Tean päris-päris mitut inimest, kellele pelgalt köögivilja-piimasupi mainimine tekitab kergemat sorti vapustuse. Vastikusgrimass ja õlgade väristamine on selle seisundi kõige sagedasemad väljendused. Olen ise küll pigem imestunud olnud selliste reaktsioonide üle, kuna minu jaoks on suvistest noortest viljadest piimasupp pigem üks suve lemmiktoite. Samas mõistan, kui mõne jaoks on kas supi nigel maitsestamine või  piimasupi pinnale tekkinud piimanahk pöördumatud kahjustused omal ajal teinud. Sel juhul ei jää muud üle, kui seda foobiat veidi ravida püüda.

Olen ise hakanud selliseks piimasupitrauma ravimise üleminekusupiks pidama üsna sarnase loogikaga valmistatud köögiviljasuppi, kus piima asemel võib kasutada head puljongit, mille sisse supi valmistamise lõppfaasis sulatatud juustu lisada. Sulatatud juust annab supile mõnusalt kreemise maitse ja on ka piimanaha tekkimise ohust vaba.
Muidu on see supp aga igati kesksuve vääriline toit, kus saavad kokku magusad noored porgandid, neoonroheline suvine kohev kapsas, tillukesed kartulimugulad, rohelised herned ja loomulikult ohtralt otse peenralt korjatud värsket tilli. Puhtad ja selged maitsed, ei mingit trikitamist või ülemaitsestamist. Suve staaridel ehk värsketel köögiviljadel tuleb lasta särada. Puljongileem moodustub aga FoodStudio kanapuljongist (hästi sobib ka köögiviljapuljong) ning sulatatud juustust.

Suvine köögiviljasupp sulatatud juustuga
4-le
4-6 noort kartulit, tükeldatuna
3-4 porgandit, tükeldatuna
1/2 väike värske kapsa pead (ca 300 g), tükeldatuna
150 g värskeid herneid
30 g võid
750 ml ehk üks pakk Food Studio kanapuljongit
150 g sulatatud juustu
Soola ja pipart
Värsket tilli
Näpuotsaga suhkru

Pese hoolikalt kartulid ja porgandid. Vajadusel koori. Tükelda. Pudista
herned kaunade seest välja. Haki kapsas peenteks ribadeks. Sulata
keskmisel kuumusel poti põhjas või ning hauta kapsast ja porgandit või
sees mõned minutid. Lisa puljong, lase keema tõusta ning lisa siis kartul ja herned.
Keeda vaiksel tulel kümmekond minutit, kuni kartul ka köögiviljad on pehmed. Lisa siis sulatatud juust. Maitsesta soola, pipra ja soovi korral tibakese suhkruga. Serveerimisel lisa värsket hakitud
tilli.

Retsept sündis koostööd Food Studio puljongitega. 

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.