Kes kevadel suvikõrvitsaid peenrale kasvama pani, sel on tõenäoliselt jätkuvalt suvikõrvitsaroad ja -hoidised päevakorral. Ei ole erandiks minagi ja unistus sellest, et söön ja korjan kõik suvikõrvitsad ära ennem, kui nad suureks kasvavad, on jäänud reaalsusele jalgu. Piisab vaid päevaks-paariks ära käia, kui juba leiab lehtede alt parajalt suuri jurakaid ja vahel mängib mõni suvikõrvits sinuga nii edukalt peitust, et avastad ta lehe alt alles siis, kui ta kuulub ilmselgelt pisut ülekasvanud isendite kategooriasse. Kokkuvõtvalt: suvikõrvitsatoidud ja -hoidised on jätkuvalt teema ja lisaks tavapärastele purkitehtud suvikõrvitsaretseptidele tegin sel aastal suvikõrvitsast ka vürtsikat Inglise köögist pärit salatit vahva nimega Piccalilli.

Piccalilli on inglaste interpretatsioon tõenäoliselt algselt India päritolu köögiviljahoidisest, millel on nüüdseks liikvel palju erinevaid variatsioone. Juba aastal 1694 on ühest Briti retseptiraamatust leitud viiteid Pickle Lila´le, mis peaks olemagi siiamaani populaarse piccalilli salati eelkäia. Sellesse hoidisesse kuulub kõige sagedamini lillkapsas, kurk ja sibul ning maitseainetest sinep ja kurkum. Mina asendasin oma retseptis kurgi suvikõrvitsaga ja järgmisel korral plaanin algretseptist juba sedavõrd eemalduda, et asendan ka lillkapsa suvikõrvitsaga. 
Sellist salatit tarvitatakse liha, singi ja juustudega. Minu meelest sobib selline vürtsikas ja maguhapu salat eriti hästi just külmade liharoogade juurde – rammusad terriinid, lihalõigud, paté´d ja muud külma laua superstaarid sobituvViini ajakirjast, kuid töö käigus sai päris palju muudatusi tehtud, et maitsed endale sobivaks paika sättida. 

Vürstikas suvikõrvitsasalat sinepi ja kurkumiga
1 keskmise suurusega suvikõrvits (ca 250-300 g), tükeldatuna
1/2 keskmise suurusega lillkapsast, väikeste õisikutena
1 keskmise suurusega sibul, viilutatuna
2 tl meresoola
1/2 tšillipipart, hakituna
1 dl rafineerimata roosuhkrut
1 sl kreemjat sinepit
1,5 sl teralist sinepit
2 tl kurkumit
2 dl valge veini äädikat
1 sl maisitärklist
Tükelda suvikõrvits, lõika lillkapsas väikesteks õisikuteks ja tükelda sibul. Puista peale sool, sega läbi ja jäta umbes tunniks ajaks soolaga seisma, et üleliigne vesi eemalduks. Pese külma vee all sõelal üleliigne sool välja ja nõruta köögiviljad kuivaks. Soovi korral võid köögiviljad ka majapidamispaberiga kuivemaks patsutada. Tõsta potti köögiviljad ning lisa hakitud tšilli, suhkur, sinepid, kurkum ja äädikas. Sega läbi, lase keema tõusta ja keeda umbes 3 minutit. Sega maisitärklis vähese veega ja lisa see köögiviljadele. Lase pidevalt segades segul pakseneda ja keeda vaiksel tulel veel umbes 3 minutit. Jaota steriliseeritud purkidesse ja kaaneta kohe. 

Kui otsustad teha seda ainult suvikõrvitsast, siis asenda lillkapsas ühe väiksema suvikõrvitsaga (suvikõrvitsate kogumass võiks olla kokku ca 500 g). Suvikõrvitsa asemel võid kasutada ka kurki.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.