teda sobitada liiga tugevamaitseliste toitude või näiteks ka vanade laagerdunud juustudega. Samas nooremate juustudega võib Prosecco moodustada üllatavaid ja suurepäraseid maitsekooslusi. Prosecco ergas hape suudab hästi tasakaalustada võiseid ja kreemiseid noori juustusid nagu näiteks buffalo mozzarella, burrata, ricotta, mõned sinihallitusjuustud või ka kitsejuustud. Ka brie ja camembert juustud võivad Proseccoga ilusaid kooslusi moodustada.
Itaalias pakutakse Proseccot sageli enne pearooga ja antipasti valiku juurde. Seega võib jälgida sama loogikat, et pidulikule söömaajale eelnevale suupistelauale võib julgelt juurde sättida näiteks Canevel Brut Proseccot. Samamoodi sobitub Prosecco hästi oliivide, pähklite, krõbeleibade ehk bruschettade, artišoki, seente, mereandide, kala ja veel mitmete suupistelaua staaridega. Just mereannid ja kala on see, mida ka Canevel Prosecco sünnimaal väga sageli süüakse ja loomulikult ka Prosecco juurde pakutakse. Siia valikusse sobivad nii krevetid, karbid, austrid ja muud mereannid. Hea happesus ja tsitrusenoodid sobivad hästi mereandide maitsega kombineerimiseks. Ka lõhe, mis on meil ehk kõige sagedamini pidulikel puhkudel pakutav kala, on väga hea kombinatsiooni proseccoga sobitamiseks.
Siin mõned ideed, mida võiks pidulauale koos Canevel Brut Proseccoga pakkuda.
Avokaadokreemi, graavilõhe ja vutimunaga röstsaia suupisted
Koostisosad
- 4 viilu röstitud ciabattat või hapusaia
- 1 suurem või 2 keskmise suurusega avokaadot
- 100 g toorjuustu
- Laimimahla
- Soola ja pipart
- 4 viilu graavilõhet või -forelli
- Keedetud vutimune
- Kappareid
- Oliiviõli
Valmistamine
- Rösti kergelt oliiviõliga piserdatud ciabatta või hapusaia viilud ahjus või pannil krõbedaks.
- Töötle avokaado sisu toasooja toorjuustu ja soolaga ühtlaseks massiks. Tõsta röstitud saiadele. Sinna peale tõsta graavilõhe või -forelli õhuke viil. Selle tõsta kooritud ja poolitatud vutimuna. Vutimune tuleks keeta 2 minutit ja 40 sekundit, siis on tulemuseks veel pehme munakollane. Viimistle kapparitega ja nirista peale veidi oliiviõli. Serveeri kohe, sest seistes kipub avokaado pruuniks tõmbuma.
Krevetisalatiga lapileiva suupisted
Koostisosad
- 300 g kooritud krevette
- 50 g kalamarja
- 2-3 sl majoneesi
- 1 sl toasooja toorjuustu
- Veidi sidrunimahla
- Lapi leiva sektoreid
- Värsket tilli
- Värskelt jahvatatud musta pipart
Valmistamine
- Sega toasoe toorjuust, majonees ja sidrunimahl omavahel ühtlaseks. Tõsta kaussi krevetid ja lisa ka majoneesikaste. Sega kõik läbi ja maitsesta soola ja pipraga. Tõsta krevetisalat lapi leivale, viimistle kalamarja, tillioksa ja värskelt jahvatatud musta pipraga.
Kitsejuustu ja pohlamoosiga küpsised
Ülimalt lihtne suupistekooslus, kus kreekeri tüüpi küpsisele sätitud kitsejuust (sobib ka brie või camembert juust), sellele hapukas ja jõuludele viitav pohlamoos ja viimistluseks oksake tüümiani või rosmariini. Toimiv ja pilkupüüdev suupiste.
Pirni ja prosciuttoga suupistesaiad
Koostisosad
- 4 viilu krõbedaks röstitud baquette´i
- Veidi toorjuustu
- 1 pirn viilutatuna
- 4 viilu prosciutto sinki
- Viimistlemiseks rukolalehti hakitud pekaanipähkleid, oliiviõli ja värskelt jahvatatud musta pipart.
Valmistamine
- Rösti oliiviõliga piserdatud baquetti viilusid ahjus või pannil kuni saiad on kuldsed ja krõbedad. Jahuta.
- Määri igale saiaviilule veidi toorjuustu. Sinna peale säti pirniviil ja sellele prosciuttot. Viimistle jämedalt hakitud pekaanipähklite, rukola, värskelt jahvatatud musta pipra ja oliiviõliga.
Postitus sündis koostöös Joogikultuuriga.
Tähelepanu! Tegemist on alkoholiga. Alkohol võib kahjustada teie tervist.
Vasta