Sügise edenedes muutuvad toidud hooajale vastavaks ja suvemagusate tomatite asemele astub veenva kindlusega sügise superstaar kõrvits. Kõrvitsa püreesupp on üks kindel sügisene lemmik ja siitki blogist leiab päris mitu kõrvitsasupi retsepti, kõrvitsapannkookidest, -pontšikutest, -karridest jm rääkimata. Aastate jooksul kogunenud kõrvitsaretsepte võid piiluda SIIT.
Seekord tegi aga oma etteaste spatettkõrvits või spagetikõrvits, mis on kõrvitsaliste seas pisut teistmoodi tegija ehk siis selle kõrvitsa sisu muutub küpsedes kiuliseks spagetitaoliseks massiks ja seetõttu saab seda kõrvitsat erinevate täidistega täita segades kiulise spagetilaadse sisu täidisega ja lastes kõigel sellel häädusel kokku küpseda.
Mina valmistasin seekord erinevate juustudega ehk toorjuustu, fetajuustu ja parmesaniga ja spinatiga täidetud kõrvitsat. Sai imehea! Just selline, et sööma hakates ei suuda kahvlit enam kõrvale panna. Mõnusalt kreemine, parajalt soolakas ja juustu-, spinati ning kõrvitsa kooskõla kõlab kokku veatult.
Sellist täidetud kõrvitsat võid süüa otse kõrvitsapooliku seest. Või tegelikult ongi see nii kõige maitsvam. Otse ahjust taldrikule ja kahvliga haarad nii kõrvitsasisu kui ka sinna sisse sulanud juustu. Imehea!
Spagettkõrvitsat lahti lõigates arvesta sellega, et sel kõrvitsal on koor ootamatult paks ja tugev. Head tugevat ja teravat nuga on kõrvitsast jagusaamiseks kindlasti vaja. Täita võid aga seda kõrvitsat erinevate täidistega. Bolognese kastme tüüpi täidis kargab esimesena pähe, aga tummisema toidu sõbrad võivad lisada kasvõi sellele samale retseptile peekonit või salaamit ja juustusidki võib kombineerida vastavalt oma maitsele. Kindlasti õnnestub leida igaühel oma lemmik.
Spinati ja kolme juustuga täidetud spagettkõrvits
Koostisosad
- 1 spagettkõrvits
- 3 küüslauguküünt hakituna
- 200 g spinatit
- 150 g toorjuustu
- 200 g fetajuustu
- 100 g riivitud parmesani
- Serveerimiseks röstitud piiniaseemneid ja värsket tüümiani
- Oliiviõli
- Soola ja pipart
Valmistamine
- Poolita spagettkõrvits. Piserda kõrvitsapoolikuid oliiviõli ja soolaga ja tõsta ahju 200 kraadi juurde sõltuvalt kõrvitsa suurusest 45-60 minutiks.
- Sel ajal, kui kõrvits ahjus küpseb, valmista täidis. Selleks kuumuta pannil keskmisel kuumusel veidi oliiviõli ja kuumuta siis õli sees hakitud küüslauku umbes minutijagu. Lisa spinat ja lase sel kokku haududa. Lisa ka toorjuust ja lase sellel pannil sulada. Maitsesta pannitäis soola ja pipraga. Tõsta kõrvale.
- Tõsta kõrvits ahjust välja, lase veidi jahtuda ja kraabi siis kahvliga kõrvitsasisu lahti. Sega kõrvitsasisu spinati-toorjuustu seguga. Lisa kõrvitsapoolikule tükeldatud fetajuust ja puista siis kõik riivitud parmesaniga üle. Tõsta 200 kraadisesse ahju 15-20 minutiks või seni, kuni täidise pind on kuldseks küpsenud ning juust sulanud.
- Tõsta ahjust, puista peale röstitud piiniaseemneid ja värsket tüümiani ning serveeri kohe.
- Söö täidist otse kõrvitsapoolikust kahvliga täitist välja õngitsedes.
Vasta