Viimase paari kuu jooksul olen arusaadavatel põhjustel keetnud sageli borši. Kui aega on, siis keedan esmalt korraliku veise- või vasikapuljongi borši põhjaks valmis SELLE retsepti järgi. Või kui kiire, siis keedan SELLE lihtsa ja kiire täistaimse borši. Tegelikult on aga asi nii, et kui üks õige ukrainlanna minu borši nägi, siis andis ta sellele koheselt hinnangu, et tegemist on ju peedisupiga (svekolnik). Borš on ju hoopis teine supp ja hoopis teist värvi. Mitte peedipunane, vaid pigem tuleb põhiline värv tomatipastast. Vot siis! Ja mina olen siin nippe jaganud, kuidas borši värvust ikka võimalikult peedipunaseks saada 😊

Igal juhul oli see piisavalt intrigeeriv, et see teema lähemalt ette võtta. Kutsusime Tanja enda juurde koju, et ta kõiki õige Ukraina boršiteo nüansse meile näitaks. Esmalt tuli muidugi Keskturult läbi käia ja salot ehk soolapekki kaasa haarata. See on üheks õige borši komponendiks. Aga erinevusi oli veel mitmeid. Koostisained üldjoontes kõik samad. Kapsas ja kartul, sibul ja porgand. Peet kindlasti ka ja palju küüslauku. Imestama pani aga koostisainete vahekord ja ka supile lisamise järjekord. Siin läks minu boršitegu küll täitsa teises suunas. Nimelt läks Tanja borši sisse 5 sibulat ja 1 peet. Supi sisse lisati kartul enne kapsast ja kapsas kõige viimasena. Loogika on selles, et tomatipasta lisamisel ei kee kartul enam päris pehmeks ja seepärast tuleb kartul enne tomatipasta lisamist keema panna. Tomatipasta asemel võib kasutada ka suveküpseid värskeid tomateid või siis tomatimahla või purustatud tomateid. Pannil praeti läbi nii sibul-porgand, aga ka peet koos tomatipastaga. Ja supi valmistamise lõpposas lisati purustatud palju (5-6 küünt) purustatud küüslauku. Nagu ka soola ja küüslauguga ühtlaseks püreeks purustatud salot. Väga äge ja väga teistmoodi supp sai!

Salo ehk soolapekk on Ukraina borši üks komponente

Esmalt tuleks alustada puljongi keetmisest. Puljongi materjali tuleks turule hankima minna ja kõige parema puljongi saab vasikakontidest. Retseptis antud koguse puljongi keetmise jaoks kulub ca 1,5 kg vasika- või veisekonte ja puljongi keetmise kohta saad täpsemalt lugeda SIIT. Kõik retseptis toodud kogused on ette nähtud 5-liitrise poti jaoks. Borš pidi Tanja sõnul väga hea jääma ka kanapuljongiga, aga sel juhul ei lisata sinna sisse salot.

Küüslaugu, soola ja pipraga ühtlaseks määrdeks töödeldud salo läheb nii supi sisse kui ka supikõrvaseks, mida võib leivale määrida. Väga maitsev!

Õige Ukraina borš Tanja moodi

Sellest kogusest jagub 5-liitrise poti jaoks
Aeg kokku 50 minutes
Portsjonit 8

Koostisosad

  • 3-4 liitrit head veise- või vasika puljongit
  • 4-5 kekmise suurusega kartulit tükeldatuna
  • 3 suuremat või 5 väiksemat sibulat hakituna
  • 2 keskmist porgandit riivituna
  • Päevalilleõli hautamiseks
  • 1 keskmine peet riivituna või ribadena
  • 3-4 toekat supilusikatäit ehk ca 100 g tomatipastat
  • 1-2 sl valge veini äädikat
  • Pool suuremat kapsapead või üks noore kapsa pea õhukeste ribadena
  • 2-3 loorberilehte
  • Veidi suhkrut
  • Soola ja pipart
  • 5-6 purustatud küüslauguküünt
  • Küüslaugu soola ja pipraga püreestatud salot ehk soolapekki
  • Serveerimiseks hapukoort ja hakitud tilli ja rohelist sibulat

Valmistamine

  • Alustame boršitegu sellest hetkest, kui meil puljong on valmis ehk siis puljongi keetmise kohta leiad info SIIT. Kurna valmis puljong ja tükelda kontidel olev liha. Tõsta liha kõrvale ja kalla puljong suuremasse potti.
  • Kuumuta puljong keemiseni ja lisa sinna sisse kartul. Keeda mõned minutid. Kuumuta pannil päevalilleõli ja prae keskmisel kuumusel õli sees esmalt sibulat, kuni selle servad hakkavad kerglet pruunistuma. Lisa siis pannile porgand ja prae samamoodi läbi, kuni ka porgand hakkab pannil kergelt karamellistuma.. Samamoodi prae pannil õli sees läbi peet. Selle nimi on Зажарка ja selle võib ka varem valmis teha, siis on boršitegu eriti mugav ja kiire. Lisa peedile tomatipasta koos äädikaga ja kuumuta kõik koos läbi. Lisa supile sibul ja porgand ning tomatipastaga läbi praetud peet. Lase vähemalt kümmekond minutit vaiksel kuumusel keeda. Viimasena lisa kapsas ja paar loorberilehte. Maitsesta supp soola, pipra ja suhkruga. Keeda suppi, kuni kapsas on poolpehme ehk siis kapsalehe osa peaks olema läbipaistev, aga kapsaroots veel kergelt krõmpsuv. Sellises faasis keera kuumus poti alt ära. Kui lisad noore kapsa, võid kuumuse kohe ära keerata. Lisa nüüd supi sisse ka purustatud küüslauguküüned ja sega läbi. Sega supi sisse ka osa hakitud maitserohelisest. Jäta 20-30 minutiks seisma, et maitsed ühtlustuksid.
  • Töötle umbes 200 g salot koos paari küüslauguküüne, soola ja pipraga ühtlaseks pastaks. Sega osa salost supi sisse ja teine osa aseta lauale, et igaüks saaks seda kas siis supi sisse või võileivale määrida.
  • Tõsta borš taldrikutesse ja lisa hapukoort ja ohtralt hakitud tilli ja rohelist sibulat. Paku juurde ka puljongikontidelt puhastatud tükeldatud liha, mida igaüks saab oma taldrikusse soovi korral tõsta.
  • Ja nagu paljude suppide puhul on järgmisel või ka ülejärgmisel päeval see borš veel eriti hea.

Proovige järgi. Tegemist on väga maitsva supiga!

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.