Jumaldan seda aega, kui maailm on värviline, loodus lõhnab sadades erinevates varjundites, päike käib kõrgelt ning viljadel on maitse. Selline maitse, mida tuleb talletada igasse maitsenäsasse ja mälusoppi. See on kõige kindlam rohi sügismasenduse ja tuisutusa vastu. Vaatad neid pilte, meenutad seda õndsat aega ja maitsetest pungil maailma, tuletad endale meelde, et ka järgmine aasta ootab sind sama ilus aeg ja peadki vastu. Ohkad sügavalt ja alistunult ning uue hooaja saabudes oskad seda hinnata ja armastada.
Praegu on just see aeg, mil kogu maailm on muutunud küpsemisest tiineks ja suveviljade maitsed on kogu ülejäänud aastaringi etaloniks. Kõik hoolega kevadel maha pandud viljad hakkavad riburadapidi valmima. Esimesed väiksed armsad kartulid, suvemagusad tomatid, erkkollaste õitetippudega suvikõrvitsad, peenral iga aastaga järjest võimsamaks kasvav tüümianipõõsas, õisikutemerre mattuv tillipeenar – kas saab olla ilusamat ja mõnusamat aega?
Sellise imelise maitsetest pakatava suveaja üheks lemmikuks on meil saanud valge kala
tomati-tüümiani kastmes. Imelihtne teha ja peamiseks võtmeks ongi siin
just toorainete värskus. Kalaks sobib igasugune valge kala ja olen
proovinud seda teha ka klaarsägaga ning jäi samuti väga maitsev. Parim
on see muidugi kalamehe käest toodud hommikuse püügi kalaga, mille oled
ise oma õues puhastanud ja fileerinud. Kala võib valmistada nii pannil kui ka ahjus, suvisel ajal jääb aga kindlasti kõige maitsvam grillilt läbi käinud kergelt suitsuse mekiga kala.
Juurde sobib pakkuda kas keedetud noori kartuleid, suviseid köögivilju või ka riisi. Mõnus kerge ja maitsev kalaroog, mis valmib vähem kui poole tunniga.
Vasta