Nõgesesupp kuulub kevadiste toiduklassikute hulka ja seda juba minu lapsepõlvest peale. Seega on tegemist minu jaoks teatav määral isegi rituaalse roaga, mida tuleb igal kevadel korraga. Lisaks traditsioonile tuleks ja võiks nõgesesuppi süüa ka seepärast, et tegemist on ühe võimsama kevadise väetaimega. Taimetark Aive Luigela on nõgese kohta väitnud nii: “Varakevadised kõrvenõgese võrsed on esimesed energiaandjad ja veretugevdajad talve all kannatanule. Nõgese lehtedes on pea kõik vitamiinid, palju mikroelemente, orgaanilisi happeid, fütontsiide ja tanniine. C-vitamiini on nõgese kasvudes 2,5 korda rohkem kui sidrunis (660 mg %). Rahvatarkus õpetab, et nõges võtab väsimuse, kõhuvalu ja veepaistetuse, vähendab ja peatab verejooksu, taandab suhkruhaiguse nähte. ”
Ja see ei ole veel kindlasti kõik. Kes tahab selle väetaime kohta täpsemalt lugeda, võib Aive Luigela juttu SIIT edasi lugeda.

Kui aga rääkida nõgesesupist, siis on tegemist ühe lihtsama supiga üleüldse. Lisaks sellele annab nõges supileemele ootamatult mõnusa maitse. Mina olen selle supi sisse alati ka muna lisanud. Sobib nii keedetud ja tükeldatud või hakitud kanamuna või siis ka vutimuna nagu selle supi puhul. Et supp pisut toekam oleks, võiks supileeme sees keeta ka mõned noored kartulid, mida samuti juba poest ja turult leiab (esialg küll paraku sissetoodud noori kartuleid). Kogu supi seob aga tervikuks Food Studio igati puhastest toorainetest kokku keedetud ja ka veganitele sobiv aedviljapuljong. Ehk siis üldjoontes ongi supil vaid neli lihtsat komponenti – nõges, puljong, kartul ja muna. Ja vaatamata sellele askeetlikule loetelule on tulemuseks igati maitsev ja väga-väga kasulik kevadine leem.

Nõgesesupp kartuli ja vutimunaga
4-le
Valmistamisaeg: 15 minutit
750 ml Food Studio aedviljapuljongit
4 noort kartulit, tükeldatuna
paar peotäit noori nõgeseid
8 vutimuna
maitserohelist
soola ja pipart
Kalla esmalt noored nõgesed sõela peal keeva veega üle, nõruta ja tükelda siis väiksemaks. Keeda vutimunad. Mina kasutan selleks taimerit ja poolpehme munakollasega tulemuse saab siis, kui keeta vutimune 2 minutit ja 40 sekundit. See kehtib siis, kui asetada munad keevasse vette, lasta kohe kiirelt keema tõusta ja peale keemist kohe külma veel all mune “ehmatada”. Koori ja poolita munad.
Kalla potti aedviljapuljong. Lase keema tõusta ja tõsta sinna sisse siis tükeldatud kartul. Keeda mõned minutid kuni kartul on pehme. Keera kuumus ära ja lisa supi sisse eelnevalt kuuma veega üle valatud ja tükeldatud nõgesed. Vajadusel maitsesta suppi soola ja pipraga. Jaota supp taldrikute vahel ning lisa igasse taldrikusse kaks poolitatud vutimuna. Soovi korral lisa värskeid hakitud ürte.

Postitus sündis koostöös Food Studio puljongitega.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.