Vokitud kanafilee kahel moel

Esileht / Määramata / Vokitud kanafilee kahel moel

Kaunist ja maitseküllast uut aastat kõigile!


Aasta algus on aeg, kus vist kõigil on natuke villand saanud traditsioonilistest sealihapraadidest, verivorstidest ja kapsast. Mitte et mul oleks midagi eelpool nimetatud toitude vastu, aga vahel lihtsalt saabub küllastustunne ja see tunne saabub üsna vääramatult igal aastal peale jõlude- ja aastavahetuspidustusi. Väike vaheldus ei tee paha ja millegipärast hakkab jaanuaris isutama veidi teistlaadsete toitude järele.
Kui just päris detox selleri-spinati dieedi peale ei taha veel minna – kevad veel kaugel ja külmakraadid tingivad ka veidi toitvamate roogade poole kiikama – siis vokkimine ja kanafilee on need lahendused, mis koondavad endasse terminid tervislik, lahja, kiire, mugav ja maitsev.
Meie peres lisandub veel see tänuväärne lisand, et neid toite söövad ka pere pirtsakamad ehk siis ei lasu toiduvalmistajal kohustust mingi lisatoit käepärast hoida juhuks, kui kellelegi jälle pakutu ei sobi.

Kana basiiliku ja tšilliga
Seesamiseemnete ja rohelise sibulaga kana
Aasia toitudega toimetamisel on minu vaimseks isaks ja õpetajaks saanud Ken Hom, kelle raamatuid on mul juba päris korralik rivi riiulil. Ken Homi puhul meeldib mulle tema toitude lihtsus ja loogilisus. Isegi siis, kui koostisainete nimekiri võib esimesel pilgul heidutavalt pikana tunduda, piisab, kui süveneda tegevuskäiku. Ja kõik muutub jälle turvaliseks ja arusaadavaks. Hiina toidu kastmed ja marinaadid võivad lihtsalt päris-päris mitmest komponendist koosneda, kuid tavaliselt piisab lihtsalt komponentide kokkusegamisest ja siis korraga pannile kallamisest.

Vokkimise mõnu olen nüüd juba mõnda aega nautinud tänu SELLELE Le Creuset suurele ja tõenäoliselt igikestvale malmist vokkpannile. Jätkuvalt kehtib samale pannile ka kõigile blogikülastajatele pakkumine, millega Homedecor.ee veebipoest ostes on pannile soodustus miinus 30%. Selleks tuleb tellimust sisestades voucheri koodiks sisestada “lecreuset”. Saladuskatte all võin öelda, et pildil nähaoleva disainiga vokkpanne on täpselt niipalju, kui laos veel jagub. Kui need otsa saavad, tuleb uus partii, mis on ka igati tore, aga no….mitte nii ilus ja stiilne 🙂

