Advendiaeg on käes ja vaikselt hakkavad kõik mõtted üha enam jõulude poole nihkuma. Ikka ja jälle tuleb teemaks see, mida jõuluvanalt oodata. Toad täituvad piparkoogilõhnaga ja poelettidel laiutavad järjest rohkem ruumi võttes erinevad verivorstid. Jõulud lähenevad vääramatu jõuga, on siis maa valge või must. Samamoodi kipuvad ka minu köögis kõik toidud suuremal või vähemal määral jõulutoitude pitserit kandma. Ajakirjadesse sai küll juba kuu aega tagasi jõuluroad pildile jäädvustatud, aga ega see tähenda, et kodus jõululõhna detsembris seetõttu vähemaks jääks.

Pohlad ja jõulud on minu jaoks omavahel kindla seose moodustanud. Meie metsade rubiinpunane pärl pohl on mari, mis säilib hästi ka jõuludeni ning pakub samas talvisel vitamiinivaesel ajal meie kehale väärtuslikku turgutust. Pohla kasulikest omadustest võib rääkima jäädagi, seega tasuks endale varuda pohli nii toorelt, sügavkülmutatult kui ka toormoosina (mida mina siin koogis kasutasin).

Kook ise on aga ühest küljest lihtne klassikaline toorjuustukook, kus magusat maitset lisamas kondenspiim, põhjaks aga Paulunsi müsli, kuhu ei ole suhkrut lisatud. Müslist saab sellise koreda ja mõnusa koogipõhja, mis lisaks mõnusale kaerasele maitsele on ka tunduvalt tervislikum, kui küpsistest valmistatud koogipõhi. Katteks kasutasin aga üht viimase aja lahedamat avastust. Nimelt on Viibergi kaubamärgi all müüdav SEE pohlasalat tervete pohladega ja jõuluvürtsidega igati mõnus algmaterjal nii koogi valmistamiseks kui ja jõulumagustoitude tegemiseks. Siia koogile sai salatile lisatud pisut želatiini, et kook paremini lõigatav oleks.

Pohlakattega toorjuustu-kondenspiima kook müslipõhjal
Kogus: 8-10-le


Koogipõhi:
200 g Paulunsi granolat (mina kasutasin SEDA õuna ja kaneeliga granolat
100 g võid
Toorjuustukiht:
400 g toorjuustu, toasoojana
100 g kondenspiima
1 tl vanillisuhkrut
2 suuremat muna
Kate:
1 dl purustatud pohlasid (mina kasutasin SEDA Viibergi tervete pohladega pohlasalatit)
0,5 dl vett või pohlamahla
1 leht želatiini
Kaunistamiseks mündilehti vm soovi korral.
Koogipõhja valmistamiseks töötle köögikombainis granola ühtlaseks puruks. Sega juurde sulatatud või ja suru siis küpsetuspaberiga vooderdatud 22-24 cm läbimõõduga koogivormi põhjale.
Täidise valmistamise jaoks sega toorjuust ühtlaseks. Sega ükshaaval juurde munad ja kondenspiim ning vanillisuhkur. Kalla eelnevalt vormi surutud põhjale. Tõsta eelsoojendatud ahju 180 kraadi juurde ja küpseta ca 30-40 minutit, kuni vahekiht on hüübinud, kuid mitte pruunistunud. Jahuta kook.
Katte jaoks paisuta želatiinilehte külmas vees ca 5  minutit. Kuumuta kastrulis vesi või pohlamahl. Lahusta seal sees želatiinileht ja lisa siis purustatud pohlad. Sega kõik ühtlaseks ning kalla jahutatud koogile. Aseta jahedasse seni, kuni pealiskiht on tarretunud.

Retsept sündis koostöös Paulunsi müslidega. 

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.