Kas ma olen juba öelnud, et ma jumaldan baklažaani? Kodus kipub olema olukord, et kui baklažaan on otsa saanud, siis on paanika vähemalt samaväärne kui teistes peredes leiva või piimavarude lõppemisel. Baklažaan on minu jäägitu kiindumuse ära teeninud sellega, et ta on mõnusalt rohkearvuliselt valmistamisvõimalusi pakkuv vili, mis oma käsnja olekuga imab enda sisse erinevaid maitseid ning pakub seetõttu võimalust maitsestamisel väga erinevaid tulemusi saavutada. Grilli, küpseta, voki, auruta, suitsuta, marineeri, prae – valmistamisvõimalusi jagub igale maitsele.

Siin on nüüd üks vürtsikas baklažaanikarri, mille järele hakkasid mul neelud käima külmade ilmade saabudes. Sisetunne ütles, et soojendada saab ennast ka seestpoolt ja selleks on kurkumi, punase karripastaga ja kookospiimaga baklažaan ideaalselt sobiv. Tegemist on korralikult vürtsika roaga, kes ei ole väga teravate toitudega harjunud, võib veidi vähendada nii punase karripasta kogust ning tšillipipra välja jätta.
2 keskmise suurusega baklažaani
2 sl jahvatatud kurkumit
1  tl tšillipulbrit
1-2 sl punase karri pastat (nt Thai Choice valikust,kogust reguleeri vastavalt sellele, kui hea tšillitaluvusega oled)
kookosõli või muud õli praadimiseks
2 sibulat, peeneks hakituna
3 küüslauguküünt, peeneks hakituna
1 sl pruuni suhkrut
1 sl kalakastet (nt Thai Choice valikust)
400 ml kookospiima (nt Thai Choice valikust)
2 dl puljongit
laimimahla
vajadusel soola
Koriandrit ja seesamiseemneid serveerimiseks

Tükelda baklažaan, Selleks lõika vili pikkupidi pooleks ja siis kumbki pool 3-ks või 4-ks sektoriks. Tükelda sektorid kaheks või kolmeks paraja pikkusega tükiks. Sega taldrikult omavahel kurkum ja tšillipulber ning veereta baklažaanitükke kuivsegus. Kuumuta pannil keskmisel kuumusel kookos- või muu õli ning prae baklažaane mõlemalt poolt mõned minutid. Baklažaan tõmbab üsna kiirelt kogu rasvaine enda sisse, sellest ei ole vaja end häirida lasta ja viljal võib küpseda lasta ka kuival pannil. Tõsta baklažaan pannilt ära ning kuumuta pannil uus kogus õli. Kuumuta keskmisel kuumusel pannil esmalt sibulat mõned minutid, lisa siis küüslauk ja karripasta. Kuumuta segu läbi. Lisa suhkur, kalakaste ja eelnevalt praetud baklažaanid. Kalla peale kookospiim ning kuum puljong ja lase keema tõusta. Hauta vaiksel kuumusel ilma kaanetaca 20 minutit kuni baklažaan on pehme. Maitsesta laimimahla ja vajadusel soolaga.
Serveerides lisa seesamiseemneid ja puista peale värsket hakitud koriandrit. Juurde sobib pakkuda näiteks aurutatud basmati riisi ja/või ahjust läbi käinud lavašši.
Muide, järgmisel päeval, kui maitsed on segunenud,  maitseb see roog veel eriti hästi.

Kui soovid rohkem retseptiideid, mida baklažaaniga peale hakata, siis vaata SIIA.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.