Spargel on üks lahedamaid kevadisi tulijaid. Mul on õnn omada maakodus üht tõenäoliselt igivana ja parajalt pirakat sparglipõõsast, mis arvatavasti on omal ajal küll asparaaguse ehk pigem lille pähe õuele kasvama pandud. Kes see, loll, omal ajal ikka lilli sõi. Mina käin nüüd uue omanikuna ja moodsate aegade valguses sellest põõsast ikka sparglivarsi näpistamas ja väsimatult imestamas, millist maagilist kasvuenergiat see taim endas kätkeb. Kui üks moment kasvama hakkab, siis on piltlikult kasvamise raginat kuulda. Käid korra toas ära ja kui jälle välja tuled, on varred jälle pikemad. See meeletu kasvuenergia aitab kaitsta ka taime liiga aplaks muutunud sparglifännide eest ehk siis kuna käime spargli kasvamise ajal maal ainult nädalavahetustel, siis kasvavad alati mõned võrsed vahepealsel ajal üle ja nii saan nii mina maiustada kui ka taim paraja portsu võrseid taas suureks puhmaks kasvatada. Värske, otse peenralt korjatud spargel, on muidugi võrratu suutäis, mida võib niisama krõmpsutada, salatisse sättida, koos naabritalust toodud munadest valmistatud munaroogadega nautida või ka supi sisse sättida.

Kevadroheline, kerge ja kreemine – nii võib kirjeldada seda imemaistvat püreesuppi, kus köögiviljadeks spargel ja porru ning mis oma kreemise lõppviimistluse saab kreemjuustust. Loomulikult jäävad kõige hõrgumad kodumaised sparglid, kuna aga nende aeg on üürike, siis vali võimalikult õrnad ja kinnise ülemise otsaga reipalt rohelised sparglid. Porru võid asendada ka šalottsibulaga.

Siin supis on pearollis loomulikult spargel, aga oma kauni etteaste teevad ka kaks kodumaist väga väärt toodet. Siidisuse eest hoolitseb Gourmet Clubi uus kreemjuust, mis on siis esimene Eesti omamaine crème fraîche tüüpi toode. Hästi siidine, kannatab kuumutamist ja väga puhta koorese maitsega. Siia delikaatse maitsega supi sisse sobib imehästi. Supi “keha” ehk puljongi eest hoolitseb aga Food Studio köögiviljapuljong, mis on kokku keedetud vanal traditsioonilisel moel ilma igasuguste maitsevõimendajateta puhastest köögiviljadest. Samuti igati kiiduväärt tootesari, mis suppide ja pajaroogade valmistamise lihtsaks ja mugavaks muudab.

Siidine spargli püreesupp ehk spargli-cappucino

4-le
Valmistamisaeg: 40
minutit
 
500 g sparglit, vajadusel alumine osa kartulikoorimisnoaga
kooritud, tükeldatuna
Ca 10 cm jupp porrulaugu valget osa, tükeldatuna
50 g võid
200 g kreemjuustu
Sidrunimahla
Soola ja pipart
Serveerimiseks sooja vahustatud piima (soovi korral
Tükelda porru ja spargel. Tõsta iga portsjoni jaoks 2-3 ilusamat
sparglitippu kõrvale. Sulata potis või ja hauta porrut keskmisel kuumusel umbes
5 minutit. Ära pruunista. Lisa spargel potti, maitsesta soola ja pipraga ning
kalla peale puljong. Lase keema tõusta ja keeda vaiksel tulel 15-20 minutit.
Samal ajal kui supp keeb, blanšeeri kõrvale tõstetud sparglitipud. Selleks
kuumuta kastrulis soolaga maitsestatud vesi, lisa sinna sparglitipud ning keeda
2-3 minutit. Kurna ja jahuta kiirelt külma vee all. Tõsta kõrvale. Püreesta
supp ühtlaseks. Siidisema tulemuse jaoks võid supi veel läbi sõela kurnata. Sega
juurde kreemjuust. Jaota supp taldrikute vahel ja serveerides lisa igale
portsjonile sparglitippe. Võid supile sättida peale veel vahustatud sooja piima. Nii saad eriti hõrgu lõpptulemuse.
Supi siidisuse eest hoolitseb Gourmet Clubi maitsestamata kreemjuust.
Supipõhjaks ehk puljongiks sobib hästi Food Studio köögiviljapuljong

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.