Ice Box Cake ehk vormi sisse sätitud külm kihiline maius on oma olemuselt imelihtne vormikook, mis järgib meie nostalgilise staari ehk küpsisetordi loogikat. Erinev on see, et kook pistetakse lõpuks sügavkülma. Seega sobib see kook hästi just suveaega ja soovitavalt võiks temperatuur olla +20 või veidi rohkem 😊
Koogi puhul võiks kasutada kaerajahust küpsiseid ja soovitavalt kandilisi küpsiseid, sest nendega on lihtsalt kergem vormi täita. Kui neid käepärast ei ole, võib küpsised eelnevalt ise valmis teha. Kodutehtud Digestive-tüüpi küpsiste retsept on ka postituse lõppu lisatud ja neid kodutehtud küpsiseid tuleb vahel lausa kehaga kaitsta, et neid enne koogitegu niisama ära ei krõbistataks, sest nad on lihtsalt niii head!
* Digestive küpsised:
150 g külma võid
200 g täistera speltajahu
150 g täistera kaerajahu
1 tl soodat
6 sl rafineerimata roosuhkrut
2-4 sl piima
Kui valmistad ise küpsised, siis töötle kausis külm või, speltajahu ja kaerajahu koos sooda ja suhkruga ühtlaseks puruks. Lisa veidi piima, kuni tainas muutub käte vahel kokkuhakkavaks massiks. Vormi tainapall ja tõsta see 30 minutiks külma. Jahtunud tainas tõsta kahe kile (või küpsetuspaberi lehe) vahele ja rulli ca 0,7 cm paksuseks. Lõika noaga või vooli vormi abil tainast kandilised küpsised ja tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta 180 kraadi juures ca 10-12 minutit, kuni küpsised on krõbedad ja hakkavad kergelt pruunistuma.
Retsept ilmud 2017. aasta juulikuises ajakirjas Oma Maitse.
Ja kui meelde tuletan, siis pildistamise ajal maikuus sadas akna taga peaaegu et lund ehk siis proovisin meeleheitlikult lavastada sisetingimustes suvesooja aiapidu. Paraku ootame seda korralikku suvesooja siiamaani.
Vasta