Selleaastane õunahooaeg lausa sunnib erinevaid õunatoite valmistama. Moosipurke on riiulis juba aukartustäratav rida ja vaadates õunte all painduvaid oksi oma vanas õunapuuaias, ei näita veel miski õunauputuse leevendumise märke. Eks vana hea õunamahlategu tuleb ka plaani võtta. Seniks aga on õunakoogid au sees ja üks lihtne ja alati toimiv õunakoogiretsept on martsipani ja pähklitega õunakook. Meie pere kuldvaras juba aastaid ja ka sel aastal mitu korda kordamisele tulnud.

Retsept ise on selline, et põhja jaoks läheb vaja kõige tavalisemat muretainast, kuigi saab teha ka pärmi-lehttaina või ka lehttainaga. Muretaina võib ise valmis teha, mina kasutan kiiretel hetkedel ka poetainast. Valmis taina puhul tuleb arvestada ca 400-500 grammise kogusega (26-28 cm läbimõõduga vormi puhul).

Ise tehes võib kasutada muretaina kuldretsepti 3:2:1 ehk 300 grammi jahu, 200 g võid ja 100 g suhkrut, 1 muna, 1/2 tl vaniljesuhkrut. Aja jooksul olen mina suhkrukogust pisut vähendanud, sest martsipan ise on ka juba magus. Lõplik doseerimine sõltub ka õunte magususest või hapukusest, nii et iga üks saab enda eelistuste jaoks suhkrukoguse parajaks sättida.

Just sellised lihtsad ja kättesaadavad koostisosad on vajalikud selle koogi tegemise jaoks.

Õunakook martsipaniga ja pähklitega

Aeg kokku 45 minutes
Portsjonit 10

Koostisosad

Koogipõhi:

  • 300 g jahu
  • 200 g võid
  • 1 muna
  • 1 dl suhkrut
  • 1 tl soola
  • ½ tl vanillisuhkrut

Õuna-martsipanitäidis:

  • 3-4 õuna viilutatuna
  • 200 g mandlimartsipani
  • 50 g võid
  • 50 g sarapuupähkleid hakituna

Valmistamine

  • Koogipõhja valmistamiseks sega kuivained, kalla lauale, tekita süvend, kuhu pane tükeldatud külm või ja muna. Haki noa vm abivahendiga või, muna ja jahu segamini. Võid kasutada ka köögikombaini “pulse” režiimi. Veerata tainas palliks ning aseta külma 30-60 minutiks.
  • Laota külmast võetud muretainas vormi põhjale ja külgedele ning eelküpseta 200 kraadi juures 7-10 minutit, kuni tainas on pealt kuivaks tõmmanud, kuid mitte pruunistunud.
  • Täidise valmistamiseks riivi külmkapikülm martsipan ning laota eelküpsetatud põhjale. Sinna peale laota puhastatud ja tükeldatud õunad. Sulata või, sega või suhkru ja pähklitega ning kalla õuntele.
  • Küpseta 200 kraadi juures veel ca 20 minutit kuni õunad on küpsed ja koogi ääred kuldpruunid.
  • Juurde sobib ideaalselt veel pallike külma vaniljejäätist või siis vaniljekastet.

Naudime suvelõppu ja õunahooaega!

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.