Peale mitmeid aastaid, kui vastlaliu laskmine on olnud pigem helge mälestus lapsepõlvest ja olude sunnil on tulnud leppida sopaste mäenõlvadega, on sel aastal ometi kõik tingimused tõeliseks vastlapäevaks loodud. Tundub, et mitme aasta lumevaru on alla sadanud ja miinuskraadidki on sellised, et niipea ei ähvarda see lumi ka ära sulada.

Vastlasupp kulub hästi ära, kui kelgumäelt tulles on kõht tühi ja pakane põsed punaseks näpistanud. Supi valmistamine nõuab küll veidi aega, aga tegelikult keedab supp end piltlikult ise valmis. Nii võid kasvõi kelgumäel liulaskmise ajal vaiksel kuumusel supi valmis podistada. Täpne keetmise aeg ei ole selle supi puhul oluline ja kõige mõnusam jääbki supp siis, kui herned katki keedes supileeme mõnusalt tummiseks muudavad. Maks ja Mooritsa BBQ maitseline suitsukoot aitab vastlasupile mõnusalt suitsuse lisameki anda ja liha on sellel koodil ka parajalt palju, et ükski lihasõber pettuma ei pea.
Tark oleks ka herned ja kruubid eelneval päeval külma veega ligunema panna. Nii lüheneb esmalt supi keetmise aeg ja teisalt muutuvad leotades nii kruupides kui hernestes sisalduvad toitained meile paremini kättesaadavateks ja herned ei tekita nii ka liigselt kõhugaase.

Vastlasupp BBQ suitsukoodiga

Aeg kokku 4 hours
Portsjonit 6

Koostisosad

  • 1 Maks ja Mooritsa BBQ maitseline suitsukoot
  • 3 dl kuivatatud herneid
  • 2 dl odrakruupi
  • 2 porgandit riivituna
  • 2 sibulat hakituna
  • Õli praadimiseks
  • Soola ja pipart
  • Veidi Põltsamaa kanget sinepit
  • Värsket murulauku või peterselli

Valmistamine

  • Puljongi keetmiseks porgandit, sibulat, loorberilehte, pipra- ja vürtsiterasid, sellerit
  • Eelmisel päeval tõsta kruubid ja herned kaussi ja kalla peale piisavalt külma vett, et nad oleksid kaetud ja vesi ulatuks ka üle.
  • Puljongi keetmiseks tõsta suitsukoot potti ja kalla peale nii palju vett, et koot oleks veega kaetud. Lase keema tõusta, vajadusel riisu vaht ja lisa siis koodile supijuurikad ja -vürtsid (poolitatud sibul, porgand, paar loorberilehte, vürtsi- ja pipraterasid, soovi korral sellerivars jm). Keeda vaiksel tulel 1,5-2 tundi. Kurna sõelal puljong ja puhasta liha.
  • Kurna sõelal ka leotatud herned ja kruubid, pese külma veega läbi ning tõsta potti puljongi sisse. Lase keema tõusta, alanda kuumusta ja jäta kaane alla podisema.
  • Samal ajal kuumuta pannil õli ning prae sibulat ja porgandit õli sees mõned minutid. Kalla ka porgand ja sibul potti ning keeda potitäit 1,5-2 tundi, kuni herned hakkavad puruks keema. Maitsesta suppi vajadusel soola ja pipraga ning lisa maitseks veel veidi kanget sinepit. Serveerides tõsta supile puhastatud koodiliha ja puista peale maitserohelist.

Postitus sündis koostöös Maks ja Mooritsaga.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.