See on üks väga maitsev pirukas! Kuigi esmapilgul ei pruugi heeringa peale mõeldes mõtted just pirukale minna, siis seda kooslust tasub küll katsetada. Soolakas heeringas, seltsiks magusa alatooniga peet, võis hautatud porrulauk ja rustikaalne padu-Eesti toorainetest valminud pirukapõhi annavad kokku kulmu kergitama paneva ja maitsemeeli üllatava väga mõnusa koosluse.
Siin pirukas võid kasutada VIČI klassikalist, suitsumaitselist või ka eriti rasvast heeringat. Kõik annavad omamoodi mõnusa maitenüansi.
Kartuli-rukkijahupõhjal heeringapirukas peedi ja porruga
Portsjonit 8
Koostisosad
- 240 g VIČI heeringafileed
- 2 keedetud peeti viilutatuna
- 30 g võid
- 1 porrulaugu valget ja helerohelist osa viilutatuna
- 3 dl 35%-list koort
- 3 muna
- Värsket hakitud tilli
- Veidi värsket või kuivatatud tüümiani
- Oliiviõli
- Soola ja pipart
Kartuli-muretainas:
- 150 g keedetud kartuleid koorituna
- 150 g rukkijahu
- 100 g võid
- 0,5 tl soola
- Veidi vett vajadusel
Valmistamine
- Alusta porrulaugu hautamisest. Selleks sulata pannil või ja kuumuta porrulauku koos tüümianiga vaiksel kuumusel kümmekond minutit. Maitsesta soola ja pipraga. Tõsta kõrvale.
- Sega peediviilud oliiviõli ja tüümianiga. Klopi munad lahti ja sega koorega. Maitsesta soola ja pipraga.
- Taina valmistamiseks töötle köögikombainis rukkijahu, kartul, või, sool ühlaseks massiks. Vajadusel lisa külma vett, et moodustuks tainapall. Tõsta tainas 30 minutiks külmkappi. Vajuta siis tainas 24-26 cm läbimõõduga küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäiva koogivormi põhjale ja külgedele. Kata tainas raskusega (kuivatatud herned, riis või spetsiaalsed keraamilised küpsetusraskused) ja küpseta 200 kraadi juures 5 minutit, eemalda siis raskus ja küpsetuspaber ning küpseta mõni minut veel, kuni taina pind on kuiv, aga mitte pruunistunud.
- Tõsta ahjust välja ja laota tainale eelnevalt hautatud porrulauk. Sinna peale tõsta tükeldatud heeringas. Puista peale hakitud tilli. Laota heeringale peediviilud. Kalla peale muna-kooresegu. Tõsta eelkuumutatud ahju 180-200 kraadi juurde 30-40 minutiks. Enne lahtilõikamist lase veidi taheneda. Serveerides puista peale hakitud värsket tilli.
Postitus sündis koostöös VIČI-ga.
Vasta