Kitsepiimast valmistatud toorjuust on üks mu lemmikuid oma delikaatse maitse ja siidise struktuuri pärast. Lihtsa vaevaga saab oma võileibadele, püreesuppidele või ka salatitele tõeliselt luksusliku viimistluse anda. Üheks võimaluseks on aga kreemjat kitsejuustu serveerida dipikastmena ja erinevate lisanditega. Sobib hästi krõbeleibade, aga ka erinevate küpsiste või köögiviljade dippimiseks.
Valmistada on seda imelihtne. Piltlikult ei ole sul vaja teha muud, kui tõsta toasoe kitse toorjuust ja mõni lusikatäis Kreeka jogurtit köögikombaini või purustajasse ning töödelda see mõnekümne sekundi jooksul kreemjaks. Kui kreem tundub liiga paks, võid lisada ka tilgake piima.
Maitsesta kreem soola ja pipraga, serveerides nirista peale oliiviõli ja mett. Soovi korral võib kreemi sisse või peale lisada erinevaid maitseid ja lisandeid.
Üldiselt on aga nii, et Chavroux kitsejuust on sedavõrd puhta ja delikaatse maitse ning minimalistliku koostisega, et liiga palju maitseid ega lisandeid oleks sinna patt korraga panna. Väärt toorainele peab jääma võimalus särada ja oma parimad omadused väärikalt välja tuua.
Siinkohal mõned soovitused ja ideed, millega oma kitsejuustust dipikastet võid maitsestada:
- Erinevad magushapud moosid sobivad selle koosluse kõrvale pakkumiseks samuti imeliselt.
- Erinevad ürdid nagu tüümian, rosmariin, basiilik, pune sobivad hästi
- Lisa krõmpsuva struktuuri lisamiseks hakitud pähkleid. Sobivad nii Kreeka pähklid, piiniaseemned, India pähklid, sarapuupähklid jm
- Juurde võid pakkuda erinevaid vilju. Hapukasmagusad marjad ja puuviljad sobivad kitsejuustuga imehästi. Suvisel ajal maasikaid, vaarikaid, mustikaid või sõstraid. Muul ajal granaatõunaseemneid, hurmaad, füüsalit, kuivatatud jõhvikaid või pohli jm
- Päikesekuivatatud tomatid annavad koos kitsejuustuga serveerides väga mõnusa maitsekoosluse
Kitsetoorjuustust kreemine dipikaste
Koostisosad
- 300 g Chavroux kitsepiimast toorjuustu
- Paar lusikatäit paksemat Kreeka jogurtit
- Soola ja pipart
- Soovi korral mõned rosmariinioksad või tüümianilehed
- Oliiviõli
- Mett soovi korral
- Pähkleid soovi korral
Valmistamine
- Tõsta toasoe kitsepiimast toorjuust ja jogurt köögikombaini. Lisa veidi soola ja pipart ning töötle siis mõnekümne sekundi jooksul kreemjaks. Vajadusel lisa veidi piima, kui kreem liiga paks tundub. Soovi korral viska kombaini ka ürte ja pähkleid ja töötle ka need ühtlaseks kreemiks. Kalla kreem serveerimiskaussi ja nirista peale head kvaliteetset oliiviõli ja soovi korral ka mett. Viimistle värskelt jahvatatud musta pipraga ja lisa ka mõni rosmariini või tüümianioks. Paku juurde ahjus krõbedaks röstitud hapusaia või baguette´i.
Postitus sündis koostöös Chavroux juustudega.
Vasta