Vaatamata esmalt pikalt külm olnud ja siis tuuliseks pööranud kevadele rühib kõik ikkagi sinna suunda, et ilm muutub suvisemaks ja looduski on juba reipalt roheline ja ´õieehtes. Käes on aasta kauneim aeg ja kes see ikka tahab nüüd toas passida. Nii kolib ka toidutegemine järjest rohkem õue ja grillimine on muutumas pea igapäevaseks tegevuseks. Mina tegin isegi pühapäevaseid pannkooke oma gaasipõletiga grillil ereda hommikuse päikese käes, taustaks ekstaatiliselt siristav lindude koor. Väga mõnus oli!

Pannkoogid on samas väikeseks kõrvalekaldeks ja eks peamine toit, mida grillil valmistatakse, on ikka grillitud liha. Tõenäoliselt on palju neid, kelle jaoks samavõrra väärt kraam, nagu mõnusas marinaadis liha, on ka sinna lisaks pandud sibul. Vahel on lausa nii, et esimesena saabki otsa sibul. Igal juhul on kindel see, et marinaadis olev sibul tasub viimase sibularattani ära küpsetada ja lihale lisada. Oskari vanaema šašlõkk on just sibulasõpradele sobilik, sest sibulat on sinna pandud tavapärasest rohkem. Käsitsi lõigatud seakaelakarbonaad ja sibul on eelnevalt eraldi marineeritud ja siis ämbrisse kokku pandud. Õunaäädikas marineeritud sibula võid praadida pannil või grillida koos lihaga grillil, maitsev jääb see mõlemal juhul. Liha ja sibula juurde paku aga suvist hõrgutist ehk võis praetud kapsalohke koos noorte kartulitega, millele võiks lisaks pakkuda tillivõid ehk soolahelveste ja hakitud tilliga segatud taluvõid või ka tillipestot. Noorte kartulitega koos on maitsekooslus suviselt täiuslik.

Suvised klassikud – noor kapsas, värsked kartulid, soolakurgid, munavõi ja sütel grillitud liha ohtra sibulaga

Ohtra sibulaga šašlõkk võis praetud kapsalohkude ja tillipestoga kartulitega

Aeg kokku 30 minutes
Portsjonit 4

Koostisosad

  • 1 pakk Oskari vanaema šašlõkki marineeritud sibulaga
  • 1 keskmise suurusega noore kapsa pea sektoritena
  • Võid
  • Soola ja pipart

Tillipesto

  • Suur peotäis tilli
  • 2 küüslauguküünt
  • 50 g parmesani või Forte juustu riivituna
  • Peotäis piinaseemneid või päevalilleseemneid
  • 1,5 dl oliiviõli
  • Soola

Tillivõi

  • 200 g toasooja võid
  • Suur peotäis tilli hakituna
  • soolahelbeid

Valmistamine

  • Tõsta grillitav liha vähemalt tund enne grillimist toatemperatuurile. Lükka šašlõkk metallvarraste otsa. Need aitavad liha ka seestpoolt küpsetada ja nii väldid pealt kõrbenud ja seest toorest liha.
  • Kapsalohkude jaoks lõika kapsas sektoriteks nii, et kapsajuurikas hoiab sektorit koos. Kuumuta pann keskmisel kuumusel, sulata pannil või ning prae kapsasektoreid mõlemalt poolt mõned minutid, kuni kapsas on kuldpruun. Maitsesta soola ja värskelt jahvatatud musta pipraga ning puista peale hakitud tilli. Selline kapsas võib jääda pooltooreks ehk seest krõmpsuvaks. Noor kapsas on õrna ihuga ja teda oleks patt liialt pikalt praadida.
  • Tillipesto jaoks tõsta kõik pesto koostisained köögikombaini või purustajasse ja töötle ühtlaseks. Kui pesto jääb liiga kuiv, lisa täiendavalt õli.
  • Tillivõi jaoks sega toasoe või hakitud tilli ja soolahelvestega.
Võis praetud kapsas on imehea!
Tillipestoga segatud noored kartulid on meie pere suveklassika
Õues söömise võlu!

Postitus sündis koostöös Oskar Lihatööstusega.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.