Hernesupp ja vastaliug on ikka kokku käinud. Eelseisval nädalal tuleb meil, lumeoludest hoolimata, oma vastlaliud ära teha. Või kui piisavalt lund ei õnnestu leida, siis lihtsalt hernesuppi ja vastlakukleid süüa. Viimaseid pakutakse küll, nagu mulle tundub, sel aastal juba aastavahetusest saadik. 
Klassikaline
hernesupp on toekas ja tummine supp, mis valmistatud suitsukondist ja
kuivatatud hernestest, mis tuleks juba eelmisel päeval likku panna. Otsapidi
kevadesse jõudval ajal sobib aga hernesupp pisut kergemasse ja kevadisemasse
võtmesse sättida ja nii võib vastlasupi valmistada ka rohelistest hernestest.
Tummisust aitavad supile anda krõbedaks praetud peekon ja kruubid. Tulemuseks
on magusmaheda alatooniga tõeliselt hõrk supp, mida ilmestab soolane peekon. Väga
maitsev ja mõnus kooslus, mida sobib enne vastlakuklite söömist kasvõi
topeltportsu taldrikule tõsta.
Rohelise herne püreesupp krõbeda peekoni ja odrakruupidega
Kogus: 4-le
400 g rohelisi herneid (sügavkülmutatuna)
1 kartul, tükeldatuna
Peotäist rohelist sibulat, hakituna
30 g võid
1 l kanapuljongit (valmista ka kontsentraadist või
puljongikuubikust)
150 g toorsuitsupeekonit
1 dl odrakruupi + 3-4 dl kuuma vett või puljongit
Soola ja värskelt jahvatatud musta pipart
Valmista esmalt kruubid. Selleks pese kruubid kuuma veega ja
kurna siis sõelal. Sulata poti põhjas veidi võid lisa kruubid ning kuumuta
segades mõni minut. Kalla juurde ca 3-4 dl kuuma vett või puljongit, maitsesta vajadusel
soolaga ja sega läbi. Hauta kaane all vaiksel tulel 40–45 minutit ehk kuni
kruubid on pehmed. Kui soovid keetmisaega lühendada, siis leota kruupe enne keetmist
mõned tunnid kuni üle öö. Nii keevad kruubid juba paarikümne minutiga pehmeks.
Kruubid võid ka eelnevalt valmis keeta.
Supi valmistamiseks sulata potipõhjas keskmisel kuumusel või.
Tõsta sinna sisse hakitud roheline sibul ja hauta vaiksel kuumusel mõned
minutid. Kalla juurde rohelised herned, kartul ja puljong ning lase keema
tõusta. Alanda kuumust ja keeda ca 10-15 minutit, kuni kartul on pehme.
Püreesta supp saumikseriga. Maitsesta vajadusel soola ja pipraga. Siidisema
tulemuse saavutamiseks võid supi nüüd läbi sõela veel ajada.
Tõsta peekoniribad pannile ja prae mõlemalt poolt krõbedaks.
Tõsta kõrvale ja tükelda vajadusel väiksemaks. Soovi korral võid peekonist
pannile sulanud rasvas ka keedetud kruubid läbi kuumutada, nii saavad kruubid
ka mõnusa peekonimaitse juurde.
Serveerides tõsta taldrikule kulbitäis hernesuppi ja säti
sinna peale krõbedat peekonit ja kruupe. Puista peale veel hakitud rohelist
sibulat ja serveeri kohe. Naudi!

Postitus sündis koostöös Barboraga. 

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.