Ma armastan seda aega, kui tomatid saavad küpseks ja maitsvate toitude valmistamiseks ei ole vaja teha muud, kui lisada sinna veidi suvemagusaid tomateid. Erinevad salatid, loomulikult bruschettad, tomatiga juustusaiad ja veel mitmed-mitmed suvelemmikud saavad nüüdsel ajal selle päris õige maitse.

 

Üheks ajatuks lemmikuks on minu jaoks saanud ka kitsejuustu ja tomati kooslus. Kitsejuustu võib sättida nii tomatisalatisse, võileivale või siis külluslikku kitsejuustuga tomatipirukasse. Valmistuskäik on mõnusalt lihtne ja tulemus samas pidupäeva vääriline. Siia kooslusesse sobib hästi sättida ka suviseid ürte – minu pirukasse läks päris suur peotäis otse ürdikastist korjatud punet ehk oreganot, aga väga hästi sobib siis kooslusesse ka tüümian. Muidu on tegemist üsna lihtsatest koostisosadest kokku kombineeritud kreemise kitsejuustu, koore ja muna täidisega pirukaga, kus mahlasust lisamas tomatid. Sobib hästi nii kohvilauale soolaseks suupisteks või siis koos värske salatiga serveerides näiteks õhtusöögina serveerida.

Siin pirukas kasutasin NaTurek kreemist kitsejuustu, mis on mõnusalt neutraalse ja maheda maitsega ning siidise konsistentsiga värske juust. Sellises vormistuses söövad kitsejuustu sageli ka need, kes muidu end suurteks kitsejuustusõpradeks ei pea. Hea on teada ka seda, et kitsejuustus on vähem laktoosi kui lehmapiimajuustudel ning seetõttu sobib kitsejuust hästi neile, kes lehmapiimaga sina peal ei ole. Kitsepiimast tooted omastab meie organism paremini ja see tekitab vähem allergiad, olles samas väärtuslik toitainetetihe mineraalainete ja vitamiinide allikas.

Mahlane kitsejuustu-tomatipirukas

Tomat aitab sellele kitsejuustupirukale täiendavalt mahlasust lisada, värvikirevast lõppviimistlusest rääkimata. Selline pirukas sobib hästi pidulauale, külaliste vastuvõtuks või lihtsalt siis, kui hing midagi head ihkab. Pirukavormi läbimõõt peaks olema 22-24 cm
Aeg kokku 1 hour
Portsjonit 8

Koostisosad

Pirukapõhi

  • 100 g külma võid
  • 2.5 dl spelta- või nisujahu
  • 1-2 sl külma vett
  • 0,5 tl soola

Kitsejuustutäidis

  • 200 g NaTurek kreemjat kitsejuustu toasoojana
  • 3 muna
  • 2 dl 35% rõõska koort
  • Suur peotäis värsket punet hakituna või 1 tl kuivatatud punet (sobib ka till, pune vm ürt)
  • Soola ja musta pipart
  • 2-3 soovitavalt erivärvilist tomatit viiludena
  • Oliiviõli

Valmistamine

  • Pirukapõhja jaoks töötle või, jahu ja sool ühtlaseks puruks. Lisa veidi külma vett kuni moodustub ühtlane tainas. Vormi tainapall ja keera see majapidamiskile sisse. Tõsta külmikusse vähemalt tunniks ajaks. Rulli tainas jahusel pinnal õhukeseks ja tõsta 22-24 cm läbimõõduga lahtikäivasse pirukavormi nii, et tainas kataks põhja ja küljed. Võid tainapallist ka viilud lõigata ja need siis vormi põhjale ja külgedele laotada. Vahekohad silu näppude abil ühtlaseks.
  • Täidise jaoks sega esmalt toasoe kitsejuustu ühtlaseks kreemjaks massiks. Lisa ükshaaval munad ja koor. Sega juurde värske hakitud pune. Maitsesta soola ja pipraga. Kalla segu pirukapõhjale. Laota peale tomativiilud. Maitsesta need soola ja pipraga ning piserda oliiviõliga. Tõsta pirukas ahju 180-200 kraadi juurde umbkaudu 45 minutiks või seni, kuni piruka pealispind on pruunistunud ning sisu kalgendunud.

Postitus sündis koostöös NaTurek juustudega.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.