NB! Kuna vokkimine on väga kiire protsess, siis alusta mõlema roa puhul esmalt sellest, et kõik koostisosad oleks ette valmistatud. Kooritud, hakitud, segatud ja/või käepärast. 
Kana basiiliku ja tšilliga
See toit pärineb Tai köögist, kus tema nimeks on gai phad bai krapao ja eripäraks see, et toitu on väga lihtne valmistada. Kui juhtumisi satud peale Tai basiilikule, siis kasuta kindlasti seda. Samas ei juhtu midagi, kui kasutad ka tavalist basiilikut. 
500 g kanafileed, tükeldatuna
suur peotäis šalottsibulat
3 sl hakitud küüslauku
maapähkliõli vokkimiseks
Kastme jaoks:
3 tšillipipra kauna (sobib nii roheline kui punane), peeneks hakituna
2 spl kalakastet (nt Thai Choice kalakaste)
2 tl tumedat sojakastet 
2 tl pruuni suhkrut (nt Billington´s rafineerimata suhkur)
suur peotäis värskeid basiilikulehti (kas siis Tai või tavaline basiilik)
Kuumuta vokkpann hästi kuumaks. Lisa ca 1 sl õli, Keeruta veidi panni, et kogu küpsetuspind oleks õliga kaetud. Kui õli on korralikult kuum, lisa kanatükid ning voki need umbes 8 minuti jooksul läbi, kuni on kuldsed igalt küljelt. Tõsta kana pannilt taldrikule. 
Kuumuta pannil järgmine lusikatäis õli, prae selles kiirelt sibul ja küüslauk läbi. Kalla kana pannile tagasi, lisa tšillipiprad, kalakaste, tume sojakaste ja suhkur. Voki kõrgel kuumusel umbes 7-8 minutit ehk seni, kuni kana on korralikult läbi küpsenud. Sega juurde basiilikulehed ning serveeri kohe koos aurutatud basmati riisiga. 
Kui sul on induktsioonpliit, millel on olemas ka “boost” funktsioon, siis sobib seda väga hästi just vokkimisel kasutada. Minu pliidil on see tähistatud “P” tähega. Selle funktsiooni kasutamine aitab vältida kuumuse mahajahtumist, kui lisad külmi toiduaineid pannile ehk siis boosti võiks sisse lükata just siis, kui uusi toiduaineid pannile lisada . Mina kasutan Electroluxi induktsioonplaati, millel on nimetatud funktsioon olemas ning mis on saanud asendamatuks abimeheks, kui on vaja pannil õli särisevana hoida ja vältida toiduainete pannil keetmist, kuna pann jahtub maha. Muul juhul kasuta lihtsalt maksimumkuumust ning lisa toiduained kindlasti toasoojana või ka osade kaupa. 
Kana seesamiseemnete ja rohelise sibulaga
Hiinast Sichuani köögist pärit roog, mille nimeks on tema päritolumaal “veidralt maitsev kana”. Põhjuseks siiski mitte liiga veider, vaid paljusid erinevaid maitsenüansse ühendav maitsekombinatsioon. Vähemalt ei suutnud meie küll  midagi liiga veidrat selles kanaroas leida. Maitsev oli ta aga küll. 
Kana on üheaegselt soolane, magus, vürtsikas, terav ja hapu. Kui roas vajaminevat Sichuani pipart (väga spetsiifilise maitsega ja saadaval nii Piprapoes kui Umami poes) käepärast ei ole, võid selle asendada järgmise valemiga 1 sl Sichuani pipart = 2 tl jahvatatud musta pipart + 1 tl peenelt jahvatatud sidrunikoort
500 g kanafileed, tükeldatuna
300 ml maapähkliõli või ka vett/puljongit (kui rammusat rooga parasjahu soovid. Maitse jääb, khm-khm, ikka parem ikka õliga tehtud variandil)
1 sl seesamiseemneid
Marinaad:
1 munavalge
2 sl maisitärklist
sooa
Kaste:
2 tl tumedat sojakastet
2 tl riisiäädikat (nt Thai Choice valikust) või valge veini äädikat
2 tl tšillikastet (mitte magusat)
2 tl seesamiõli (hästi mõnusa tugeva maitse annab Thai Choice seesamiõli)
2 tl pruuni suhkrut (nt Billington´s rafineerimata suhkur)
1 sl Shaoxingi riisiveini või kuiva šerrit või kuiva valget veini
1 tl Sichuani pipraid,kergelt röstitud
suurem peotäis hakitud rohelist sibulat
Tükelda kana. Sega marinaadiained omavahel ja seejärel sega kanatükkidega ning jäta jahedasse marineeruma umbes 20 minutiks. 
Sega kastmeained kokku. 
Kui kasutad õli sees küpsetamist, siis kuumuta suurel vokkpannil õli. Kui õli on korralikult kuum, tõsta vokk tulelt või keera pliidil tuli kinni ning kalla kanatükid õli sisse. Sega, et kanatükid omavahel kokku ei kleepuks ning kuumuta umbes 2 minutit. Tõsta vahukulbiga kanatükid majapidamispaberile. Kui kasutad vett, korda sama tegevust, ainult veega või puljongiga. Kalla pannilt õli või vesi. Vee puhul kuivata pann korralikult. 
Kuumuta pann pliidil,lisa õli ja lase õlil kuumeneda. Voki kiirelt õlis mõnekümne sekundi jooksul seesamiseemneid. Lisa kaste ja lase keema tõusta. Kalla juurde ka eelküpsetatud kana ning kuumuta paari minuti jooksul, kuni kana on kastmega ühtlaselt kaetud ja läbi küpsenud. Serveerimisel lisa rohelist sibulat ning lisandiks paku aurutatud basmati riisi.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.