Esmalt meeldetuletus, et jätkuvalt on veel välja loosimata kaks “Koduköögi kuldvara” raamatut ja kõik, kes loosimises osaleda soovivad, võivad jätta oma koduköögi kuldvara kohta märke SIIA postituse kommentaaridesse.
Vahepeal on aga ilmunud ajakirja Mari maikuu number. Kevadiselt roosa ja rõõmus. Selle numbri köögiossa olen koondanud ideid emadepäevakookide teemal, kepsakaid kevadisi kalaretsepte, luubi alla on võetud tervisesõbrad linaseemned koos paari retseptiga, kuidas linaseemneid kasutada. Suures plaanis on ajakirjas aga spargel. Kevadiselt roheline ja imeliselt maitsev.
Miks ja kuidas sparglit süüa ning kuidas sparglit valida – selle kohta on pikemalt kirjas värskes ajakirjanumbris ning kui ausalt üles tunnistada, siis peale teema läbikirjutamist on meil nüüd värske spargel kogu aeg menüüs. Nii maitsev ja samas niiii kasulik! Ideid spargli kasutamiseks leiab ka SIITSAMAST blogist.
Kaks lihtsamaimast lihtsamat spargliretsepti on aga üks munaga ja teine singiga.
Spargel uputatud muna ja Parmesani juustuga
Üks toimivamaid klassikalisi kooslusi on spargel ja muna. Kergelt
grillilt läbi käinud mahlasele sparglile assisteerib pehme mahlase
munakollasega muna, särtsakust lisab sidrunimahl ning täidlust lisab oliiviõli.
Ca 500 g värskeid spargleid (vajadusel puitunud osa
kooritud)
2 muna (pošeeritud ehk kooreta vees keedetud)
Veidi riivitud parmesani
sidrunimahla
Oliiviõli
soola ja pipart
Piserda sparglitele oliiviõli, soola ja pipart ning grilli
neid paari minutit. Võid kasutada ka ahju grillrežiimi, aseta siis sparglid otse kuuma grillelemendi alal. Nõruta munad tihedal sõelal, et eralduks vedel
munavalge ja alles jääks tihedam mass. Keeda munad tilgakese äädikaga
maitsestatud vees. Selleks aja kastrulis keema vesi. Puista sisse veidi soola
ja teelusikatäis veiniäädikat. Löö muna lahti väikesse kaussi või anumasse.
Vesi peab keema mitte suure mulliga (see peksab muna laiali) vaid kergelt
mullitades. Lükka kastrulis vesi ringjalt liikuma nii, et keskossa tekib keeris.
Sinna tsentrifugaaljõu toimel keerleva vee keskele libista kiirelt muna.
Keerlev vesi peaks hõljuva munavalge nüüd ringjalt munakollase ümber
“mässima”. Keeda 2-4 minutit, et saada mõnusalt vedele munakollasega
uputatud muna. Tõsta taldrikule sparglit, piserda üle sidrunimahlaga, aseta
peale muna, veidi riivitud parmesani ning viimistle värkselt jahvatatud soola
ja pipraga.
Spargli-toorsuitsusingi suupisted
Üks lihtsamaid variante, kuidas sparglit valmistada.
Ettevalmistatud (vajadusel puitunud osa eemaldatud) oliivõliga piserdatud spargel grilli kiirelt kuumal grillil või ahjus grillelemendi all, sparglile piserdada peale soolahelbeid, värskelt jahvatatud musta pipart ning sidrunimahla.
Grillitud spargel keera õhukese toosuitsusingi viilu sisse ning mõnus
suupiste ongi valmis.
Retseptid ilmusid 2013. aasta maikuises ajakirjas Mari.
Paleoretsepti puhul jäta juust lisamata
Vasta