Harira on Marokost pärit tummine supp või ka pajaroog, kus kohustuslikeks elementideks on lambaliha, kikerherned, läätsed ja tomatid. Loomulikult ka ohtralt vürtse, mis võivad suuresti retseptist-retsepti varieeruda ja igal õigel Maroko perenaisel on oma versioon harirast.
Harirat serveeritakse sageli eelroana või omaette kerge toidukorrana, kuigi võib tunnistada, et liiga kerge see hautis nüüd ka ei ole ja täiesti korraliku toitva toidukorraga saab temast ka suurema isuga sööjate puhul. Harirat serveeritakse sageli Ramadani ajal.

Hariras võib kasutada konservipurgist võetud kikerherneid, kuid kui tahta eriti täiuslikku tulemust, võib kikerherned ka ise valmis keeta. Maitsevahe jääb märgatav. Kikerherneste valmistamine on lihtne siis, kui sul on käepärast Slow Cooker pott. Siis tuleb kikerherned lihtsalt potti tõsta, köögiviljapuljong või vesi peale kallata ja “high” režiimil lihtsalt 4 tundi ja “slow” režiimil 8 tundi hautada. Paras just õhtul enne magamaminekut või hommikul enne tööleminekut hauduma panna. Kui kikerherneid eelnevalt leotada, kulub selleks veel vähem aega. Tavalises potis keetmise jaoks leota esmalt kikerherneid üle öö (kaussi vett kallates arvesta sellega, et kikerherned paisuvad) ja keeda siis paar tundi, kuni kikerherned on soovitud pehmusega.

Harira ehk Maroko lambalihahautis või paksem supp lambaliha, kikerherneste ja läätsedega
Kogus: 4-6-le
2 sibulat, hakituna
3-4 küüslauguküünt, hakituna
2 tl jahvatatud vürtsköömneid
2 tl jahvatatud paprikapulbrit
2 loorberilehte
1 l veisepuljongit
400 g purk purustatud tomateid (kasutasin Loodusvägi mahedaid tükeldatud tomateid)
2 sl tomatipastat
0,5 kg lambaliha (abaliha sobib hästi), tükeldatuna
400 g keedetud kikerherneid või 1 purk konserveeritud kikerherneid (kurnatuna ja loputatuna)
1 dl rohelisi (pruune) läätsi
oliiviõli
võid
värsket hakitud koriandrit
soola ja pipart
veidi suhkrut või mett
Kui kasutad kuivatatud kikerherneid, alusta esmalt nende leotamisest ja keetmisest. Keetmisaegadest ja -meetoditest sai eelpool kirjutatud. Kui kasutad konservpurgist võetud kikerherneid, siis jäta see osa vahele.
Kuumuta potis või pannil keskmisel kuumusel oliiviõli, lisa ka või ja lisa siis hakitud sibul ja küüslauk ja hauta umbes 10 minutit. Ära pruunista, vajadusel alanda kuumust. Lisa vürtsköömned ja jahvatatud paprika. Kuumuta, kuni vürtsid muutuvad aromaatseks. Lisa loorberileht, puljong, purustatud tomatid ja tomatipasta. Lisa ka tükeldatud lambaliha. Lase keema tõusta, alanda siis kuumust, kata pott või pann kaanega ja lase haududa vaiksel kuumusel umbes üks tund. Lisa siis kikerherned ja läätsed ja hauta veel teist samapalju, et liha oleks hästi pehmed ja läätsed hakkavad juba lagunema. Läätsede toel pakseneb kogu hautis. Maitsesta soola, pipra ja suhkru või meega. Serveerides paku juurde lavašši või pitaleiba.

Postitus sündis koostöös Loodusvägiga. 

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.