Jumaldan seda aega, kui maailm on värviline, loodus lõhnab sadades erinevates varjundites, päike käib kõrgelt ning viljadel on maitse. Selline maitse, mida tuleb talletada igasse maitsenäsasse ja mälusoppi. See on kõige kindlam rohi sügismasenduse ja tuisutusa vastu. Vaatad neid pilte, meenutad seda õndsat aega ja maitsetest pungil maailma, tuletad endale meelde, et ka järgmine aasta ootab sind sama ilus aeg ja peadki vastu. Ohkad sügavalt ja alistunult ning uue hooaja saabudes oskad seda hinnata ja armastada.

Praegu on just see aeg, mil kogu maailm on muutunud küpsemisest tiineks ja suveviljade maitsed on kogu ülejäänud aastaringi etaloniks. Kõik hoolega kevadel maha pandud viljad hakkavad riburadapidi valmima. Esimesed väiksed armsad kartulid, suvemagusad tomatid, erkkollaste õitetippudega suvikõrvitsad, peenral iga aastaga järjest võimsamaks kasvav tüümianipõõsas, õisikutemerre mattuv tillipeenar – kas saab olla ilusamat ja mõnusamat aega?

Sellise imelise maitsetest pakatava suveaja üheks lemmikuks on meil saanud valge kala
tomati-tüümiani kastmes. Imelihtne teha ja peamiseks võtmeks ongi siin
just toorainete värskus. Kalaks sobib igasugune valge kala ja olen
proovinud seda teha ka klaarsägaga ning jäi samuti väga maitsev. Parim
on see muidugi kalamehe käest toodud hommikuse püügi kalaga, mille oled
ise oma õues puhastanud ja fileerinud. Kala võib valmistada nii pannil kui ka ahjus, suvisel ajal jääb aga kindlasti kõige maitsvam grillilt läbi käinud kergelt suitsuse mekiga kala.

Kala kirsstomati ja tüümiani kastmes
4-le
300-400 g valge kala fileed
ca 1 dl oliiviõli + kala grillimiseks või praadimiseks vajalik õli
2 küüslauguküünt
300 g kirsstomateid, poolitatuna. Võimalusel erivärvilisi
paar oksa tüümiani (võid kasutada ka punet või siis mõlemaid korraga)
1 dl valget veini
maitsestamiseks soola ja suhkrut
värselt jahvatatud musta pipart
veidi sidrunimahla
Kuumuta pann ja kalla pannile oliiviõli, kuumuta keskmisel kuumusel ja lisa siis pannile küüslauk. Kuumuta kergelt läbi, kuid ära pruunista. Lisa pannile poolitatud kirsstomatid ning tüümian ja kuumuta mõne minuti jooksul läbi. Järgmisena lisa vein ja lase siis vaiksel tulel veidi podiseda, kuni pannitäis on muutunud paksemaks. Maitsesta soola, pipra ja tibakese sidrunimahlaga. Suhkrut lisa vaid siis, kui seda tundub hapuka maitse tasakaalustamiseks vaja olevat. Suveküpsed kirsstomatid on vahel ise nii magusad, et lisasuhkrut see kaste ei vajagi. Hoia kaste soojas kuni valmistad kalafileesid.
Puista kalafileele soola ja pipart ning prae pannil oliiviõli sees mõlemalt poolt mõned minutid, kuni kala on küps. Küpsemisaeg sõltub kalafilee paksusest. Väldi üleküpsetamist. Grillimiseks veereta kalafileesid õlis ning grilli siis resti vahel või grillpannil kala valmis. 
Serveerimiseks laota kala vaagnale ning kalla peale kaste. Puista peale veel värskeid tüümiani ja/või punet ning serveeri kohe. 

Juurde sobib pakkuda kas keedetud noori kartuleid, suviseid köögivilju või ka riisi. Mõnus kerge ja maitsev kalaroog, mis valmib vähem kui poole tunniga.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.