Suvikõrvitsahooaeg on täies hoos ja erinevad suvikõrvitsatoidud igati asjakohased. Peale juunikuust põuast aega on nüüdne aeg vahepeal kasvu pidurdanud suvikõrvitsad hoogsalt jõudu kogunud, lopsakaks muutunud ja nüüd tuleb ainult nuputada, mida nende viljadega peale hakata.

Suvikõrvitsatoite jagub siin blogis päris palju ehk üle saja ja kui tahad ideid, mida suvikõrvitsast valmistada, võid vaadata SIIT.

Seekord proovisin aga valmistada suvikõrvitsapirukat pärmi-lehttainal toorjuustuga (kasutasin kitsepiimast toorjuustu) ja parmesani juustuga. Idee leidsin SIIT ja töö käigus tegin veidi muudatusi. Esmalt, mulle hästi meeldib kitsejuustu ja suvikõrvitsa kooslus. Algses retseptis oli kasutatud tavalist toorjuustu. Mina asendasin selle hästi kreemise ja maheda maitsega kitse-toorjuustuga. Kasutasin SEDA toodet, mis on päris hästi suurematest poodidest leitav. Maitseürdina kasutasin otse peenralt korjatud punet ja tüümiani ning enne pirukale laotamist nõrutasin suvikõrvitsast veidi mahla välja.

Kui sul on peenralt võimalik korjata suvikõrvitsaõisi, siis viimistle nendega seda pirukat. Saab ilusa päikesekollase kaunistuse 🙂

Muidu on aga piruka valmistamine lihtne nagu lapsemäng ja liiga palju aega see ka ei nõua. Kuna pirukakatet jäi veidi järele, kasutasin seda ka ciabattal ja küpsetasin sama kattega suupistesaiu. Sai ka väga maitsev!

Sama täidisega võid valmistada ka suupistesaiu. Sai ka väga maitsev!

Suvikõrvitsapirukas kitsepiimast toorjuustuga

Aeg kokku 35 minutes
Portsjonit 4

Koostisosad

  • 400 g võiga pärmi-lehttainast
  • 2-3 väikest või keskmise suurusega suvikõrvitsat ca 400-500 g kokku
  • 0,5 tl soola
  • 150 g kitsepiimast toorjuustu võid kasutada ka tavalist või ürtidega toorjuustu
  • 3 küüslauguküünt hakituna või peenelt riivituna
  • 50+50 g parmesani või Forte juustu riivituna
  • Mõned oksad punet ja/või tüümiani
  • Värskelt jahvatatud musta pipart ja oliiviõli

Valmistamine

  • Tõmba suvikõrvitsast kartulikoorijaga õhukesed ribad. Tõsta kaussi ja raputa peale soola. Sega läbi ja jäta kümnekonnaks minutiks seisma. Pigista siis suvikõrvitsat õrnalt, et üleliigne mahl eralduks. Kalla mahl ära ja kasuta see mõnes teises toidus ära. Piserda kuivemaks pigistatud suvikõrvitsat oliiviõliga. Tõsta kõrvale.
  • Rulli sulatatud tainaplaadid jahusel pinnal veidi õhemaks ja joonista noaga taina servast umbes 1 cm kaugusele “raam” nii, et pealmine kiht on läbi tõmmatud ja alumine kiht jääb terveks.
  • Sega kitsejuust hakitud või riivitud küüslaugu ja poole parmesani juustuga. Maitsesta värske hakitud pune ja/või tüümianiga. Võid lisada ka veidi soola. Laota kitsejuustukreem tainaplaadile joonistatud raami keskosale. Sinna peale laota suvikõrvitsalaastud ja nendele puista teine pool riivitud parmesanist.
  • Küpseta eelkuumutatud ahjus 180-200 kraadi juures ca 20-25 minutit või seni, kuni pirukad on ilusti kuldsed ja küpsed. Tõsta ahjust ja piserda veel pirukaid oliivõliga ning puista peale täiendavalt värsket punet ja/või tüümiani. Võid pirukatele lisada ka tükeldatud suvikõrvitsaõisi.
  • Suupistesaiade valmistamiseks laota ciabatta või muu saia viilule toorjuust ja toorjuustule laota suvikõrvitsalaastud. Sinna peale puista riivitud parmesan, piserda oliiviõliga ja küpseta saiad ahjus kuldseks.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.